اختلال در یادگیری کودکان

در این حالت فرد نمی‌تواند مهارت‌های مختلف را یاد بگیرد یا از آن‌ها استفاده کند. اختلال یادگیری طیف وسیعی دارد. این کودکان بهره هوشی برابر یا حتی بیشتر از دیگران دارند و تنها در برخی مهارت‌های تحصیل دچار مشکل هستند. انواع لباس های پلیس باید دارای سیستم‌های تنظیم حرارتی باشد تا در شرایط مختلف جوی به سربازان کمک کند . در ادامه انوع اختلالات یادگیری معرفی شده است. کودکانی که درگیر اختلال خواندن هستند، ترکیب صداهای متمایز و کلمات را درک نمی‌کنند یا اینکه در فهم چگونگی ترتیب حروف صدادار و بی‌صدا دچار مشکل هستند. نوشتن مهارت‌ پیچیده‌ای است که به کاربرد و هماهنگی توانمندی‌های مختلف مانند بینایی، حرکت و توانایی پردازش اطلاعات احتیاج دارد.

کودک |کودکان

کودکانی که در نوشتن مشکل دارند دست خط بدی دارند، املای آن‌ها ضعیف است و معمولاً در مواردی مانند دستور زبان یا علائم نگارشی مشکل دارند. اختلال ریاضی به حل مسائل، کار کردن با اعداد، یادگیری قوانین پایه، کاربرد فرمول‌ها و استفاده از نمادهای ریاضی باز می‌گردد. این اختلال به راحتی از نمرات ریاضی کودکان قابل تشخیص است. کودکانی که دچار اختلال گفتاری هستند، ممکن است لکنت زبان داشته باشند یا در تلفظ برخی از هجاها یا صداهای خاص دچار مشکل شوند. با توجه به اینکه طیف اختلالات یادگیری گسترده است، علائم آن نیز به همان نسبت متعدد است. در ادامه برخی از مهم‌ترین علائم این مشکل در کودکان را می‌آوریم.

  • وجود سابقه خانوادگی به خصوص سابقه اختلالات یادگیری پدر و مادر
  • مشکلات حافظه کوتاه مدت و حفظ مطالب
  • مصرف الکل یا مواد مخدر در دوران حاملگی مادر، تولد زودرس یا کم وزنی
  • آسیب عاطفی مانند مورد سو استفاده قرار گرفتن، شوک‌ها یا خاطرات بد کودکی
  • نقص رشد مغز
  • وقایعی مانند ضربه جسمی و آسیب به سر و همچنین بیماری‌های سیستم عصبی
  • قرار گرفتن در معرض مواد سمی مانند جیوه یا سرب

از جمله این اختلالات می‌توان به دیسلکسیا (خوانش پریشی یا ناتوانی در خواندن)، دیسگرافیا (نوشتار پریشی یا ناتوانی در نگارش) و دیسکلکولیا ( ناتوانی در مهارت‌های محاسباتی) اشاره کرد. «اختلال یادگیری» اصطلاحی است که متخصصان هنگام تشخیص مشکلی خاصی در خواندن، نوشتن و یا محاسبات از آن استفاده می‌کنند. برخی از افراد از «ناتوانی یادگیری» استفاده می‌کنند. این اصطلاحات کم و بیش هم معنی‌‌ هستند. سختی یادگیری و علائم اولیه اختلالات یادگیری اغلب در دو سال اول مدرسه که کودکان تحصیل در کلاس را شروع می‌کنند، نمایان می شود. اگر فرزند مدرسه‌ای شما سختی و یا اختلال در یادگیری دارد، احتمالا متوجه شده‌اید که:

  • خواندن، نوشتن و محاسبات را دوست ندارد و یا آن را بسیار دشوار می‌داند.
  • در املای کلمات رایج، استفاده از کلمات قافیه‌دار و یا شمارش مشکل زیادی دارد.
  • تشخیص صداها و هجاها در کلمات برایش دشوار است. مثلا تلفظ «د» در کلمه گلدان.
  • در ربط دادن اعداد به کلمات مرتبط سختی دارد. مثلا عدد «۵» به کلمه پنج.
  • اعتماد به نفس لازم نسبت به مدرسه و تکالیفش را ندارد.
  • ناتوانی در درک قوانین و پیروی از دستورالعمل‌ها
  • ضعف در به خاطر سپردن مطالب
  • عدم هماهنگی راه رفتن، ورزش، گرفتن مداد در دست
  • چالش در انجام تکالیف خانگی
  • نافرمانی، عصبانیت و احساس خشم و پرخاشگری در مدرسه

با پرسیدن ۹ سوال زیر می‌توانید متوجه این موضوع شوید که آیا کودک شما دچار اختلال یادگیری هست یا خیر؟ کودکان تا ۳۶ ماهگی یا ۳ سالگی باید مفهوم «چند» را متوجه شوند و بتوانند انگشتان دست را به نشانه‌ی میزان سن خود بالا نگه دارند. کودکان در این سنین باید بتوانند اعداد را بشمارند. البته ممکن است چند عدد را از قلم بیندازند اما باید با آشنا باشند. در سن ۴ سالگی بیشتر کودکان می‌توانند تا ۲۰ بشمارند. دکتر گریفین می‌افزاید اگر کودک شما در شمارش اعداد با مشکل مواجه است، می‌تواند نشانه‌ای از اختلال دیسلکسیا یا باشد که با ناتوانی در یادگیری اعداد و زمان در او بروز پیدا می‌کند.

