در طی روز هزاران فعالیت متنوع در بدن انجام میشود. در بافتهای مختلف مثل پوست، عضلات و استخوانها سلولهای جدید ساخته میشوند. خون مواد مغذی و اکسیژن را به سلولها برده و مواد زائد را از آنها میگیرد تا از بدن دفع کند؛ علاوه بر این، بهطور مداوم پیامهای عصبی بین مغز و اندامهای مختلف منتقل میشوند. بدن برای انجام تمام این کارها به مواد اولیه نیاز دارد. ویتامینها، یکی از این مواد هستند که بدون آنها فعالیتهای بدن مختل میشود. با اولین نگاه به جدول ویتامین ها و نقش آنها در بدن متوجه میشوید که این مواد به اندازه هوا و آب برای انسان لازم هستند.
به ویتامینها «مواد مغذی ضروری» هم گفته میشود؛ چون بیشتر آنها در بدن ساخته نشده و باید از طریق غذاها تامین شوند. این مواد در تقویت سیستم ایمنی، التیام زخمها، تبدیل غذا به انرژی و پیشگیری از بیماریها نقش دارند.
در این مقاله از به بررسی انواع ویتامین ها و نقش آنها در بدن میپردازیم و سپس با ارائه جدول ویتامین های ضروری بدن به شما کمک میکنیم تا درک بهتری از این ترکیبات داشته باشید. با ما همراه باشید. اخبار اقتصادی کشور ایران را دنبال کنید
انواع ویتامینها
به دو دسته محلول در چربی و محلول در آب تقسیم میشوند. ویتامین های محلول در چربی بعد از جذب شدن در روده، در سلولهای بدن ذخیره میشوند. این موضوع باعث میشود زیادهروی در مصرف آنها برای سلامتی خطرناک باشد. ویتامین های محلول در آب ذخیره نمیشود؛ به همین دلیل، احتمال مسمومیت با آنها کمتر است.
خواص و جدول ویتامین ها از نوع محلول در چربی
چهار نوع ویتامین محلول در چربی وجود دارد که در این بخش به توضیح خواص آنها میپردازیم. در انتها، با استفاده از جدول ویتامین ها به وظایف و منابع غذایی هر ویتامین اشاره میکنیم:
منابع بتاکاروتن: اسفناج و سایر سبزیجات برگدار، هویج، طالبی و زردآلو
ویتامین D
هم به کمک نور خورشید در پوست ساخته میشود و هم در بعضی غذاها وجود دارد. ویتامین D جذب کلسیم را در روده افزایش میدهد و به سلامت استخوانها و تقویت سیستم ایمنی کمک میکند.
کمبود این ویتامین با راشیتیسم (نرمی استخوان در کودکان)، استئومالاسی (نرم شدن استخوانها در بزرگسالان)، پوکی استخوان و افزایش عفونتها همراه است. افراد مسن و کودکانی که کمتر از منزل خارج میشوند، افراد با پوست تیره، افرادی که دور از استوا زندگی میکنند و مبتلایان به چاقی در معرض قرار دارند.
دریافت بیش از حد ویتامین D موجب افزایش کلسیم خون میشود؛ در نتیجه، شخص به مشکلاتی مثل تهوع، سردرد، کاهش اشتها، کاهش وزن، تجمع کلسیم در بافتها و عروق خونی و آسیب قلب و کلیه مبتلا میشود.
منابع غذایی: ماهیهای چرب، روغن ماهی، لبنیات غنی شده با ویتامین D، جگر گاو و تخممرغ
ویتامین E
یک آنتیاکسیدان است که به بدن در از بین بردن رادیکالهای آزاد کمک میکند. رادیکالهای آزاد با ایجاد استرس اکسیداتیو باعث آسیب سلولها و ابتلا به بیماریهایی مثل سرطان میشوند.
کمبود ویتامین E نادر است؛ اما ممکن است در افراد مبتلا به بیماری کرون یا فیبروز کیستیک مشاهده شود. کمبود این ویتامین به آسیب عصب و عضله، مشکلات بینایی و ضعف سیستم ایمنی منجر میشود.
افرادی که از داروهای رقیقکننده خون از جمله وارفارین استفاده میکنند، باید قبل از مصرف مکمل ویتامین E با پزشک مشورت کنند؛ چون ممکن است این ویتامین با داروهای آنها تداخل داشته باشد.
منابع غذایی: دانه آفتابگردان، روغن آفتابگردان، بادام، فندق، بادامزمینی، اسفناج، بروکلی، کیوی و انبه
ویتامین K
چند نوع ویتامین K وجود دارد که رایجترین آنها عبارتند از: فیلوکینون (ویتامین K1) در غذاهای گیاهی و مناکینون (ویتامین K2) در غذاهای حیوانی.
این ویتامین به لخته شدن خون و جلوگیری از خونریزی کمک میکند؛ علاوه بر این، در سلامت استخوانها و پیشگیری از بیماریهای قلبی نقش دارد.
معمولا مصرف زیاد ویتامین K عوارضی ندارد؛ با این حال، بهتر است افرادی که از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنند با پزشک در مورد نحوه مصرف مکملهای دارای ویتامین مشورت کنند.
منابع غذایی: سبزیجات برگدار، انجیر و تخممرغ
جدول ویتامین ها از نوع محلول در چربی
در جدول زیر میتوانید انواع ویتامینها، وظایف و منابع غذایی آنها را مشاهده کنید:
نام ویتامین | وظایف | منابع غذایی |
بینایی
تقویت سیستم ایمنی |
روغن کبد ماهی، جگر گاو، لبنیات، اسفناج و سایر سبزیجات برگدار، هویج، طالبی و زردآلو | |
ویتامین D | افزایش جذب کلسیم در روده
حفظ سلامت استخوانها تقویت سیستم ایمنی |
ماهیهای چرب، روغن ماهی، لبنیات غنی شده با ویتامین D، جگر گاو و تخممرغ |
ویتامین E | تقویت سیستم ایمنی | دانه آفتابگردان، روغن آفتابگردان، بادام، فندق، بادامزمینی، اسفناج، بروکلی، کیوی و انبه |
ویتامین K | لخته شدن خون و جلوگیری از خونریزی
حفظ سلامت استخوانها پیشگیری از بیماریهای قلبی |
سبزیجات برگدار، انجیر و تخممرغ |
خواص و جدول ویتامین ها از نوع محلول در آب
تمام ویتامینهای گروه B و ویتامین C، محلول در آب هستند. در بدن نقشهای مهمی دارند که در این بخش به آنها اشاره میکنیم. برای مرور خلاصه وظایف و منابع غذایی این ویتامینها میتوانید به جدول ویتامین ها در انتهای این بخش مراجعه کنید:
ویتامینهای گروه B
در ابتدا با خواص و منابع ویتامینهای گروه B آشنا میشویم:
تیامین (ویتامین B1)
تیامین همانند سایر ویتامینهای گروه B در بدن به عنوان کوآنزیم عمل میکند. کوآنزیمها، ترکیباتی هستند که به فعالیت آنزیمها و انجام واکنشهای شیمیایی کمک میکنند. تیامین در تجزیه کربوهیدراتهای غذا و تولید نوروترنسمیترها (انتقالدهندههای عصبی)، چربیها و بعضی هورمونها نقش دارد.
تاکنون هیچ موردی مبنی بر مسمومیت با این ویتامین گزارش نشده است؛ چون تیامین اضافی از طریق ادرار دفع میشود؛ با این حال، این موضوع نمیتواند احتمال مسمومیت ناشی از مصرف مقادیر بسیار زیاد را رد کند.
منابع غذایی: دانه آفتابگردان، جو دوسر، مغزهای خوراکی، غلات سبوسدار و جگر
ریبوفلاوین (ویتامین B2)
این ویتامین در تولید انرژی در بدن، تبدیل ویتامین B6 به یک کوآنزیم و تبدیل اسیدآمینه تریپتوفان به ویتامین B3 نقش دارد.
کمبود ویتامین B2 در کشورهای پیشرفته نادر است؛ با این حال، رژیم غذایی نامناسب، افزایش سن، بیماریهای ریوی و الکلیسم احتمال کمبود آن را افزایش میدهند. کمبود شدید ریبوفلاوین موجب گلو درد، التهاب زبان و مشکلات چشمی و پوستی میشود.
معمولا مصرف زیاد ریبوفلاوین باعث مسمومیت نمیشود؛ چون این ویتامین در بدن ذخیره نشده و مقادیر اضافی آن از طریق ادرار دفع میشود.
منابع غذایی: جگر گاو، بادام، تخممرغ، سبزیجات برگدار، بروکلی، شیر، حبوبات، قارچ و گوشت
نیاسین (ویتامین B3)
افرادی که مقدار زیادی مکمل نیاسین مصرف میکنند به مشکلاتی مثل تهوع، استفراغ و آسیب کبدی مبتلا میشوند.
منابع غذایی: بوقلمون، ماهی، مرغ، تخممرغ، لبنیات، قارچ، بروکلی و عدس
اسید پانتوتنیک (ویتامین B5)
این ویتامین به ساخت اسیدهای چرب، اسیدهای آمینه، هورمونها، نوروترنسمیترها و سایر ترکیبات مهم بدن کمک میکند.
کمبود ویتامین B5 در کشورهای صنعتی نادر است؛ با این حال، ممکن است بیماران دیابتی و افراد معتاد به الکل به مقدار بیشتری از این ویتامین نیاز داشته باشند. مطالعات حیوانی نشان دادهاند که کمبود ویتامین B5 روی بیشتر اندامهای بدن تاثیر دارد و باعث بیحسی، تحریکپذیری، اختلالات خواب، بیقراری و مشکلات گوارشی میشود.
معمولا اسید پانتوتنیک در دوزهای بالا اثر نامطلوبی ندارد؛ اما اگر بیش از ۱۰ گرم در روز دریافت شود، باعث ناراحتی گوارشی و اسهال میشود.
منابع غذایی: جگر، مرغ، گوشت گاو، زرده تخممرغ، غلات کامل، گوجهفرنگی، بروکلی و آووکادو
پیریدوکسین (ویتامین B6)
ویتامین B6 در تجزیه کربوهیدراتها و چربیها، تولید گلبولهای قرمز و سفید خون، تولید نوروترنسمیترها و عملکرد درست سیستم ایمنی نقش دارد.
کمبود ویتامین B6 نادر است؛ اما احتمال آن در افراد مبتلا به الکلیسم وجود دارد. علائم اصلی کمبود این ویتامین عبارتند از: کمخونی، مشکلات پوستی، گیجی و افسردگی؛ علاوه بر این، کمبود ویتامین B6 احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
دریافت بیش از حد مکمل ویتامین B6 با آسیب اعصاب و مشکلات پوستی همراه است و در زنان شیرده تولید شیر را کاهش میدهد.
منابع غذایی: جگر گاو، سالمون، بوقلمون، موز، نخود و مغزهای خوراکی
بیوتین (ویتامین B7)
کمبود بیوتین تقریبا نادر است. بعضی افراد مثل شیرخوارانی که از شیرخشک حاوی بیوتین کم تغذیه میکنند و بیمارانی که داروهای ضد تشنج دریافت میکنند بیش از سایرین در معرض کمبود این ویتامین قرار دارند. کمبود بیوتین باعث بروز مشکلات عصبی از جمله تشنج میشود.
منابع غذایی: جگر، ماهی، تخممرغ، حبوبات، سبزیجات برگدار، بروکلی و مغزهای خوراکی
فولات (ویتامین B9)
کمبود ویتامین B9 نادر است؛ ولی احتمال بروز آن در اثر پیروی از رژیم غذایی نامناسب وجود دارد. کمبود این ویتامین در دوران بارداری باعث نقص لوله عصبی در جنین و در سایر افراد باعث کم خونی میشود.
منابع غذایی: سبزیجات برگدار، بروکلی، حبوبات، تخممرغ و جگر
کوبالامین (ویتامین B12)
ویتامین B12 در کبد ذخیره میشود؛ بنابراین، اگر به اندازه کافی دریافت نشود، ممکن است مدتها طول بکشد تا علائم کمبود آن از جمله کم خونی، کاهش اشتها، مشکلات عصبی و زوال عقل ظاهر شوند.
احتمال کمبود ویتامین B12 در گیاهخواران، سالمندان، افرادی که جراحی لاغری انجام دادهاند و مبتلایان به بیماری کرون یا سلیاک وجود دارد.
منابع غذایی: انواع گوشت، غذاهای دریایی، لبنیات و تخممرغ
ویتامین C
این ویتامین خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و سیستم ایمنی را تقویت میکند. در ساخت کلاژن، التیام زخمها و افزایش جذب آهن در روده نقش دارد.
افرادی که اصلا میوه و سبزی نمیخورند و افراد معتاد به مواد مخدر یا الکل ممکن است به کمبود ویتامین C مبتلا شوند. کمبود این ویتامین به بیماری اسکوروی (Scurvy) منجر میشود.
در این بیماری، ابتدا فرد به خستگی و ضعف مبتلا میشود؛ اما به تدریج مشکلات بیشتری مثل ریزش دندانها، خونریزی لثه، مشکلات مفصلی، تاخیر در التیام زخمها و در نهایت مرگ رخ میدهد.
بیشتر افراد میتوانند دوزهای بالای ویتامین C را بدون هیچ عارضهای تحمل کنند. دریافت بیش از سه گرم ویتامین C در روز باعث اسهال و تهوع میشود. در افرادی که مستعد ابتلا به سنگ کلیه هستند، دریافت بیش از یک گرم ویتامین C احتمال تشکیل سنگ را افزایش میدهد.
