اگر به ایالات متحده، بریتانیا یا برخی از کشورهای دیگر که در این لیست به آنها اشاره میکنیم تعلق ندارید؛ پس ممکن است در مورد محدودیتها یا ممنوعیتهای بازار فارکس در برخی از کشورها چیزهایی شنیده باشید. تجارت فارکس در سراسر جهان محبوب است. تعداد زیادی از مردم به این تجارت علاقه دارند و روزانه جفت ارز را معامله میکنند. اما هنوز سؤالاتی وجود دارد که تازهواردان میپرسند. آنها میپرسند فارکس در چه کشورهایی ممنوع است؟ آیا تجارت فارکس غیرقانونی است؟ ما در سایت nezarat.com به بررسی تمامی این نکات پرداخته ایم. کشورهای مختلف، شرایط و ضوابط مختلفی برای فارکس دارند. بیایید در ادامه این مقاله پاسخ مناسبی به این سؤال دهیم.
تفاوت بین ممنوعیت و محدودیت در فارکس را بدانید!
برای تجارت در فارکس از هر نقطه دنیا سه شرط وجود دارد. این شروط وضعیت فارکس در ایران را هم تحت تأثیر قرار میدهند. برای مطالعه بیشتر به arzdigital.com مراجعه کنید تا اطلاعات جامع تری نسبت به این بازار معاملاتی پیدا کنید.
سازگاری بازارهای مالی
اولین مورد سازگاری بازارهای مالی است. اکثر مردم بدون در نظر گرفتن مشکلات مختلف از طریق یک کارگزاری خوب فارکس، معاملاتشان را انجام میدهند. این یکی از شرایط اساسی است که در حال حاضر توسط چند کشور اعمال میشود.
ممنوعیت فارکس در دنیا
همه ما میدانیم که وقتی یک ملت یا کشور چیزی را ممنوع میکند، آن چیز (محصول یا فعالیتی مانند ) در آن کشور کاملاً غیرقانونی میشود. زمانی که میپرسید «آیا تجارت فارکس قانونی است؟» اگر در جایی زندگی میکنید که تجارت ارز ممنوع است، پاسخ به این سؤال منفی بوده و فارکس غیرقانونی است؛ اما اگر در آن کشور زندگی نمیکنید، پاسخ فرق میکند.
محدودیت فارکس
اگر چه فارکس بطور کامل ممنوع نیست اما برخی از کشورها مجموعهای از دستورالعملهای را برای تجارت ارزها و استفاده از یک پلت فرم معاملاتی در نظر گرفتند. قوانین برخی از کشورها میگوید که معاملهگران فقط میتوانند با کارگزاران داخلی فارکس خرید یا فروش کنند. هیچ کارگزار خارجی یا حساب فارکس نمیتواند استفاده شود. در حالی که برخی کشورها مبادلات خارجی را به یک بازار مالی تنظیم شده تبدیل کردند.
برخی از کارگزاران فارکس، برای ساکنان کشورهای زیر یکسری محدودیتها وضع کردهاند:
- ایران
- افغانستان
- اسرائیل
- عراق
- بولیوی
- بوسنی و هرزگوین
- آنتیگوا و باربودا
- بلژیک
- کامبوج
- کنگو
- بوتسوانا
- برمه (میانمار)
- جمهوری دموکراتیک کنگو
- اریتره
- کوبا
- قبرس
- فرانسه
- گامبیا
- هائیتی
- گینه
- ژاپن
- کوزوو
- گینه بیسائو
- ایتالیا
- قرقیزستان
- لتونی
- لیبی
- مالزی
- لسوتو
- لیبریا
- مالی
- موریس
- میانمار
- کره شمالی
- جزایر ماریانای شمالی
- نامیبیا
- نیجر
- فلسطین
- سیرالئون
- سنگاپور
- پورتوریکو
- سنگال
- سومالی
- تانزانیا
- ترینیداد و توباگو
- تونس
- سودان جنوبی
- سودان
- سوریه
- یمن
- زیمبابوه
- قبرس شمالی
- وانواتو
چرا فارکس در ایران غیر قانونی و ممنوع شده است؟
در تاریخ 16 فروردین سال 1390، فعالیت در بازار فارکس بهصورت رسمی در ایران ممنوع و غیرقانونی اعلام شد. این ممنوعیت از آن زمان تاکنون باعث محدودیتهای زیادی برای افرادی که تمایل به بهرهمندی از دانش خود در این حوزه دارند شده است. دلایلی که باعث شد فارکس در ایران غیرقانونی اعلام شود را میتوان بهصورت زیر تقسیم بندی کرد.
