ریزش موی سکه ای یا آلوپسی آره آتا یکی از دلایل ریزش موی سر، ریش و سایر نقاط بدن است. به طور معمول این عارضه باعث ریزش مو به شکل نواحی کوچکی به اندازه یک سکه بر روی پوست سر یا ریش میشود. ریزش مو سکه ای اغلب به دلیل واکنشهای خود ایمنی در بدن روی میدهد، هرچند که عواملی مثل حساسیت یا اثرات جانبی بعضی داروها هم ممکن است در بروز این عارضه، مؤثر باشند.
وقتی فرد، مبتلا به نوعی بیماری خود ایمنی باشد، مواجهه با ریزش موی سکه ای دور از انتظار نیست. در اینجا سیستم ایمنی بدن، فولیکولهای مو را با نوعی تهدید ایمنی اشتباه میگیرند و به آنها حمله میکنند. فولیکولها، جزء اصلی ایجاد مو هستند که موها در بستر آنها رشد میکنند. در ریزش مو سکه ای فولیکول های موی سر بیش از نقاط دیگر در معرض سرکوب سیستم ایمنی بدن هستند و به همین دلیل در بیشتر موارد با ریزش مو سکه ای در ناحیه سر روبرو هستیم. ریزش مو سکه ای به خصوص در افراد زیر سی سال، میتواند ریشه وراثتی هم داشته باشد.
ریزش سکه ای ریش
ریزش سکه ای ریش یا آلوپسی باربا یک بیماری خود ایمنی است که روی موی صورت تأثیر میگذارد. آلوپسی باربا زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن، فولیکول مو را به عنوان عامل خارجی یا مهاجم می شناسد و به آن حمله میکند. حمله سیستم ایمنی به فولیکول مو ریش به تدریج باعث کوچک و ضعیف شدن فولیکولهای مو و ریزش موی صورت به صورت سکه ای می شود. استفاده و خرید شامپو کافئین بیز در حل این مساله بی تاثیر نیست.
آلوپسی باربارا شباهت زیادی به ریزش موی سکه ای در سر دارد با این تفاوت که سیستم ایمنی بدن به جای فولیکول موهای سر به فولیکول موهای ریش صورت حمله میکند.آلوپسی ریش در گونه ها، چانه، گردن یا اطراف لب بالایی مشاهده می شود. آلوپسی ریش میتواند باعث ریزش موی ریش به طور کامل شود که البته بسیار نادر است. ریزش مو سکه ای در حالت معمول و به شرط آنکه تحت نظارت تخصصی، مدیریت و درمان شود، عارضه نگران کنندهای نیست.
علت ریزش مو سکه ای
محققان علت اصلی بروز ریزش موی سکه ای را نمی دانند. با این حال، بیماری ریزش سکه ای مو بیشتر در افرادی که سابقه خانوادگی سایر بیماری های خود ایمنی مانند دیابت نوع یک یا روماتیسم را دارند، اتفاق می افتد. به همین دلیل است که برخی دانشمندان تصور می کنند که ژنتیک ممکن است در بروز آن نقش داشته باشد. ریزش موی سکه ای یک بیماری خود ایمنی است.
هنگامی که سیستم ایمنی بدن سلول های سالم بدن را با مواد خارجی و مهاجم اشتباه بگیرند، وضعیت خود ایمنی ایجاد شده و به اشتباه به سلول های خودی حمله خواهند کرد. معمولاً سیستم ایمنی بدن از بدن شما در برابر مهاجمان خارجی مانند ویروس ها و باکتری ها دفاع می کند. آنها همچنین بر این باورند که عوامل خاص محیطی منجر به تحریک ریزش سکه ای مو در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد هستند، می شود. در بعضی از موارد این بیماری ممکن است با دیگر بیماری های خود ایمنی همراه باشد:
علائم ریزش مو سکه ای
- ریزش مو ناحیه ای: آلوپسی آره آتا اغلب با ریزش مو سکه ای در یک یا چند ناحیه آغاز می شود. شما ممکن است اولین بار با دیدن موهای ریخته شده بر روی بالش یا در حمام متوجه ریزش موی خود شوید. ریزش مو در آلوپسی آره آتا اغلب در سر اتفاق می افتد؛ اما می تواند ابروها، مژه ها، ریش ها و هر ناحیه ای که مو در آن رشد می کند را درگیر کند.
