آموزش چاپ عکس روی پارچه

فرآیند چاپ روی پارچه یکی از شیرین‌ترین فرآیندهای کار با پارچه است. کافیست طرح یا عکس مد نظر خود را انتخاب کنید. بعد با یکی از روش‌های چاپ روی پارچه آن را به پارچه‌ای که می‌تواند تی‌شرت، شال یا هر چیز دیگری باشد، منتقل می‌کنید. اگر به چاپ طرح‌های مختلف روی پارچه علاقه‌مندید، در این مطلب از خانۀ فتوشاپ با ما همراه باشید تا با هم روش های چاپ روی پارچه را مرور کنیم.

انواع روش چاپ روی پارچه:

چاپ طرح یا عکس روی پارچه به ۳ روش کلی تقسیم می‌شود:

 ۱: چاپ مستقیم

در این روش طرح مستقیماً توسط رنگدانه روی پارچه چاپ می‌شود. طرحی که با این روش چاپ می‌شود، کیفیت بالایی دارد. اگر زمینه روشن باشد، به آن روچاپ میگویند. تولید رنگ نهایی مد نظر به این صورت است که رنگ زمینه با رنگ جدیدی که روی آن چاپ می‌شود ترکیب می‌شود و رنگ نهایی را تولید می‌کند.

۲: چاپ تخلیه

این روش به نوعی عکس روش مستقیم عمل می‌کند. یعنی یک پارچه از قبل از رنگی کاملاً پر شده و بعد بسته به طرح مد نظر، بخش‌هایی از رنگ پارچه توسط مواد شیمیایی پاک می‌شود.

۳:چاپ مقاوم

در این روش قسمت‌های لازم بسته به طرح، با خمیر یا مواد شیمیایی پوشانده می‌شود. بعد که رنگ ریخته می‌شود، جاهایی که از خمیر پوشیده نیستند رنگی می‌شوند.

در ادامه به روش‌های مختلف چاپ روی پارچه اشاره می‌کنیم، که بعضی از آن‌ها بنا به نوع پیاده‌سازی، جزو یکی از ۳ روش بالا هستند. بعضی نیز چون چند راه پیاده‌سازی دارند، می‌توانند جزو ۲ یا ۳ روش بالا باشند.

۱/ روش حرارتی

این روش چاپ جدیداً خیلی روی بورس است و نمونه کار آن را غیر از پارچه، روی لیوان، موس پد و … دیده‌اید. در این روش اول طرح روی یک کاغذ مخصوص توسط چاپگر چاپ می‌شود. بعد در حین این که کاغذ و پارچه از بین یک سری غلطک رد می‌شوند، طرح توسط حرارت از کاغذ به پارچه منتقل می‌شود. نکتۀ مهم در این روش، انتخاب دما و فشار مناسب برای چاپ است که باید بنا به نوع پارچه تنظیم شود.

۲/ روش سیلندری (غلطکی)

در دستگاه‌های چاپ سیلندری همۀ شابلون‌ها در یک ردیف قرار میگیرند. در این روش که غلطک‌ها به صورت عموی چیده شده‌اند، پارچه روی یک سطح متحرک به طور افقی از زیر این شابلون‌ها رد می‌شود. رنگ‌های مورد نیاز توسط پمپ‌های رنگ چاپ می‌شوند. بعد از این که طرح‌ها چاپ شدند، پارچه یک راست به قسمت خشک کن می‌رود. سرعت این روش چاپ زیاد به نسبت خیلی از روش‌های دیگر بیشتر است.

۳/ روش روتاری

این روش مثل همان روش غلطکی است و فقط ظاهر دستگاه‌ها تفاوت دارند. یکی از این تفاوت‌ها این است که غلطک‌ها در روش روتاری به طور افقی چیده شده‌اند. در این روش هر یک رنگ وارد یک غلطک (که جنسشان از نوعی الیاف است) می‌شود و آن‌ها طرح را روی پارچه می‌اندازند. سرعت این روش و روش قبل بسیار بالاست و می‌توان طرح را روی مقدار خیلی زیادی پارچه در مدت زمان معقولی با کیفیت بالا چاپ کرد.