ممنوعیت فارکس در ایران
در کشور ایران سرمایه گذاری و فعالیت در بازار فارکس ممنوع اعلام شده چرا که از نظر فقهای دینی، سرمایه گذاری در بازار فارکس به نوعی قمار بوده و کسب درآمد از این بازار حرام می باشد. همچنین گفته شده است ورود ارگان ها، سازمان ها و حتی افراد عادی به بازار فارکس، موجب خروج ارز از کشور می گردد و تبعات منفی اقتصادی برای کشور به دنبال دارد و به ضرر منافع ملی کشور می باشد.
بر اساس بخشنامه شماره 11010076 سازمان بورس در سال 1393، فارکس در ایران غیرقانونی و ممنوع اعلام شد. اما این ممنوعیت تنها شامل کارگزاری ها،نمایندگان و پرسنل آنان می باشد و فعالیت در فارکس برای مردم عادی و دفاتر و شرکت های خصوصی آزاد می باشد. البته با محدودیت هایی همراه می باشد. چرا که ایران تحریم بوده و سایت بسیاری از بروکرهای معروف و مطرح اروپا و آمریکا بر روی اشخاص ایرانی بسته می باشد.
در فارکس حضور دارد، میشود؟
بله، طبق ماده 49 قانون بازار اوراق بهادار، فعالیت در فارکس بدون رعایت قوانین وضع شده هم منجر به حبس به مدت 3 تا 6 ماه و هم منجر به پرداخت سه برابر سود، زیان یا هر دو میشود.
خروج ارز از ایران
در بازار فارکس، معاملهگران میتوانند سرمایه خود را به هر نوع ارز دیگری تبدیل کنند. این امر برای اقتصاد ایران مضر است. تبدیل سرمایه به ارزهای خارجی باعث خروج سرمایه از کشور میشود و فرصتهای سرمایهگذاری در داخل کاهش مییابد.
ارزیابی اعتبار برای کارگزاران
از دیگر دلایل ممنوعیت فارکس میتوان به «فرایند اعتباردهی به بروکرها» اشاره کرد. بروکرها بهعنوان واسطهها بین معاملهگران و بازار فارکس عمل میکنند. اما قوانین ایران این رویه را نادرست میدانند؛ زیرا فرایند اعتباردهی به نظر آنها منجر به ورود افراد با سرمایه کم به معاملات سنگین میشود و این ممکن است منجر به ضرر آنها شود.
تشخیص خطر و ضرر
آمار نشان میدهد که حدود 90 درصد افراد وارد بازار فارکس، سرمایه خود را از دست میدهند. این امر نه تنها به دلایل فنی؛ بلکه به دلیل نبود دانش کافی افراد رخ میدهد. اگر معاملهگر با دانش کافی در فارکس شرکت کند، میتواند سرمایه خود را حفظ کند و حتی در داخل کشور سرمایهگذاری کند.
غیرواقعی بودن معاملات تجاری
یکی از دلایل ممنوعیت فارکس «امکان معاملات غیرواقعی» است که میتواند با استفاده از نرمافزارهای معاملهگری انجام شود. این امر باعث ضرر زیادی برای معاملهگران سودجو میشود و به دلیل نبود قوانین و نظارت در این حوزه توسط ایران، پیگیری و اعمال عدالت امکانپذیر نیست.
رقابت در قلمرو معاملهگران حرفهای
فرار معاملهگران حرفهای به بازارهای خارج از ایران نیز یکی از دلایل ممنوعیت فارکس است. حضور بهترین معاملهگران و منابع آموزشی حرفهایتر در خارج از ایران، احتمال موفقیت در بازار فارکس را کاهش میدهد.