- نازک شدن موها: در بیشتر موارد مو های اطراف حاشیه نواحی که در اثر آلوپسی آره آتا دچار ریزش مو شده اند نازک می شوند.
- ریزش مو گسترده: با گذر زمان، بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا دچار طاسی می شوند. برخی ممکن است تمام موهای بدن خود را از دست بدهند. این حالت از آلوپسی آره آتا شیوع چندانی ندارد. همچنین ریزش مو نواری موهای پشت سر در آلوپسی آره آتا شایع نیست.
انواع ریزش مو سکه ای
- آلوپسی آره آتا منطقه ای
- آلوپسی توتالیس (تمام موهای سر می ریزند).
- آلوپسی یونیورسالیس (تمام موهای بدن می ریزند).
علل ریزش سکه ای ریش آقایان
متخصصان علت اصلی ریزش سکه ای ریش را نمی دانند؛ ولی عوامل زیر می تواند عامل تحریک ریزش سکه ای ریش صورت شود:
- بیماریهای خود ایمنی: ابتلا به بیماری های خودایمنی از جمله ، دیابت نوع 1، لوپوس و ویتیلیگو احتمال ابتلا به آلوپسی باربارا را افزایش میدهد.
- سابقه خانوادگی بیماریهای خود ایمنی: اگر یکی از اعضای خانواده شما به بیماریهای خودایمنی مبتلا باشد احتمال بروز آلوپسی باربارا در شما افزایش پیدا میکند.
- عوامل ژنتیکی: ریزش سکه ای ریش در مردان بیشتر در افراد مبتلا به آسم، آلرژی یا انواع دیگر آلوپسی یا افرادی که خانواده شان به این مشکلات گرفتار هستند، دیده می شود.
- استرس و تروما: با وجودی که این نظریه هنوز اثبات نشده است؛ ولی محققان فکر میکنند که ریزش سکه ای ریش در مردان میتواند توسط یک عامل محیطی مثل استرس و تروما ایجاد شود.
تشخیص ریزش سکه ای ریش و موی سر
پزشک ممکن است بتواند به سادگی و با نگاه کردن به میزان ریزش موی شما و بررسی چند نمونه از تار مو در زیر میکروسکوپ این بیماری را تشخیص دهد. در ریزش موی سر پزشک شما احتمالاً یک آزمایش نمونه برداری از پوست سر تجویز می کند تا امکان ابتلا به سایر بیماری هایی که باعث ریزش مو می شوند از جمله عفونت های قارچی مانند کینه کاپیتیس را رد کند. اگر پزشک به سایر بیماری های خودایمنی مشکوک باشد، آزمایش خون تجویز می کند.
نوع آزمایش خون به اختلال خاصی مربوط است که پزشک به آن مشکوک شده است. پزشک احتمالاً آزمایش هایی برای بررسی وجود یک یا چند آنتی بادی غیرطبیعی تجویز می کند. اگر این آنتی بادی ها در خون شما یافت شوند، ممکن است به معنی ابتلا به یک بیماری خودایمنی باشد. بر اساس نتایج آزمایش، امکان دارد پزشک آزمایشات بیشتری برای رد سایر بیماری های احتمالی مثل اختلال تیروئید یا عدم تعادل هورمونی تجویز کند.