۴/ روش سیلک اسکرین

همان‌طور که می‌دانید، سیلک به معنی ابریشم است. در روش یک تور ابریشمی در یک چهارچوب فلزی یا چوبی قرار می‌گیرد (به جای ابریشم می‌توان از جنس دیگری هم استفاده کرد، اما رایج‌ترین آن ابریشم است). این تور به ماده‌ای که دارای ژلاتین حساس به نور است، آغشته می‌شود. زیر این چهارچوب پارچه‌ای که قرار است طرح روی آن چاپ شود قرار دارد.

در مرحۀ بعد شخصی که می‌خواهد طرح را روی پارچه بیاندازد، با یک کاردک، رنگ‌های لازم را به سطح این پارچۀ توری منتقل میکند. فرآیند انتقال طرح توسط یک منبع نوردهی مثل لامپ انجام می‌شود. بنا به طرح مد نظر، از قبل بخش‌هایی که قرار نبوده رنگ بگیرند با مادهای مثل موم پوشانده شده‌اند. در نتیجه، رنگ فقط به بخش‌هایی که پوشانده نشده منتقل می‌شود. بعد از این که طرح روی پارچه افتاد، آن مادۀ ژلاتینی شسته می‌شود. از این روش بیشتر برای چاپ یک تصویر روی پارچه استفاده می‌شود.

۵/ روش دیجیتالی

عملکرد این روش را از اسم آن می‌توان حدس زد. در این روش اول طرح مورد نظر در کامپیوتر طراحی یا ادیت می‌شود. بعد این طرح توسط پرینترهای DTG روی پارچه چاپ می‌شود. نهایتاً هم پارچه در یک دستگاه پرس یا تونل حرارتی خشک می‌شود.

این روش سریع است و کیفیت بالایی دارد. اما طرحی که از این روش روی پارچه چاپ می‌شود، ممکن است بعد از چند دفعه شست و شو کم کم  از بین برود. به علاوه برای هر جنس پارچه‌ای نمی‌توان از این روش استفاده کرد.

۶/ روش سابلیمیشن

این روش شباهت‌هایی با روش حرارتی دارد. سابلیمیشن یعنی تصعید (تبدیل مستقیم جامد به گاز). ساز و کار اصلی این روش این است که اول جوهرهای رنگی جامد روی کاغذهای مخصوص طرح را می‌اندازند. بعد این کاغذ روی پارچه قرار می‌گیرد و این رنگ‌های جامد در دمای ۲۰۰ درجۀ سانتیگراد، در حین تبدیل به گاز، طرح مورد نظر را روی پارچه می‌اندازند.

از لحاظ هزینه، کاغذ این روش ارزان‌تر ولی جوهر آن خیلی گران‌تر از روش‌های دیگر است. این روش هم روی هر پارچه‌ای جواب نمی‌دهد.

۷/ روش اسپری

همان‌طور که می‌توانید حدس بزنید، در این روش، شابلونی از طرح مورد نظر روی پارچه قرار می‌گیرد. بعد با استفاده از اسپری‌های مخصوص حاوی رنگ‌های لازم روی پارچه پاشیده می‌شوند.

۸/ چاپ قالبی (استنسیل)

این روش شبیه روش اسپری است، ولی وقتگیرتر! چون رنگ‌ها به جای اسپری با روشی به اسم لاک زدن روی شابلون کشیده می‌شوند. به همین دلیل از این روش برای تعداد کارهای محدود استفاده می‌شود.

۹/ روش نوری (پرتوی)

عملکرد این روش شبیه چاپ عکس از نگاتیو است. به این صورت که اول پارچه را با موادی شیمیایی حساس به نور آغشته می‌کنند. بعد به آن نور می‌تابانند. قسمت‌هایی که آن ماده را نداشتند، رنگی نمی‌گیرند.

۱۰/ روش باسمه

از این روش برای چاپ طرح‌های سنتی استفاده می‌شود. عملکرد این روش به این صورت است که طرح مورد نظر روی قالب‌هآموزش روش‌ های چاپ روی پارچه

آموزش |چاپ

این روزها بیش از پیش افراد به استفاده از رنگ‌های متنوع در البسه و لوازم خود روی آورد‌ه‌اند و به همین دلیل اگر نتوانید لباس یا وسیله‌ای با طرح یا مدل مورد نظرتان پیدا کنید، احتمالا دست به کار می‌شوید تا آن را به وجود آورید. گرچه همه می دانیم هیچ چاپی کیفیت و دوام را ما نمی دهد و این را هم در نظر داریم که هم یکی از بهترین چاپ های روی پارچه از نظر کیفیت و سرعت و هزینه و دوام است اما در کنار این دو چاپ اصلی به معرفی و بررسی روش های دیگر چاپ روی پارچه خواهیم پرداخت.

