نماد سایت patc

مچ‌دار شدن ابزار لاپاراسکوپی با ربات جراح ایرانی

مچ‌دار شدن ابزار لاپاراسکوپی با ربات جراح ایرانی
مچ‌دار شدن ابزار لاپاراسکوپی با ربات جراح ایرانی

مسئول واحد آموزش شرکت سینا گفت: ربات سینا می‌تواند تمامی عمل‌های حفره شکمی- لگن-توراکس را به‌راحتی انجام دهد. همچنین این دستگاه ابزار‌های بدون مچ لاپاراسکوپی را مچ دار کرده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، رشد و پیشرفت فناوری در حوزه پزشکی بسیار چشم‌گیری بوده و تحولات گسترده‌ای در درمان، تشخیص و حتی پیشگیری از بیماری‌ها ایجاد کرده است. همچنین گسترش فناوری‌های پزشکی علاوه بر این‌که دسترسی به خدمات درمانی و تشخیصی را تسهیل کرده، باعث افزایش کیفیت زندگی انسان نیز شده است.

در زمینه پزشکی ربات‌های مختلفی همچون ربات پرستار، ربات بهیار و ربات‌های جراح در کشور‌های پیشرفته فعال هستند و سالانه هزاران ربات در این حوزه ساخته می‌شود که به کمک انسان می‌آیند.

جراحی رباتیک یکی از همین فناوری‌های نوین و پیشرفته در حوزه پزشکی است که از آن برای انجام عمل‌های جراحی از ربات‌ها و دستگاه‌های الکترونیکی استفاده می‌شود. ربات‌های جراح توانایی انجام حرکات دقیق و پیچیده را دارند و می‌توانند به پزشکان کمک کنند که بهترین تصمیم را بگیرند؛ اما این موضوع به آن معنا نیست که پزشک هیچ نقشی در جراحی ندارد؛ بلکه ربات‌ها تحت نظر متخصصین و پزشکان حاذق کار انجام می‌دهند.

ساخت اولین ربات جراح در جهان

اولین ربات جراح با نام داوینچی در سال ۲۰۰۰ میلادی برای تقویت عملکرد پزشک و اعمال آسیب کمتر به بیمار ساخته شد. زمانی که داوینچی به‌عنوان یک ربات بزرگ و پیچیده کار می‌کند، جراح پشت میز فرمان می‌نشیند و ربات را با کنترلر‌ها هدایت می‌کند. این ربات حرکات دست پزشک را عیناً شبیه‌سازی کرده و جراحی را انجام می‌دهد. از زمان ساخت این ربات تاکنون تعداد زیادی از آن ساخته‌شده و در کشور‌های مختلف مورداستفاده قرارگرفته و درجراحی‌های مختلف مانند برداشت پروستات نقش دارد.

یکی دیگر از جراحی‌های مهمی که این ربات انجام می‌دهد، عمل جراحی قلبی است که در حال تپش است. داوینچی بدون برش قفسه سینه جراحی را از بین استخوان‌های دنده انجام می‌دهد.

ربات سینا رقیبی برای داوینچی

ربات سینا یکی از مهم‌ترین فناوری‌ها و دستاورد‌های پزشکی ایران است که بیشتر برای انجام جراحی لاپاراسکوپی مورداستفاده قرار می‌گیرد. این ربات در اداره ثبت اختراعات آمریکا به تأیید و ثبت رسیده است. کار تحقیقاتی این ربات از سال ۱۳۸۵ آغاز شد و پژوهشگران مرکز تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی تهران توانستند پس از ۱۵ سال کار تیمی این ربات را به مرحله اتمام برسانند.

