چرا توپ در زمین اروپاست؟

چرا توپ در زمین اروپاست؟

 رافائل گروسی مدیرکل اژانس بین المللی انرژی اتمی برای پنجمین بار در سه سال گذشته به‌ایران سفر کرد و دیدارهای سطح بالایی نیز علاوه بر رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با رئیس جمهور و وزیر خارجه داشت و حتی در اقدامی تازه‌این امکان را پیدا کرد تا با حضور در سایت‌های هسته‌ای نطنز و فردو از برخی بخش‌های پیشرفته هم بازدید داشته باشد.

به گزارش patc، ‌هادی محمدی در سرمقاله خراسان نوشت: رافائل گروسی مدیرکل اژانس بین المللی انرژی اتمی برای پنجمین بار در سه سال گذشته به‌ایران سفر کرد و دیدارهای سطح بالایی نیز علاوه بر رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با رئیس جمهور و وزیر خارجه داشت و حتی در اقدامی تازه‌ این امکان را پیدا کرد تا با حضور در سایت‌های هسته‌ای نطنز و فردو از برخی بخش‌های پیشرفته هم بازدید داشته باشد. با همه‌ این‌ها و با همه همکاری‌های ایران و اژانس در ماه‌های اخیر به نظر می رسد در هفته پیش رو باید منتظر جدیدترین قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی باشیم؛ قطعنامه‌ای که پیش نویس سه صفحه‌ای آن توسط انگلستان  نوشته شده و با حمایت سایر کشورهای اروپایی و آمریکا برای تصویب به شورای حکام ارائه خواهد شد. گفته شده‌ این قطعنامه از آژانس می خواهد گزارش جامعی درباره فعالیت‌های ایران چه در حوزه اجرای برجام و چه رعایت قوانین پادمانی تهیه و منتشر نماید. گزارشی که با توجه به فضای موجود و گزارش‌های فصلی قبلی مدیرکل آژانس می تواند مقدمه‌ای برای ارجاع پرونده‌ایران به شورای امنیت سازمان ملل و فصل هفتی شدن مجدد ایران و یا بهانه برای فعال شدن مکانیسم ماشه در برجام و بازگشت قطعنامه‌های قبلی باشد. اما این یک روی ماجراست و این داستان یک روی دیگر هم در تهران دارد.
اول این که جمهوری اسلامی ایران در همه‌ این سال‌ها به ویژه پس از خروج ترامپ از برجام و بازگشت تحریم‌هایی که قراربود با اجرای برجام و رعایت پادمان هسته‌ای برنگردند، سعی کرد اولا با احتیاط و با تاخیر یک سال و نیمه به تعهدات فنی و نظارتی خود در برجام پایان دهد و حتی در مورد تعهدات پادمانی نیز همه تلاشش رعایت آن تعهدات بوده است. با این حال پاسخ آژانس و غربی‌ها به‌ این حسن نیت و تعامل گسترده‌ایران، همواره فشار توسط صدور قطعنامه یا بیانیه و یا تهدید صدور بیانیه و قطعنامه بوده است و نمونه‌ای از تعامل دوطرفه و قدرشناسی دیده نمی‌شود، همین فضاست که امروز ایران را به سقف حفظ همکاری با آژانس کشانده و تحلیل‌های جدیدی از کشورمان شنیده می‌شود.
نکته دوم این که‌ ایران همواره در برابر هر قطعنامه ضد ایرانی، پاسخ متناسب و متقابل داشته و محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان نیز در روز پنج‌شنبه تاکید کرد این بار نیز نه تنها پاسخ ایران به قطعنامه قطعا متناسب خواهد بود بلکه‌ این تفاوت را دارد که پاسخ بلادرنگ و به قول او تا قبل از رای گیری و پس از قرائت قطعنامه اعلام و اجرا خواهد شد. این یعنی تهران دیگر حاضر نیست بر سر زیاده خواهی طرف مقابل اندکی نیز کوتاه بیاید.
نکته دیگر به فضای مذاکراتی با گروسی برمی گردد. شنیده‌های خراسان حاکی است این فضا تند و همراه با اعتراض شدید ایران به سیاسی کاری آژانس از یک سو و معیار قرارگرفتن اسناد جاسوسی و غیر قابل استناد رژیم صهیونیستی توسط این نهاد تخصصی سازمان ملل از سوی دیگر بوده و آخرین اخطارها و هشدارها برای توجیه گروسی، به مدیرکل داده شده که تداوم رفتار فعلی می تواند وضعی را به مراتب از آن چه هست سخت تر کرده و به نقطه‌ای برساند که هیچ کس در کنار بحران در اوکراین و جنگ در غزه به‌ایجاد آن علاقه ندارد .
از روز چهارشنبه هفته جاری بررسی پرونده پادمانی ایران در آژانس روی میز شورای حکام قرار می گیرد و گزارش جدید مدیرکل نیز برای اعضای شورا منتشر خواهد شد. حالا به قول عراقچی توپ در زمین اروپاست که با وجود اعلام همکاری همه جانبه‌ایران با آژانس و اجابت برخی درخواست‌های گروسی در سفر اخیر به تهران، بازی خراب کن این بازی لقب بگیرند یا با کنار گذاشتن پیش نویس ادعایی یا حداقل تلطیف ادبیات و خواسته‌های آن، باز هم به دیپلماسی فرصت دهند. زمان زیادی برای هر اقدام رو به جلو و مثبتی وجود ندارد. نشستن ترامپ و تیم جنگ طلب او تا دو ماه دیگر در کاخ سفید به نفع هیچ کس در منطقه و اروپا نیست و افزایش تنش با ایران می تواند یک فرصت مناسب برای ابتدای کار جنگ طلبان جدید آمریکایی باشد.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا