با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی مصالح مختلفی روی کار آمد امروزه برای ساخت یک سازه از این مصالح استفاده میشود یکی از مهم ترین مصالحی که در دنیای امروزی کاربرد بسیار دارد ساندویچ پانل میباشد که در ادامه این مقاله به معرفی آن می پردازیم.
ساندویچ پانل چیست؟
پانل ساندویچی از دو لایه ورق که عمدتاً از جنس آهن است و یک لایه میانی فوم عایق تشکیل شده، ساندویچ پانل به عنوان مصالح مدرن ساختمانی عایق بسیار خوبی در برابر صدا گرما و… میباشد پس با این ویژگی شما میتوانید به خوبی از آن برای ساختمان سازه و… استفاده کنید. به صورت کلی فوم های استفاده شده در روند ساخت ساندویچ پانل از نوع اکس پی اس، پلی اورتان، پشم سنگ و… میباشد. هرکدام از فوم های استفاده شده در هسته میانی ساندویچ پانل سبب میشود پانل مورد نظر دارای ویژگی های خاصی باشد که کاربری خاص خود را دارد.
به صورت کلی پانل به دو دسته ساندویچ پانل سقفی و ساندویچ پانل دیواری طبقه بندی میشود، ساندویچ پانل سقفی یکی از پرکاربردترین های صنعت ساخت و ساز است که در ساخت سوله، ویلاپیش ساخته، و خانه های مدرن مورد استفاده است. پس از ظهور ساندویچ پانل استفاده از ایزوگام در ساختمان سازی کم تر شد، امروزه برای سقف ساختمان های بلند از ساندویچ پانل سقفی استفاده میشود که طول عمر بیشتری نسبت به دیگر مصالح ساختمانی مانند ایزوگام دارد.
ساندویچ پانل سقفی چیست؟
همان طور که پیش تر گفتیم ساندویچ پانل سقفی برای ایزوله سازی سقف سازه ها مورد استفاده قرار میگیرد ساندویچ پانل سقفی از دو رو ورق تشکیل شده است که میتواند در حین خرید ساندویچ پانل سقفی آن را به صورت یک رو فویل و یک رو ورق هم خریداری کرد. ساندویچ پانل سقفی دو رو ورق یا یک رو ورق از گام هایی بلند تشکیل شده است که این گام ها با فواصل مشخصی از یک دیگر قرار دارند که میتواند سازه را در مقابل بارش های سنگین باران و برف یا باد های تندی که میوزد حفظ نماید. گام پانل سقفی میتواند نسبت به تولید کننده متفاوت باشد از این رو باید حتماً در حین خرید ساندویچ پانل سقفی این موضوع را مد نظر داشت، در برخی از تولید های ساندویچ پانل سقفی به دلیل این که خط رول فرمینگ متفاوتی دارند در حین تولید این تفاوت ایجاد میشود.
ساندویچ پانل دیواری چیست؟
دیوار بخش اصلی هر سازه ای است که میتواند تاثیر بسیاری بر روی طول عمر، میزان مصرف انرژی و… داشته باشد، از این رو استفاده از ساندویچ پانل دیواری برای ایزوله سازی محیط و سازه شما بسیار مهم است، ساندویچ پانل دیواری در صنایع مختلف کاربرد دارد، استفاده از پانل دیواری برای ساخت اتاق تمیز، سردخانه و سوله کاربرد بسیاری دارد. امروزه از نظر صرفه اقتصادی ساندویچ پانل تنها در صنعت سوله سازی ، اتاق سازی و… کاربرد دارد در صورتی که با گذر زمان شاهد آن خواهیم بود که ساندویچ پانل برای ساختمان و ویلا های پیش ساخته بیشتر استفاده شود.
تاریخچه پانل ساندویچی
تاریخچهی توسعه و استفاده از ورق ساندویچ پانل به سال ۱۹۳۰ میلادی باز میگردد. در واقع بعد از جنگجهانی دوم با افزایش نیاز به ساخت و سازهای متنوع و تامین نیازهای مختلف در این زمینه، استفاده از مصالح پیشرفته ساختمانی به خصوص ساندویچ پانلها افزایش چشمگیری یافتند. از آن زمان تاکنون از ورق ساندویچ پانل به دلیل سهولت در تولید و نصب، همچنین وزن پایین پانل به صورت گسترده در ساختوساز ها استفاده می شود. البته جالب است بدانید که کاربرد دیگر ورق ساندویچ پانل سقفی استفاده از آن در ساخت وسایل نقلیه مختلف مانند قطار و هواپیما استفاده شده است. البته ویژگی های ساندویچ پانل سقفی باعث گسترش استفاده از این محصول در صنایع دیگر نیز شده است.