منابع غذایی: میوهها و سبزیجات از جمله فلفل دلمهای، کیوی و بروکلی
جدول ویتامین ها از نوع محلول در آب
مهمترین وظایف و منابع غذایی ویتامینهای محلول در آب در جدول زیر درج شدهاند:
نام ویتامین | وظایف | منابع غذایی |
ویتامین B1 | تجزیه کربوهیدراتهای غذا
تولید نوروترنسمیترها، چربیها و بعضی هورمونها |
دانه آفتابگردان، جو دوسر، مغزهای خوراکی، غلات سبوسدار و جگر |
ویتامین B2 | تولید انرژی
تبدیل ویتامین B6 به کوآنزیم مورد نیاز بدن تبدیل اسیدآمینه تریپتوفان به ویتامین B3 |
جگر گاو، بادام، تخممرغ، سبزیجات برگدار، بروکلی، شیر، حبوبات، قارچ و گوشت |
ویتامین B3 | تولید انرژی
ایجاد ارتباط بین سلولها |
بوقلمون، ماهی، مرغ، تخممرغ، لبنیات، قارچ، بروکلی و عدس |
ویتامین B5 | ساخت اسیدهای چرب، اسیدهای آمینه، هورمونها و نوروترنسمیترها | جگر، مرغ، گوشت گاو، زرده تخممرغ، غلات کامل، گوجهفرنگی، بروکلی و آووکادو |
ویتامین B6 | تجزیه کربوهیدراتها و چربیها
تولید گلبولهای قرمز و سفید خون تولید نوروترنسمیترها عملکرد سیستم ایمنی |
جگر گاو، سالمون، بوقلمون، موز، نخود و مغزهای خوراکی |
ویتامین B7 | متابولیسم چربیها، پروتئینها و کربوهیدراتها
ارتباط بین سلولها |
جگر، ماهی، تخممرغ، حبوبات، سبزیجات برگدار، بروکلی و مغزهای خوراکی |
ویتامین B9 | رشد و تقسیم سلولی
متابولیسم پروتئینها تولید گلبولهای قرمز و سفید خون |
سبزیجات برگدار، بروکلی، حبوبات، تخممرغ و جگر |
ویتامین B12 | تنظیم عملکرد مغز
تولید گلبولهای قرمز خون تبدیل پروتئین و چربی به انرژی تقسیم سلولی |
گوشت، غذاهای دریایی، لبنیات و تخممرغ |
ویتامین C | تقویت سیستم ایمنی
ساخت کلاژن التیام زخمها افزایش جذب آهن در روده |
میوهها و سبزیجات |
سخن آخر
جدول ویتامین ها که در این مقاله به آن پرداختیم به تنهایی نشاندهنده نقش مهم این ترکیبات در بدن است. بهترین راه برای تامین نیاز بدن مصرف غذاهای ویتامین دار است؛ بنابراین، مصرف مکملها فقط در شرایط خاص توصیه میشود.
در این میان، دریافت منظم ویتامینهای محلول در آب از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ چون این ویتامینها در بدن ذخیره نشده و علائم کمبود آنها سریعتر ظاهر میشود.
اگر درباره نحوه مصرف ویتامین ها و نقش آنها در بدن سوالی دارید میتوانید با ما در میان بگذارید.
اگر اخبار طلا و ارز اطلاع ندارید اینجا کلیک کنید
سوالات متداول
میوهها و سبزیجات خشک ویتامین C دارند؟
در طی فرآیند خشک شدن میزان ویتامین C به دلیل تماس با هوا یا حرارت کم میشود؛ در نتیجه، میوهها و سبزیجات تازه ویتامین C بیشتری دارند.
آیا ویتامین C از سرماخوردگی جلوگیری میکند؟
بعضی از تحقیقات نشان دادهاند که ویتامین C به بهبود سرماخوردگی کمک میکند؛ اما در پیشگیری از سرماخوردگی نقشی ندارد.
مهمترین ویتامین برای زنان باردار چیست؟
دریافت کافی همه ویتامینها در دوران بارداری مهم است؛ اما اهمیت فولات در مقایسه با سایر ویتامینها بیشتر است؛ چون کمبود آن باعث نقص لوله عصبی در جنین میشود.
آیا کمبود ویتامین باعث کم خونی میشود؟
بعضی ویتامینها کتاب PDF اصول ورزش و تغذیه ورزشی
کتاب اصول ورزش و تغذیه ورزشی تالیف ماریا دانفورد به بررسی اطلاعات جامع و کاملی درباره تغذیه مناسب، تاثیر آن بر فیزیولوژی بدن و برنامهریزی برای انجام تمرینات ورزشی میپردازد. درباره کتاب اصول ورزش و تغذیه ورزشی: در چند سال اخیر تغذیه ورزشی مورد استقبال بسیاری از ورزشکاران قرار گرفته به همین دلیل هم است که متخصصان بسیاری این موضوع را مورد تحقیق و بررسی قرار داده و مقالههای بسیاری در این زمینه…
کتاب سلامتی و تناسب اندام با دکتر آز
محمت آز در کتاب سلامتی و تناسب اندام با دکتر آز، به شما میگوید که چگونه شادابی، سلامت و تناسب اندام خود را برای یک عمر حفظ کنید. شما هم طرفدار برنامهها و کتابهای اپرا وینفری هستید؟ پس حتما دکتر محمد اوز را به خاطر میآورید. توصیههای او برای کاهش وزن، مراقبت از پوست، روشهای جوان ماندن و… طرفداران پر شماری در سراسر جهان دارد. شاید بارها تصمیم گرفته باشید زندگی خود را تغییر دهید، وزنتان…
کتاب بیوشیمی ویتامینها و هورمونها