این ربات از دو بخش «کنسول کنترل فرایند جراحی» که در اختیار جراح است و مجموعه «تخت جراحی و ربات‌های جراح و تصویربردار بر بالین بیمار» تشکیل‌شده است. بخش اول فرمان‌ها حرکتی دستان جراح و فرامین کنترلی از انگشتان و پا‌های جراح را دریافت می‌کند و تصویری زمان حقیقی از موضع جراحی را در اختیار او قرار می‌دهد. همچنین در بخش بعدی حرکات دریافت شده از کنسول جراحی را به صورت زمان حقیقی روی بدن بیمار و در موضع عمل جراحی اعمال می‌کند.

کاربرد‌های ربات سینا در جراحی

ربات سینا برای انجام جراحی‌های قفسه سینه و حفره شکمی به پزشکان جراح کمک کرده و مزایای بسیاری دارد. افزایش دقت جراحی، عدم برش عمیق در بدن بیمار، خونریزی کمتر، بهبود سریع و دوره نقاهت کوتاه‌تر از مزایای جراحی با ربات است. یکی دیگر از مزایایی که می‌توان به آن اشاره کرد عدم حضور پزشک جراح در اتاق عمل است. به طوریکه دیگر نیازی نیست پزشک لباس استریل بپوشد و خود جراحی را انجام دهد بلکه او می‌تواند در اتاقی دیگر بر روند جراحی نظارت داشته باشد.

محمدتقی طالبیان، رئیس بیمارستان سینا در مراسم بزرگداشت صد و هفتاد و سومین سالگرد گشایش دارالفنون گفت: ربات جراح سینا در این بیمارستان قرار دارد و حتی به اندونزی نیز صادرشده است. این ربات فناوری بسیار پیشرفته‌ای است که با ربات داوینچی آمریکا رقابت می‌کند و نقش مهمی در کاهش عوارض و خطا‌های پزشکی دارد.

 

گل شید رسایی نژاد مسئول واحد آموزش شرکت نوآوران رباتیک و پزشکی سینا در گفت‌و‌گو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا گفت: در حال حاضر ربات سینا در سه بیمارستان شریعتی، سینا و امام خمینی در حال استفاده آموزشی و مطالعات بالینی است. در بیمارستان سینا با استفاده از این ربات تست‌های کلینیکال و عمل‌های جراحی انجام می‌شوند.

قیمت مناسب ربات جراح ایرانی نسبت به نمونه خارجی

وی ادامه داد: تا کنون ۴ دستگاه از این ربات به کشور اندونزی صادرشده و در شهر‌های مختلف آن در حال استفاده آموزشی است؛ اما متأسفانه در داخل کشور به دلیل عدم‌حمایت وزارت بهداشت، استفاده از این ربات به اندازه اندونزی گسترش نیافته است. قیمت رقیب آمریکایی این دستگاه حدود سه برابر و هزینه تعمیر و نگهداری آن ۱۰ برابر مدل ایرانی است؛ اما بااین‌حال دولت و بیمارستان‌ها بودجه لازم برای خرید و استفاده از این ربات را اختصاص نداده‌اند.

ربات جراح هیچ خطایی نداشته است

مسئول واحد آموزش شرکت سینا با اشاره بر این‌که حدود ۵ سال است که این ربات در حال گذراندن تست‌های فنی استاندارد و مطالعات پیش بالینی است، افزود: خوشبختانه این ربات در این مدت هیچ خطایی نداشته و کار خود را به‌درستی انجام داده است.

رسایی نژاد گفت: با این ربات می‌توان به‌راحتی کلیه عمل‌های حفره شکمی- لگن و قفسه سینه را انجام داد. قابلیت مانور دهی بالای ابزار‌های رباتیک در داخل شکم بیمار و قابلیت مقیاس گذاری روی حرکات دستان جراح و حذف لرزش‌ها در حرکات دقیق، باعث خواهد شد با این ربات بتوان عمل‌های پیچیده و سنگینی که قبلا به صورت باز و از طریق یک شکاف بزرگ روی شکم بیمار انجام می‌شده است را از این پس از طریق چند شکاف بسیار کوچک ۵ میلیمتری و با حداقل جراحت روی شکم بیمار انجام داد.

خروج از نسخه موبایل