درمان اختلالات یادگیری

اگر مشکوک هستید که فرزند شما در یادگیری مشکل دارد، باید زمان بیشتری را برای تقویت مهارت‌های او اختصاص دهید. شما باید برای انجام تکالیف مدرسه، مطالعه و سازماندهی آموزش او وقت بگذارید و هرچه زودتر اقدام به بررسی مشکلات کنید.در ادامه راهکارهایی ارائه شده‌اند که می‌توانید با استفاده از آن‌ها تا حد زیادی مشکلات فرزند خود را برطرف کنید.. یک قرار ملاقات با معلم فرزندتان تنظیم کنید. لازم نیست حتما تا جلسه اولیا مربیان منتظر بمانید. شما هر زمانی که نیاز دارید، می‌توانید معلم فرزند خود را ملاقات کنید. وقتی با معلم صحبت می‌کنید، از او بپرسید:

  • آیا فرزند شما، در مهارت‌های خواندن، نوشتن و محاسبات، مطابق انتظار پیشرفت می‌کند؟
  •  به طور کلی، اوقات فرزند شما در مدرسه چگونه می‌گذرد؟ آیا خوشحال و با اعتماد به نفس است؟‌ به درس جذب می‌شود؟

معلم یا مربیان، فرزند شما را ارزیابی می‌کنند و در نهایت شما با بررسی نتایج متوجه وجود مشکل خواهید شد. اگر کودک شما در خواندن، نوشتن یا محاسبات عقب مانده است، با معلم فرزندتان در مورد طرح‌های فوق برنامه سوادآموزی مدرسه صحبت کنید. اگر کودک شما با وجود شرکت در کلاس‌های فوق برنامه و تمرین بیشتر، همچنان با خواندن، نوشتن و محاسبات مشکل دارد. از کادر مدرسه بخواهید تا ارزیابی رسمی اختلال یادگیری را توسط متخصص اطفال یا روانشناس، ترتیب دهند. این برنامه‌ها شامل تمرین انفرادی یا گروهی کوچک با مربی آموزشی می‌باشد. این نوع حمایت، به کودک شما کمک می‌کند تا مفاهیم را بیاموزد و مهارت‌ها را با سرعت مناسب خود تمرین کند.

۴. اختلالات یادگیری را توسط متخصص، ارزیابی کنید اگر مدرسه امکان این ارزیابی را ندارد یا اینکه باید مدت زمان زیادی صبر کنید؛ به صورت خصوصی به متخصص مراجعه کنید. اگر تشخیص اختلال یادگیری برای کودک شما داده شد، مهمترین کار، مهیا کردن حمایت آموزشی لازم برای فرزندتان است. این حمایت‌ها، باعث می‌شود فرزند شما مهارت های خود را بهبود بخشیده و پیشرفت خوبی در یادگیری کند و در نهایت، به او شما کمک می‌کند تا با درس و مدرسه ارتباط بگیرد. نوع حمایت آموزشی درست، وابسته به نوع اختلال کودکتان است. می‌توانید با معلم فرزندتان یا سایر متخصصانی که با او کار می‌کنند صحبت کنید تا حمایتی که برای فرزند و خانواده مناسب است، عملی کنید. حمایت آموزشی در مدرسه عبارت است از:

  • تکرار و تمرین فشرده و خصوصی با مربی آموزشی برای حمایت از نیازهای منحصر به فرد کودک.
  • تغییرات در محیط یادگیری. برای مثال، اگر فرزند شما نزدیک‌تر به معلم یا جایی به دور از حواس‌پرتی‌ها بنشیند، بهتر یاد می‌گیرد.
  • تغییرات در فعالیت‌های آموزشی و ارزیابی. مثلا شاید فرزند شما زمان بیشتری جهت انجام تکالیف یا امتحانات ارزیابی نیاز داشته باشد.
  • فناوری کمکی. دستگاه‌ها و نرم‌افزارهای زیادی وجود دارند که با تبدیل متن به گفتار، بررسی املا، پیش‌بینی کلمات، ارائه اطلاعات به صورت تصویری و غیره، کار را برای کودک شما آسان‌تر می‌کنند.