کتاب بیوشیمی ویتامینها و هورمونها نوشتهی سارا خاوری نژاد، شما را با انواع ویتامینها و هورمونهای بدن و نحوهی عملکرد آنها آشنا میکند. وجود ترکیباتی که امروز به نام ویتامینها میشناسید اولین بار به وسیله بیوشیمیست لهستانی (Funk) در سال 1912 مطرح شد. او متوجه شد که به ویژه در بیماریهایی مانند بریبری، پلاگر، اسکوربوت و راشیتیسم ایجاد عوارض، به علت عدم وجود چهار ماده غذایی در بدن بیماران…
کتاب ویتامین ها (مواد معدنی)
ویتامینها و مواد معدنى موادى هستند که براى سلامت انسانها حیاتى مىباشند. بدون آنها بدن نمىتواند کار خود را به خوبى انجام دهد و ممکن است مستعد ابتلاء به بسیارى از بیماریها شود. حتى در 2400 سال پیش نیز پزشکانى مثل بقراطِ حکیم مىدانستند که بعضى از غذاها از بعضى بیماریها پیشگیرى مىکند. براى مثال کمبود ویتامین ث مىتواند منجر به بروز بیمارى اسکوربوت شود. تنها دو ویتامین است که به غیر از اینکه از…
کتاب ویتامینها
نسیم دارابی در کتاب ویتامینها، علاوه بر معرفی کامل و بررسی دقیق ویتامینها، مواد غذایی حاوی آنها، مقدار مجاز مصرف، عوارض مصرف بیش از حد و نحوه صحیح مصرف آنها را ارائه داده است. ویتامین مادهای است که به مقدار بسیار کم وجودش برای رشد و نمو و و اعضای بدن ضروری و کمبود آن موجب بروز اختلالات مخصوص میگردد. تغذیه ناقص و رژیم غذایی نامناسب سبب کمبود یک یا چند ویتامین شده و باعث وجود بیماریهای…
کتاب لاغری و تناسب اندام با رژیم غذایی بر اساس گروه های خونی
گروه خونی چه رابطه ای با تغذیه دارد؟ رابطه گروه خونی با اضافه وزن و راه رهایی از چاقی چیست؟ افرادی که رژیم های غذایی مختلف و دشوار را تجربه کرده و تنها تغییرات اندکی در وزن خود داشتند و معمولاً هم برگشت پذیر بوده، برای آنان تعیین رژیم غذایی بر مبنای گروه خونی، باور نکردنی ست؛ چرا که از نظر آنان منشأ اضافه وزن، تنها چربی ست و گروه خونی در این میان نقشی ندارد. در واقع، آنان جدا از هر نوع تغذیه خوب…
کتاب PDF فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 4: بیماریهای اعصاب و روان
کتاب فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 4: بیماریهای اعصاب و روان به شما کمک میکند تا با بهرهگیری از رژیم غذایی سالم از بیماریهایی مانند افسردگی، آلزایمر، میگرن و … پیشگری کنید. دربارهی مجموعه فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی: این مجموعه کتاب هشت جلدی شامل نکات کلیدی، متنوع و بسیار کاربردی است که با بیانی ساده و توضیحاتی قابل درک انواع مواد غذایی را از زوایایی گوناگون مورد بحث و بررسی قرار میدهد. از…
کتاب صوتی آشنایی با ویتامینها
کتاب صوتی آشنایی با ویتامینها نوشتهی خشایار فخریان، شما را با اصلیترین ویتامینهای موجود در بدن آشنا میکند و اطلاعاتی دقیق و علمی درباره تک تک آنها ارائه میدهد. درباره کتاب صوتی آشنایی با ویتامینها: یکی از موادی که برای سلامتی انسانها ضروریست و نبود آنها باعث عدم رشد و نمو اعضای بدن میشود، ویتامینها هستند. آشنایی با ویتامینها سبب میشود با دانشی عمیقتر به سلامت جسمتان اهمیت بدهید…
کتاب PDF فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 2: بیماریهای دستگاه گوارش
کتاب فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 2: بیماریهای دستگاه گوارش به شما نشان خواهد داد که چطور میتوان با استفاده از رژیم غذایی درست از بیماریهایی نظیر زخم معده، التهاب روده، یبوست و … جلوگیری کرد. دربارهی مجموعه فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی: این مجموعه کتاب هشت جلدی شامل نکات کلیدی، متنوع و بسیار کاربردی است که با بیانی ساده و توضیحاتی قابل درک انواع مواد غذایی را از زوایایی گوناگون مورد بحث و بررسی…
کتاب PDF فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 1: بیماریهای قلب و عروق، تنفس، کلیه و مجاری ادراری، خون
کتاب فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 1: بیماریهای قلب و عروق، تنفس، کلیه و مجاری ادراری، خون با هدف ارتقاء و تحول سطح سلامت و کیفیت زندگی و پیشگیری از هزینههای سنگین برای درمان بیماریهای مختلف به رشتهی تحریر درآمده است. دربارهی مجموعه فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی: این مجموعه کتاب هشت جلدی شامل نکات کلیدی، متنوع و بسیار کاربردی است که با بیانی ساده و توضیحاتی قابل درک انواع مواد غذایی را از زوایایی…
کتاب PDF فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 5: بیماریهای پوست، مو و ناخن – بیماریهای زنان، سالمندان – سرطان، سلامت دهان
کتاب فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 5: بیماریهای پوست، مو و ناخن – بیماریهای زنان، سالمندان – سرطان، سلامت دهان با هدف افزایش سطح سلامت و کیفیت زندگی و جلوگیری از پرداخت هزینههای گزاف برای درمان بیماریهای گوناگون به رشتهی تحریر درآمده است. دربارهی مجموعه فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی: این مجموعه کتاب هشت جلدی شامل نکات کلیدی، متنوع و بسیار کاربردی است که با بیانی ساده و توضیحاتی قابل درک انواع مواد…
کتاب آشنایی با ویتامینها
خشایار فخریان در کتاب آشنایی با ویتامینها، شما را با اصلیترین ویتامینهای مورد نیاز بدن آشنا میکند و اطلاعاتی جامع و علمی دربارهی هر یک از آنها ارائه میدهد. دربارهی کتاب آشنایی با ویتامینها: ویتامینها از جمله مواد ضروری برای سلامتی انسانها هستند که کمبود آنها باعث مشکلاتی در رشد و نمو اعضای بدن میشود. داشتن اطلاعات کافی در مورد ویتامینها باعث میشود که با دانش لازم، به سلامت جسمتان…
کتاب PDF فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 7: اسیدهای چرب، آنتی اکسیدانها، پروبیوتیکها، پروتئین، چربیها، فیبر، کلسترول
کتاب فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 7: اسیدهای چرب، آنتی اکسیدانها، پروبیوتیکها، پروتئین، چربیها، فیبر، کلسترول به منظور بالا بردن سطح سلامت و کیفیت زندگی و جلوگیری از هزینههای هنگفت برای درمان بیماریهای گوناگون به رشتهی تحریر درآمده است. دربارهی مجموعه فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی: مجموعه کتابهای هشت جلدی فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی شامل نکات کلیدی، متنوع و بسیار کاربردی است. این مجموعه با بیانی…
کتاب PDF فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 6: رژیمهای غذایی، آلرژی و واکنش نسبت به مواد غذایی، چاقی، تغذیه و لاغری
کتاب فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 6: رژیمهای غذایی، آلرژی و واکنش نسبت به مواد غذایی، چاقی، تغذیه و لاغری به شما کمک خواهد کرد تا با استفاده از برنامه غذایی درست، تناسب اندام خود را حفظ کرده و به وزنی ایدهآل دست یابید. دربارهی مجموعه فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی: این مجموعه کتاب هشت جلدی شامل نکات کلیدی، متنوع و بسیار کاربردی است که با بیانی ساده و توضیحاتی قابل درک انواع مواد غذایی را از زوایایی…
کتاب کمبودها و بیماری ها
قبل از مراجعه به پزشک معالج خود این کتاب را مطالعه و کمبود خود را جبران کنید بعد بدنبال درمان بیماری خود باشید. دارو میخوری خوب می شوی! دارو قطع می کنی بیماری بر می گردد! چرا؟ چون کمبودهای بدن خودت رو جبران نکردی! کمبود 170 بیماری در این کتاب بصورت جدول وجود دارد که اگر جبران نکنی از آن بیماری خلاص نمی شوی! هرماده غذایی در بدن کم یا زیاد شود سبب اختلال در کارکرد بدن و علائمی در بدن می شود ابتدا…
کتاب PDF فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 3: بیماریهای عفونی، التهاب مفصل، بیماریهای عضلانی – اسکلتی
کتاب فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 3: بیماریهای عفونی، التهاب مفصل، بیماریهای عضلانی – اسکلتی با هدف بالا بردن سطح سلامت و کیفیت زندگی و پیشگیری از هزینههای هنگفت برای درمان بیماریهای متفاوت نوشته شده است. دربارهی مجموعه فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی: این مجموعه کتاب هشت جلدی شامل نکات کلیدی، متنوع و بسیار کاربردی است که با بیانی ساده و توضیحاتی قابل درک انواع مواد غذایی را از زوایایی گوناگون مورد…
کتاب ویتامین درمانی
ویتامین درمانی: انواع ویتامین ها به همراه منابع آن ها نقش ویتامین ها در پیدایش بیماری ها و انواع مواد معدنی ویتامین ها ترکیبات آلی هستند که به مقدار خیلی جزئی برای متابولیسم مواد غذایی و اعمال حیاتی بدن و رشد و نمو و تندرستی ضرورت دارند. تغذیه ناقص و رژیم غذایی نامناسب سبب کمبود یا فقدان یک یا چند ویتامین می شود و به بیماری های مختلف مانند بری بری و پلاگر می انجامد. ویتامین ها سبب تسهیل دگرگشت…