چگونه برخی از ایرانیها در این بازار حضور دارند؟
با توجه به توضیحات ارائه شده درباره وضعیت فارکس در ایران و علیرغم غیرقانونی بودن آن باز هم امکان فعالیت در این حوزه وجود دارد. واقعیت این است که با وجود ممنوعیت قانونی، برخی از بروکرهای معتبر این امکان را به افراد میدهند تا با آنها حساب باز کرده و در بازار معاملاتی شرکت کنند.
بهعنوانمثال بروکرهایی چون آلپاری و لایت فارکس با ارائه خدمات کامل به معاملهگران ایرانی، این امکان را فراهم کردند. باید توجه داشته باشید که جهت موفقیت در بازار فارکس و فعالیت بدون هیچ مشکل تحریمی، آشنایی با دانش معاملهگری فارکس امری ضروری است.
تبعات حقوقی فعالیت افراد ایرانی در فارکس چگونه است!
زمانی که فعالیت در بازار فارکس توسط ایران «غیرقانونی» اعلام میشود؛ پس امتناع از رعایت این ممنوعیت، مجازاتهایی را در پی دارد. طبق ماده 49 قانون بازار اوراق بهادار، فعالیت در بازارهایی چون فارکس بدون رعایت قوانین وضع شده نه تنها ممکن است منجر به حبس به مدت 3 تا 6 ماه شود بلکه احتمال دارد فرد وادارا به پرداخت سه برابر سود، زیان یا هر دو شود.
لازم به ذکر است که بازار فارکس از نظر شرعی «حرام» اعلام شده اما بسیاری از بروکرها امکان ایجاد حساب اسلامی را فراهم کردند تا فعالیتها و معاملات بهصورت اسلامی انجام شود.
بهترین کشور برای تجارت فارکس کجاها هستند؟
به نقل از بهترین کشورها برای تجارت فارکس کشورهایی هستند که معیارهای زیر را دارند:
- کشورهایی که دسترسی آسان به هابهای معاملاتی اصلی دارند.
- کشورهایی دارای سیستمهای اینترنتی خوب هستند
- کشورهایی با پشتوانه فناوری صدا که میتوانند از قرار دادن سرورها و سیستمهای مورد نیاز برای افزایش تجربه معاملات فارکس پشتیبانی کنند.
- کشورهایی که دسترسی آسان و نامحدود به سیستمهای پرداخت ارائه شده توسط کارگزاران فارکس دارند.
- کشورهایی که حضور پررنگی در فناوری مالی دارند.
- کشورهایی که هیچ محدودیتی در فعالیت معاملاتی فارکس ندارند.
- فقط تعداد بسیار کمی از کشورها، تمام معیارهای ذکر شده را دارند. با این حال اگر کشوری بتواند چهار معیار از شش معیار ذکر شده را داشته باشد، میتواند در لیست یکی از بهترین کشورها برای تجارت فارکس قرار بگیرد.
کلام آخر
در این مقاله درباره «ممنوعیت فارکس در دنیا از جمله ایران» صحبت کردیم. تجارت آنلاین فارکس بهعنوان یک تجارت پیچیده، فراتر از باز کردن یک حساب / تأمین بودجه آن و تجارت با چند کلیک ساده روی رایانه است. معاملهگران در برخی از کشورها به دلیل شکاف در فناوری، عدم دسترسی به سیستمهای پرداخت و زیرساختها و … قادر به رقابت با معاملهگران کشورهای توسعهیافته نخواهند بود. با همه اینها، بازار فارکس در حال تحول مداوم است و دیر یا زود قوانین وضع شده را تحت تأثیر قرار میدهد.
سوالات متداول
آیا فارکس در تمام کشورها قانونی است؟
خیر، فارکس در برخی کشورها از جمله ایران، افغانستان، اسرائیل، عراق، کوبا، ایتالیا، قبرس، فرانسه و چندین کشور دیگر محدودیت دارد.
چرا فارکس در ایران ممنوع شده است؟
دلایل متعددی وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به فرایند اعتباردهی به بروکرها، تشخیص خطر و ضرر، غیرواقعی بودن معاملات تجاری، رقابت در قلمرو معاملهگران حرفهای و خروج ارز از ایران اشاره کرد.