مراحل تولید ساندویچ پانل سقفی چیست؟
برای اینکه یک ساندویچ پنل سقفی تولید شود نیاز است تا اجزا و لایه های مختلف پنل ساندویچی روی یکدیگر قرار گرفته و یک محصول واحد را ایجاد کنند. اما برای انجام این کار روش های مختلفی وجود دارد. به طور کلی دو روش تولید ساندویچ پنل سقفی وجود دارد که شامل دو روش پیوسته و غیر پیوسته است. در توضیحی کلی باید گفت که مراحل تولید ساندویچ پانل سقفی به شکل پیوسته در درون دستگاه و با دقت بسیار بالا انجا می شود. این در حالی است که در روش قدیمی تر یعنی روش ناپیوسته مراحل تولید ساندویچ پانل سقفی به شکل دستی، مجزا و طی چند مرحله انجام می گردد. طبیعتا کیفیت و دقت در این روش پایین تر از روش پیوسته می باشد. در ادامه هر کدام از روش های تولید سقف ساندویچ پانل را توضیح خواهیم داد.
روش غیر پیوسته یا دیسکانتینیوز
در این روش برخلاف روش پیوسته کلیهی مراحل تولید ساندویچ پانل به صورت مجزا و مرحله به مرحله انجام میشوند. مراحل تولید ساندویچ پانل به روش دیسکانتینیوز یا ناپیوسته معمولا با دخالت دست اما به کمک دستگاه ها و ابزار آلات مختلف انجام می شود. در این روش به دلیل مجزا بودن هر مرحله اپراتورها باید دقت بالایی داشته باشند و کیفیت انجام کار توسط متخصصان مدام تحت نظر باشد. اما در مجموع کیفیت ساندویچ پنل سقف ساخته شده با این روش کمتر از روش پیوسته است.
مراحل تولید ساندویچ پانل سقف به روش دیسکانتینیوز
- 1. ابتدا ورقهای لایههای بیرونی در ابعاد مورد نظر برش میخورند.
- 2. سپس دو ورق در فاصله ای مشخص از یکدیگر در دستگاه مخصوص قرار میگیرند.
- 3. فوم پانل ساندویچی مورد نظر با چسب به لایهها متصل میشود.
- 4. در نهایت با ایجاد فشار، فوم محکم و خشک میشود و پانل سقفی در شکل نهایی به دست میآید.
روش پیوسته یا کانتینیوز
بر خلاف روش قبل، تمام مراحل تولید ساندویچ پانل سقف در یک خط تولید و توسط یک دستگاه انجام میشود. میتوان گفت در این روش متریالهای مورد نیاز برای ساخت ساندویچ پانل از یک طرف به دستگاه وارد شده و از طرف دیگر محصول ساخته شده به صورت برش خورده در ابعاد دلخواه خارج میشود. در این روش تولید دخالت انسان به حداقل ممکن رسیده است و ساندویچ پنل به صورت کاملا اتوماتیک تولید میشود. لذا خروجی محصول پانل ساندویچی از کیفیت بالاتر برخوردار است.
استاندارد ساندویچ پنل چیست؟
مشخصات فنی انواع ساندویچ پنل باید با استانداردهای تعیین شده برای آن باشد. طبق استاندارد ساندویچ پانل، عرض ساندویچ پانل سقفی باید ۱۰۸ سانتی متر باشد که از این مقدار 100 سانتی متر عرض مفید میباشد و 8 سانتی متر فضای همپوشانی پانل سقفی در نظر گرفته میشود. طول این محصول نیز با توجه به سفارش مشتری بین 1 تا 14 متر متغیر است.
دیگر استاندارد ساندویچ پنل که بر روی کاربرد آن بسیار تاثیر گذار است، ضخامت پانل میباشد. طبق استاندارد ساندویچ پانل، پانل سقفی ضخامتی بین 4 تا 10 سانتی متر دارد. اما برای کاربردهای خاص مانند سردخانه امکان تولید پانل سقفی با ضخامتهای 12 تا 15 سانتی متر نیز وجود دارد. در جدول زیر می توانید استاندارد ساندویچ پنل سقف را به طور خلاصه مشاهده نمایید.
جنس ورق | آلوزینک، آلومینیوم، گالوانیزه ورق رویی از نوع شادولاین |
طول ورق | بین ۱ تا ۱۳ متر بسته به سفارش مشتری متغیر است |
عرض ورق | ۱.۰۱ متر مفید |
ضخامت ورق | ۴ تا ۱۰ سانتیمتر |
چه قطعاتی برای نصب پنل های ساندویچی نیاز است؟
انواع قطعات جانبی برای نصب ساندویچ پانل شامل فلاشینگ، فینیشر، انواع پیچ و تیزه سقفی آبرو است.
قیمت نصب انواع ساندویچ پانل چگونه تعیین می شود؟
قیمت نصب انواع پانل ها براساس دستمزد نصاب و تیم نصب به همراه هزینه وسایل جانبی و ماشین آلات صنعتی تعیین می شود.