برای حمایت آموزشی خارج از مدرسه، می‌توان به مربی آموزشی یا تدریس خصوصی در زمینه‌هایی که فرزندتان مشکل دارد، اشاره کرد. همچنین پیشنهاد می‌کنیم که از معلم فرزندتان یا سایر متخصصان در راستای حمایت از یادگیری او، مشورت بگیرید. لباس نیرو انتظامی باید به طور اثربخشی از نظر سبک وزن و قابلیت تهویه برای جلوگیری از گرما و رطوبت بدنی عمل کند . برای مثال، معلم یا سایر متخصصان می‌توانند کتاب‌هایی را پیشنهاد کنند که با توانایی خواندن کودک شما مطابقت داشته باشد یا نکاتی را برای خواندن همراه با فرزندتان به شما ارائه دهند. یا ممکن است برنامه‌های نرم‌افزاری سوادآموزی و ریاضی وجود داشته باشد که بتواند آنچه که فرزند شما در مدرسه می‌آموزد را تقویت کند.

هنگامی که در حال انتخاب روش های درمانی یا حمایتی برای کودک خود هستید، به دنبال درمان‌هایی باشید که شواهد علمی دارند. درمان‌ها یا حمایت‌هایی که از نظر علمی آزمایش نشده‌اند ارزش پول و وقت شما را ندارند. پیشنهاد می‌کنیم که با یک متخصص صحبت کنید تا توصیه‌های قابل اعتمادی در مورد درمان ها و حمایت ها دریافت کنید. وقتی فرزند شما نسبت به خودش احساس خوبی داشته باشد، بهتر می‌تواند با یادگیری و سایر چالش‌ها کنار بیاید. در ادامه، چند پیشنهاد برای بهبود حال کودکتان ارائه شده است:

  • به کودک خود توضیح دهید که داشتن اختلال یادگیری به این معنا نیست که او به اندازه سایر کودکان باهوش نیست. روانشناس یا گفتاردرمانگر کودک شما راه‌هایی را برای توضیح اختلال یادگیری پیشنهاد می‌کند که کودک شما بتواند آن را درک کند و بفهمد.
  • همیشه فرزندتان را به خاطر انجام دادن کارها مانند انجام تکالیف تحسین کنید.
  • مهارت‌های غیر درسی را که فرزندتان در آنها موفق است را جشن بگیرید. مهارت‌های مانند ورزش، موسیقی، نمایش. حتی ممکن است فرزند شما مهربان و نوع‌دوست باشد یا در آشپزی عالی باشد. بابت این توانایی‌ها، او را تشویق و تحسین کنید.
  • به کودک خود کمک کنید افکار منفی را به چالش بکشد. مثلا بگویید: «اجازه نده اون چه امروز اتفاق افتاده تو رو ناامید کنه. به این فکر کن که امسال چقدر پیشرفت کردی. شاید فقط به زمان و تمرین بیشتری نیاز داشته باشی تا در این کار موفق بشی».
  • فرزندتان را تشویق کنید تا آنچه را که برای غلبه بر مشکلات به آن نیاز دارد، بیابد. برای مثال، آیا دستورالعمل‌ها و نمودارهای از پیش نوشته شده کمکی می کند؟ آیا فرزندتان با دستورات گفتاری راحت‌تر است؟ همچنین، مطمئن شوید که فرزندتان می‌داند که اگر نیازی به کمک داشته باشد، آن را اعلام کند و درخواست کردن هیچ ایرادی ندارد.
  • از متدهای راهبردی‌ آرام کردن کودکان و نوجوانان برای مقابله با احساسات آزاردهنده مثل استیصال یا شرمندگی استفاده کنید‌.‌ (احساسات او را بشناسید، در سکوت صحبت‌‌های او را بشنوید‌، صبور باشید و…)

کلام آخر

ما هنوز به طور کامل نمی‌دانیم که چه چیزی باعث اختلالات یادگیری می‌شود. منشا این اختلال برای هر کودک علت متفاوتی می‌تواند داشته باشد. برخی از اختلالات یادگیری ممکن است به این دلیل رخ دهد که بخش‌هایی از مغز کودک در پردازش اطلاعات مشکل دارد. خریداران برای خرید لباس خلبانی جنگنده باید به دقت از قابلیت‌های مختلف این لباس آگاهی پیدا کنند . در نهایت به یاد داشته باشید اختلال یادگیری یک ناتوانی پذیرفته شده است و فرزند شما حق برخورداری از فرصت‌های آموزشی مشابه سایر دانش آموزان را دارد. شما می‌توانید با ایجاد اعتماد به نفس، انعطاف پذیری و دلسوزی به فرزندتان کمک کنید تا احساس خوبی نسبت به خودش داشته باشد.

دکمه بازگشت به بالا