با کلیک روی دکمه زیر شما می‌توانید به رایگان با مدیریت کارگاه تماس تلفنی مستقیم داشته باشید () و سوالات و ابهامات خود را در خصوص فرآیند چاپ روی پارچه از ایشان بپرسید. همچنین شما می‌توانید مشاوره رایگان راه‌اندازی یک کارگاه چاپ را نیز از ایشان بپرسید.

ضمناً شما می‌توانید هرگونه سوال یا راهنمایی در خصوص فرآیند چاپ پارچه را با خانم مهدیه عباسی استاد دانشگاه تهران و همچنین مدیریت کارگاه چاپ پارچه ایساتیس نیک مطرح فرمایید. ما در پیامرسان واتس‌آپ نیز پاسخگوی شما هستیم و به تمام سوالات و راهنمایی‌های شما در خصوص ابهامات و مشکلات چاپ روی پارچه پاسخ خواهیم داد.

یکی از راه‌هایی که می‌توان طرح مورد نظر را روی البسه یا لوازم پارچه‌ای به وجود آورد، استفاده از روش‌ های چاپ روی پارچه است. اگر طرحی برای لباس خود در نظر دارید که مشابه آن را در بازار پیدا نکرده‌اید، با ما همراه باشید تا درباره روش‌های چاپ پارچه بیشتر اطلاعات کسب کنید.

آموزش چاپ روی پارچه

 چاپ مستقیم روی پارچه

یکی دیگر از روش‌ های چاپ روی پارچه همانطور که از نام آن پیداست، استفاده مستقیم از رنگ/رنگدانه روی سطح پارچه است. چاپگرهای مورد استفاده برای این روش بسیار گران هستند اما کیفیت فوق‌العاده روش چاپ مستقیم می‌‌تواند هزینه بالای چاپگرها را توجیه کند.
یکی از معایب این روش ، سرعت پایین دستگاه‌های پرینتر آن است که علت پایین بودن سرعت پرینترهای آن را می‌توان به دقت بالای چاپ توسط این دستگاه‌ها ربط داد.

چاپ حرارتی روی پارچه

چاپ حرارتی روی پارچه، یکی از روش های چاپ روی پارچه است که بسیار محبوب بوده و برای کسب و کارهای کوچک نیز مناسب است. در این روش چاپ روی پارچه، طرح‌های مورد نظر روی کاغذهای مخصوصی که شفاف نیز هستند چاپ می‌شوند و توسط همین کاغذها و با استفاده از انتقال حرارت، طرح مذکور روی پارچه چاپ می‌شود.
روش چاپ حرارتی امکان چاپ هر طرح با کیفیت بالا را روی پارچه فراهم می‌کند. پرینترهای این روش چاپی، از حرارت بالغ بر ۱۸۰ درجه سانتیگراد استفاده می‌کنند و می‌توانند طرح‌هایی بسیار پیچیده را روی پارچه به چاپ برسانند. نکته‌ای که در استفاده از این روش چاپ پارچه باید مد نظر داشته باشید آن است که اگر پارچه یا لباسی که قصد چاپ روی آن را دارید ضخیم باشد ممکن است طرح چاپی شما از رنگ پارچه تاثیر بگیرد.
چاپ حرارتی بهترین روش برای ایجاد سریع طرح روی پارچه است، اما باید در نظر داشته باشید که سرعت این امر ممکن است باعث جدا شدن طرح روی پارچه در کوتاه مدت شود.

چاپ سابلیمیشن روی پارچه

معنی لغوی سابلیمیشن تصعید (تبدیل جامد به گاز) است. در این روش ، جوهر استفاده شده در دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد از حالت جامد به حالت گاز تبدیل شده و بر روی پارچه می‌نشیند و طرح مورد نظر شما را چاپ می‌کند. البته روش چاپ سابلیمیشن تنها برای چاپ روی پارچه مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و با این روش می‌توانید روی لیوان، بشقاب و … نیز طرح چاپ کنید.
کاغذ مورد استفاده در این روش ارزان‌تر از سایر روش‌ های چاپ روی پارچه هستند، اما جوهر این روش گران بوده و در نتیجه تفاوت فاحشی در هزینه چاپ روی پارچه در روش سابلیمیشن با دیگر روش‌ها وجود ندارد.
یکی از جذابیت‌های این روش چاپی، امکان استفاده از آن در کارهای تیراژ بالا و کارهای تکی است و محدودیتی برای تعداد چاپ وجود ندارد. در این روش نیز همانند روش حرارتی روی یک کاغذ طرح را چاپ می‌کنیم، پس از چاپ طرح روی کاغذ، کاغذ را روی پارچه قرار می‌دهیم و با گرما دادن به کاغذ مربوطه جوهرها تصعید شده و روی پارچه می‌نشینند.

مزایای چاپ سابلیمیشن چیست؟

  1. طرح چاپ شده قابل شست‌وشو است : کیفیت چاپ در روش چاپ تصعیدی بسیار بالا است. ازآنجایی‌که جوهر چاپ به بخشی از پارچه تبدیل می‌شود با شست‌وشو تصویر ازروی آن پاک نمی‌شود.
  2. سرعت چاپ در این روش بالاست: این روش چاپ نسبت به سایر روش‌ها سریع‌تر است و شما می‌توانید سرعت تولید محصول خود را افزایش دهید.
    چاپ سابلیمیشن از کیفیت خوبی برخوردار است : در چاپ سابلیمیشن، به علت عدم گذار از حالت مایع، احتمال پخش رنگ کمتر است. طرح‌های پیچیده‌تر را به‌راحتی می‌توانید بر سطح دلخواه خود چاپ کنید و به علت جنس جوهر مورداستفاده، طرح نهایی شفاف و زیباتر است.
  3. طرح چاپ شده ماندگاری بالایی دارد : با استفاده از این روش چاپ، طرح شما بعد از مدتی محو یا لایه‌لایه نمی‌شود. چرا که جوهر به جزئی از پارچه تبدیل شده است و صرفاً یک‌لایه بر روی پارچه نیست.
  4. قیمت مناسب چاپ حتی در تیراژ پایین : قیمت چاپ با استفاده از این روش برای تعداد پایین بسیار کم‌تر از روش‌های دیگر است؛ بنابراین زمانی که طرحی را می‌خواهید در دفعات کمتری چاپ کنید گزینه‌ی مناسبی است. ولی اگر تیراژ چاپ بالا برود هزینه‌ی آن به علت گران بودن قیمت جوهر چاپ تصعیدی، تفاوت زیادی با سایر روش‌ها نخواهد داشت و حتی شاید استفاده از آن مقرون‌به‌صرفه نباشد.

البته هنگام استفاده از این روش باید به این نکته توجه کنید که در انتخاب جنس پارچه یا محصولی که می‌خواهید چاپ را بروی آن انجام دهید محدودیت دارید. چاپ تصعیدی به علت دمای بالا و فشار زیاد تنها بر روی اجسامی که ترکیب پلی‌استر یا پلیمر هستند امکان‌پذیر است.

چاپ-روی-پارچه-سابلیمیشن

 چاپ قالبی روی پارچه

چاپ قالبی روی پارچه، روشی است که برای اجرای یک طرح روی پارچه اعم از تیشرت، هودی و… .شابلون‌هایی به شکل طرح مورد نظر ساخته می‌شود و از این شابلون‌ها برای ایجاد طرح مذکور استفاده می‌شود. شابلون‌های مورد استفاده در این روش چاپ پارچه می‌توانند از جنس‌های فلز، چوب، کاغذ یا پلاستیک باشند.
این روش چاپ پارچه بسیار آسان است و اجرای آن نیازی به توانایی خاصی ندارد، اما روش چاپ قالبی بسیار زمان‌بر بوده و بیشتر برای طرح‌های خاص و تکی مناسب است.