کتاب PDF فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 8: خواص میوهها و سبزیها
کتاب فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی 8: خواص میوهها و سبزیها با اشاره به فواید بسیار مهم میوهها و سبزیجات کمک میکند تا سطح سلامت و کیفیت زندگی خود را افزایش دهید. دربارهی مجموعه فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی: مجموعه کتابهای هشت جلدی فرهنگ تغذیه و رژیم درمانی شامل نکات کلیدی، متنوع و بسیار کاربردی است. این مجموعه با بیانی ساده و توضیحاتی قابل درک انواع مواد غذایی را از زوایایی گوناگون مورد بحث و…
کتاب 110 راز تناسب اندام
کتاب 110 راز تناسب اندام نوشتهی مرجان علیپور نجاران، به ارائۀ نکاتی برای رهایی از اضافه وزن به منظور حفظ تناسب اندام پرداخته است. در دنیای امروز، اضافه وزن و چاقی به یک اپیدمی تبدیل شده است. از طرفی این اپیدمی بار سنگینی را چه از لحاظ هزینه و چه از جهت روانی برای فرد و جامعه به دنبال دارد. همواره افراد زیادی را میبینید که به دنبال رژیمهای غذایی مختلف و استفاده از دستگاههای لاغری هستند و حتی…
کتاب تاثیرات منفی سوء تغذیه در سن رشد
کتاب تاثیرات منفی سوء تغذیه در سن رشد نوشتهی محمد حسینی، به بررسی دلایل گوناگونی که سبب عدم دریافت مواد مغذی در کودکان و نوجوانان میشود، پرداخته و به شما کمک میکند تا در تغذیه فرزندان خود دقت بیشتری داشته باشید. سوء تغذیه بیماریست که به دلیل عدم دریافت مکفی و یا دریافت بیش از حد مواد مغذی ایجاد میشود و میتواند به خاطر کمبود کالری یا پروتئین دریافتی و یا ناتوانی بدن برای استفاده از غذای…
کتاب PDF گنج طعام
ناهید اسدی در کتاب گنج طعام، با ارائهی راهکارهایی کاربردی و ساده اما مهم به شما کمک خواهد کرد تا تغذیهای سالم داشته و بتوانید با رژیم غذایی مناسب به پیشگیری از بیماریها بپردازید. ناهید اسدی در این کتاب با پرداختن به خواص گوشت حیوانات، حبوبات، سبزیجات و لبنیات به شما نشان میدهد که چگونه میتوان با تغذیهای صحیح در حفظ سلامت خود کوشا بود و بدنی تندرست داشت. در بخشی از کتاب گنج طعام میخوانیم:…
کتاب PDF عوامل موثر بر مصرف ماهیان
کتاب عوامل موثر بر مصرف ماهیان نوشتهی زینب باوی به ارزش غذایی ماهی، نقش مصرف آن در پیشگیری و درمان بیماریها و بررسی موانع و عوامل مؤثر در مصرف ماهی پرداخته است. جمعیت جهان روز به روز افزایش مییابد. واضح است که نیاز انسان به منابع پروتئین و غذای سالم نیز بیشتر شود. در این بین آبزیان و ماهیان در تأمین پروتئین، بهبود کیفیت تغذیه و سلامت عمومی انسانها، همچنین دکتاب بیوشیمی ویتامینها و هورمونها
کتاب بیوشیمی ویتامینها و هورمونها نوشتهی سارا خاوری نژاد، شما را با انواع ویتامینها و هورمونهای بدن و نحوهی عملکرد آنها آشنا میکند. وجود ترکیباتی که امروز به نام ویتامینها میشناسید اولین بار به وسیله بیوشیمیست لهستانی (Funk) در سال 1912 مطرح شد. او متوجه شد که به ویژه در بیماریهایی مانند بریبری، پلاگر، اسکوربوت و راشیتیسم ایجاد عوارض، به علت عدم وجود چهار ماده غذایی در بدن بیماران…
کتاب ویتامین ها (مواد معدنی)
ویتامینها و مواد معدنى موادى هستند که براى سلامت انسانها حیاتى مىباشند. بدون آنها بدن نمىتواند کار خود را به خوبى انجام دهد و ممکن است مستعد ابتلاء به بسیارى از بیماریها شود. حتى در 2400 سال پیش نیز پزشکانى مثل بقراطِ حکیم مىدانستند که بعضى از غذاها از بعضى بیماریها پیشگیرى مىکند. براى مثال کمبود ویتامین ث مىتواند منجر به بروز بیمارى اسکوربوت شود. تنها دو ویتامین است که به غیر از اینکه از…
کتاب ویتامینها
نسیم دارابی در کتاب ویتامینها، علاوه بر معرفی کامل و بررسی دقیق ویتامینها، مواد غذایی حاوی آنها، مقدار مجاز مصرف، عوارض مصرف بیش از حد و نحوه صحیح مصرف آنها را ارائه داده است. ویتامین مادهای است که به مقدار بسیار کم وجودش برای رشد و نمو و و اعضای بدن ضروری و کمبود آن موجب بروز اختلالات مخصوص میگردد. تغذیه ناقص و رژیم غذایی نامناسب سبب کمبود یک یا چند ویتامین شده و باعث وجود بیماریهای…
کتاب مکملهای غذایی از تئوری تا کاربرد
