مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی طی گزارشی، عملکرد شاخص تولید، فروش و قیمت صنایع بورسی در بخش صنعت و معدن را در تیر ماه سال جاری منتشر کرد.
به گزارش patc، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی طی گزارشی تحت عنوان «پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران در تیرماه سال ۱۴۰۳»، عملکرد شاخص تولید، فروش و قیمت صنایع بورسی در بخش صنعت و معدن را مورد بررسی و ارزیابی قرار داده است که بر اساس آن در تیرماه ۱۴۰۳، شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال (تیرماه ۱۴۰۲) قبل کاهش ۳.۵ و ۵.۴ درصدی را تجربه کرده است؛ همچنین نسبت به ماه قبل (خرداد ۱۴۰۳) این دو شاخص تولید و فروش به ترتیب کاهش ۸ و ۹.۸ درصدی را تجربه کردهاند.
بر اساس این گزارش، طی سه ماهه منتهی به تیرماه ۱۴۰۳، رشد میانگین متحرک سه ماهه شاخص تولید کاهش ۰.۴ درصدی و شاخص فروش آن کاهش ۱.۷ درصدی را نشان میدهد.
در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل از بین ۱۵ رشته فعالیت صنعتی بورسی ۶ رشته فعالیت افزایش در شاخص تولید و ۹ رشته فعالیت کاهش در شاخص تولید را تجربه کردهاند رشته فعالیتهای «تجهیزات برقی»، «محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات» و «لاستیک و پلاستیک» بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید و رشته فعالیتهای «خودرو و قطعات»، «دارو» و «کاشی و سرامیک» بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشتهاند.
همچنین طی تیرماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل رشته فعالیتهای «تجهیزات برقی»، «چوب و کاغذ» و «شیمیایی به جز دارو» بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید و رشته فعالیتهای «کاشی و سرامیک»، «خودرو و قطعات» و «دارو» بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشتهاند.
علاوه بر این، شاخص تولید شرکتهای معدنی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۱۸.۴ درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۱۷.۸ درصدی را تجربه کرده است.
گفتنی است؛ طی تیرماه سال ۱۴۰۳ شاخص فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۵/۴ درصدی و نسبت به ماه قبل با کاهش ۹/۸ درصدی مواجه شده است. در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴ رشته فعالیت افزایش در شاخص فروش و ۱۱ رشته فعالیت کاهش در شاخص فروش داشتهاند.
رشته فعالیتهای «تجهیزات برقی»، «شیمیایی به جز دارو»، و «لاستیک و پلاستیک» بیشترین سهم را در افزایش شاخص فروش و رشته فعالیتهای «محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات»، «کاشی و سرامیک» و «خودرو و قطعات» بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش داشتهاند همچنین در این ماه نسبت به ماه قبل رشته فعالیتهای «کاشی و سرامیک»، «تجهیزات برقی» و «محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات» بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش ثبت کردهاند و تنها رشته فعالیت شیمیایی به جز دارو افزایش در شاخص فروش داشته است.
بر این اساس شاخص فروش شرکتهای معدنی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۲۳.۵ درصدی و نسبت به ماه قبل با کاهش ۲۰.۲ درصدی مواجه شده است.
همچنین، در تیرماه سال ۱۴۰۳، نرخ رشد ماهیانه قیمت فعالیتهای صنعتی بورسی افزایش ۱.۴ درصدی داشته و رشد نقطه به نقطه با افزایش ۵.۲ واحد درصدی نسبت به ماه قبل به ۲۶ درصد رسیده است. علاوه بر این، میانگین سالیانه شاخص قیمت فعالیتهای صنعتی بورسی در تیرماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل ۲.۳ واحد درصد افزایش یافته و میزان ۲۴.۱ درصد افزایش را نشان میدهد.
گفتنی است؛ شاخص تولید، فروش و قیمت صنایع بورسی با استفاده از دادههای ماهیانه شرکتهای صنعتی بورسی پذیرفته شده در بورس محاسبه میشود. در تهیه این شاخصها از اطلاعات ماهیانه ۳۲۲ شرکت بورسی استفاده میشود که در محاسبات ملی نقش مهمی دارد و برآوردی از تغییرات ماهیانه ارزش افزوده ایجاد شده را در صنایع مختلف و به دنبال آن در کل اقتصاد منعکس میکند.
در پایان باید اشاره داشت، شاخصهای ماهیانه تولید فروش و قیمت استخراج شده از اطلاعات عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تا حد زیادی میتوانند با دقت مناسب و به صورت به هنگام تحولات بخش صنعت و معدن کشور را توضیح دهند و با توجه به بررسیهای انجام شده و تطبیق دادن این شاخص با شاخص تولید صنعتی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران که به صورت فصلی منتشر میشود، مشخص شده این شاخص به خوبی میتواند در وقفه انتشار این شاخصهای رسمی، شاخص جایگزین مناسبی برای آن باشد.
گزارش پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران در تیرماه ۱۴۰۳
انتهای پیام