 چاپ اسپری روی پارچه

چاپ اسپری، یکی از روش‌های چاپ پارچه است که همانطور که نام آن نشان می‌دهد با استفاده از اسپری صورت می‌گیرد. در این روش از چاپ روی پارچه، از اسپری رنگ به صورت کنترل شده و روی شابلون استفاده می‌شود تا بتوان طرح مورد نظر را به مرحله اجرا رساند.
چاپ اسپری یکی از روش‌هایی است که بیشتر در لباس‌های آبرنگی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

چاپ-روی-پارچه—اسپری

چاپ

روش چاپ باسمه برای ایجاد طرح‌های اسلامی-ایرانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در چاپ روی پارچه به روش باسمه، نقش مورد نظر روی قالب‌هایی از جنس چوبی یا مسی کنده‌کاری می‌شود و در بخش‌های مربوط به طرح از رنگ استفاده می‌شود، سپس برای ایجاد طرح مورد نظر روی پارچه، قالب‌ها به پارچه فشرده می‌شوند.
قالب‌های مورد استفاده در این روش چاپی چندبار مصرف هستند و با استفاده از آن‌ها می‌توان چندین بار طرح مورد نظر را روی پارچه استفاده کرد.

 چاپ دیجیتالی

همانطور که از نام این روش چاپ روی پارچه می‌توان حدس زد، در این روش توسط یک دستگاه، طرح مورد نظر روی پارچه چاپ می‌شود. در این روش چاپ پارچه، طرح مذکور توسط کامپیوتر طراحی شده و به پرینتر داده می‌شود و پرینتر به طور مستقیم طرح را روی پارچه چاپ می‌کند. پس از چاپ تصویر مربوطه روی پارچه، به آن در یک تونل حرارتی، گرما داده می‌شود تا طرح مورد نظر خشک و ثابت شود.

استفاده از این روش چاپی برای ایجاد طرح‌های خاص و فانتزی بسیار مناسب است و چاپ دیجیتالی روی پارچه از سرعت بالایی نیز برخوردار است و در مدت زمان کم می‌توان البسه زیادی با طرح مورد نظر به چاپ رساند. کیفیت چاپ پرینترهای DTG بسیار بالا است و حتی می‌توانید برای طرح‌های موجود سایه نیز ایجاد کنید و در چاپ هیچ رنگی در این روش محدودیتی نخواهید داشت. با استفاده از روش چاپ دیجیتالی جدا از خرید دستگاه پرینتر آن، نسبت به روش‌های دیگر پایین‌تر است که البته در این روش چاپ، در تیراژ بالا هزینه چاپ به صورت تصاعدی بالا می‌رود.
از معایب این روش چاپ روی پارچه می‌توان به احتمال از بین رفتن طرح چاپی در شست‌و‌شوهای مکرر البسه اشاره کرد و دیگر عیب آن، عدم امکان استفاده از این روش برای تمامی پارچه‌های موجود است. هم‌چنین باید در نظر داشته باشید استفاده از این روش در پارچه‌های تیره انتخاب مناسبی نخواهد بود.

 چاپ سیلک اسکرین

چاپ اسکرین یکی از روش‌های چاپ روی پارچه است که از صفحه‌های تحت فشار برای چاپ رنگ بر روی پارچه استفاده می‌شود. در این روش چاپی، برای هر رنگ از یک صفحه جداگانه استفاده می‌شود، این بدان معناست که اگر طرحی که قصد چاپ آن را روی تیشرت دارید از ۸ رنگ برخوردار است، برای چاپ آن طرح به روش اسکرین به ۸ صفحه نیاز خواهید داشت.

استفاده از این روش برای سفارش‌های در تعداد و تیراژ بالا مقرون به صرفه است و در زمانی که تعداد سفارشات زیاد است، استفاده از این روش را پایین می‌آورد. طرح‌های چاپ شده با استفاده از روش چاپ اسکرین بسیار با دوام‌اند.
روش‌های چاپ پارچه ذکر شده هر یک نیاز به شرایط و فضای خود را دارند و بسته به سرعت و سختی کار آن‌ها، نیازمند به کار گرفتن نیروی متخصص یا ساده خواهند بود. این روش‌ها می‌توانند روی انواع پارچه‌ها اعم از تیشرت، هودی، شال و… مورد استفاده قرار بگیرند و لباس ساده شما را به یک لباس بسیار خاص و منحصر به فرد تبدیل کنند.
استفاده از چاپ روی پارچه می‌تواند ایده‌ی یک کسب و کار کوچک و خانگی نیز باشد، با استفاده از چاپ پارچه می‌توانید تیشرت‌های ساده خریداری و طرح‌دار کنید و آن‌ها را به قیمتی بالاتر به فروش برسانید.

منبع: youtube.com

 

دکمه بازگشت به بالا