کتاب مکملهای غذایی از تئوری تا کاربرد به قلم نسیم دارابی و عارف شیرازی و عادل شیرازی، با محوریت معرفی علمی انواع مکملها، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن در هشت فصل تالیف شده است. فصول این کتاب شامل مواد معدنی، آب، مواد آلی، کربوهیدراتها، پروتئینها، آمینواسیدها، ویتامینها ، ورزش و مکملهای غذایی میباشند. در ارائهی محتوای کتاب حاضر سعی بر آن شده است که علاوه بر مباحث تئوری، مبانی…
کتاب آشنایی با ویتامینها
خشایار فخریان در کتاب آشنایی با ویتامینها، شما را با اصلیترین ویتامینهای مورد نیاز بدن آشنا میکند و اطلاعاتی جامع و علمی دربارهی هر یک از آنها ارائه میدهد. دربارهی کتاب آشنایی با ویتامینها: ویتامینها از جمله مواد ضروری برای سلامتی انسانها هستند که کمبود آنها باعث مشکلاتی در رشد و نمو اعضای بدن میشود. داشتن اطلاعات کافی در مورد ویتامینها باعث میشود که با دانش لازم، به سلامت جسمتان…
کتاب کمبودها و بیماری ها
قبل از مراجعه به پزشک معالج خود این کتاب را مطالعه و کمبود خود را جبران کنید بعد بدنبال درمان بیماری خود باشید. دارو میخوری خوب می شوی! دارو قطع می کنی بیماری بر می گردد! چرا؟ چون کمبودهای بدن خودت رو جبران نکردی! کمبود 170 بیماری در این کتاب بصورت جدول وجود دارد که اگر جبران نکنی از آن بیماری خلاص نمی شوی! هرماده غذایی در بدن کم یا زیاد شود سبب اختلال در کارکرد بدن و علائمی در بدن می شود ابتدا…
کتاب ویتامین درمانی
ویتامین درمانی: انواع ویتامین ها به همراه منابع آن ها نقش ویتامین ها در پیدایش بیماری ها و انواع مواد معدنی ویتامین ها ترکیبات آلی هستند که به مقدار خیلی جزئی برای متابولیسم مواد غذایی و اعمال حیاتی بدن و رشد و نمو و تندرستی ضرورت دارند. تغذیه ناقص و رژیم غذایی نامناسب سبب کمبود یا فقدان یک یا چند ویتامین می شود و به بیماری های مختلف مانند بری بری و پلاگر می انجامد. ویتامین ها سبب تسهیل دگرگشت…
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن اقتصاد نیوز را نصب کنید.
کتاب تاثیرات منفی سوء تغذیه در سن رشد
کتاب تاثیرات منفی سوء تغذیه در سن رشد نوشتهی محمد حسینی، به بررسی دلایل گوناگونی که سبب عدم دریافت مواد مغذی در کودکان و نوجوانان میشود، پرداخته و به شما کمک میکند تا در تغذیه فرزندان خود دقت بیشتری داشته باشید. سوء تغذیه بیماریست که به دلیل عدم دریافت مکفی و یا دریافت بیش از حد مواد مغذی ایجاد میشود و میتواند به خاطر کمبود کالری یا پروتئین دریافتی و یا ناتوانی بدن برای استفاده از غذای…
کتاب همیشه تندرست و شاداب باشید
کتاب همیشه تندرست و شاداب باشید، تالیف هایده مطهری، راهنمایی برای شماست تا به آسانی بتوانید هر روز یک یا چند نوشیدنی را برای خود، خانواده یا آشنایان آماده کنید و با نوشیدن آنها همیشه سر زنده، پر انرژی و نیرومند بمانید. این کتاب راهگشای رسیدن به آنچه که شما برای تندرستی و شادابی نیاز دارید، است. میوهها و سبزیها گستردهترین گیاهانی هستند که بخش بزرگی از نیازهای خوراکی ما را برآورده میسازند….
کتاب PDF GBS تغذیه
کتاب GBS تغذیه، نوشتهی زینب پاشا زانوس و سید محمد پیری، منبعی کامل برای دانشجویان پزشکی است که در ده فصل تقسیمبندی شده و مباحث را بهطور خلاصه و جامع و همراه با آزمونهای جامع علوم پایهی پزشکی سالهای اخیر مطرح میکند. دربارهی کتاب GBS تغذیه دانشجویان دروس پزشکی بهجهت دشوار بودن و حجم بسیار مطالب پزشکی، معمولاً دغدغهی کسب نمرهی مطلوب در آزمونهای جامع علوم پایه را دارند. به همین خاطر،…
کتاب صوتی آشنایی با ویتامینها
کتاب صوتی آشنایی با ویتامینها نوشتهی خشایار فخریان، شما را با اصلیترین ویتامینهای موجود در بدن آشنا میکند و اطلاعاتی دقیق و علمی درباره تک تک آنها ارائه میدهد. درباره کتاب صوتی آشنایی با ویتامینها: یکی از موادی که برای سلامتی انسانها ضروریست و نبود آنها باعث عدم رشد و نمو اعضای بدن میشود، ویتامینها هستند. آشنایی با ویتامینها سبب میشود با دانشی عمیقتر به سلامت جسمتان اهمیت بدهید…
کتاب PDF تغذیه و عملکرد ورزشی
ر زمینهی پیشرفت اقتصاد و ایجاد…
مثل ویتامین B6، فولات و ویتامین B12 در تولید گلبولهای قرمز خون نقش دارند. کمبود این ویتامینها باعث کم خونی میشود.