درمان ریزش سکه ای ریش و موی سر
داروهای موضعی
ایمونوتراپی موضعی تکنیکی است که در آن از یک ماده شیمیایی مانند دیفنسیپرون روی پوست استفاده می شود تا باعث ایجاد بثورات آلرژیک شود. این بثورات که شبیه بلوط سمی هستند، می توانند در عرض 6 ماه باعث رشد موهای جدید شوند.برای خرید نرم کننده مورینگا و اطلاع از قیمت شامپو مورینگا از سایت بیز پلاس کمک بگیرید. با اینکه تکرار این درمان احتمالاً ضروری است اما معمولاً این روش به تعداد دفعات محدودی انجام می شود.
درمان با تزریق
تزریق استروئید یک روش رایج برای درمان آلوپسی تکه ای متوسط است تا به رشد مجدد موها در نقاط طاس کمک کند. استروئید با سوزن های ریزی به ناحیه طاسی تزریق می شود. این روش درمانی هر 1 تا 2 ماه تکرار می شود تا موها مجدداً رشد کنند. این کار از ریزش موی جدید جلوگیری نمی کند.
درمان های خوراکی
قرص های کورتیزون گاهی اوقات برای درمان آلوپسی گسترده استفاده می شود؛ اما به دلیل عوارض جانبی احتمالی باید با یک پزشک درباره مصرف آنها مشورت کنید. داروهای سرکوب کننده ایمنی خوراکی مانند متوترکسات و سیکلوسپورین، گزینه های دیگری برای امتحان هستند. روش عملکرد این داروها از طریق مسدودکردن پاسخ سیستم ایمنی بدن است؛ اما به دلیل خطر ایجاد عوارض جانبی مانند فشارخون بالا، آسیب کبد و کلیه، افزایش خطر ابتلا به عفونت های جدی و نوعی سرطان به نام لنفوم، نمی توان برای طولانی مدت آنها را مصرف کرد.
لیزر و نوردرمانی
در روش نوردرمانی که فتوشیمی درمانی هم نامیده می شود از یک حساس کننده نور یا فتوتراپی استفاده می شود که در آن طول موج های خاصی از اشعه ماوراء بنفش برای اثرات درمانی آنها به کار برده می شود. در لیزردرمانی دوزهای خاصی از اشعه برای تحریک رشد موها به کار می رود. هر دو روش درمانی ایمن و مؤثر شناخته شده اند.
پی آر پی
این نوع درمان در چند مرحله انجام میشود و در ابتدای آن نمونه خون از خود فرد متقاضی دریافت میشود و سپس گلبول های قرمز و پلاکتها توسط دستگاه سانترفیوژ از هم جدا میشوند. در مرحله نهایی پلاکتها در محل هایی که دچار ریزش مو شدهاند، تزریق میشود. تزریق پی آر پی باعث تحریک فولیکولهای مو شده و مجدداً بازیابی می شوند.
برای انجام نیازی به بیهوشی یا بیحسی وجود ندارد و در صورت تمایل میتوان از حداقل بیحسی استفاده کرد. این درمان دو سال طول خواهد کشید و نیاز است در دو یا سه جلسه تمدید شود. رشد موی جدید بعد از شش ماه از اولین تزریق قابل مشاهده میباشد.
مزوتراپی
مزوتراپی یکی از روشهای است که به رشد مجدد موها هم کمک میکند. اساساً این روش درمانی مؤثر برای کمک به رشد موهای سر مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما میتوان از این روش برای درمان ریزش موی صورت هم کمک گرفت. درمان با مزوتراپی برای رویش مجدد ریشها برای آقایان مدنظر قرار میگیرد. معمولاً درصورتیکه موهای صورت بهصورت نامنظم و پراکنده رشدکردهباشند یا این که رشد آنها بسیار کم و ضعیفباشد، از مزوتراپی ریش و سبیل استفاده میکنند.
متدهای متفاوتی برای اجرای تکنیک درمانی مزوتراپی مورد استفاده قرار میگیرد. بر اساس الگوی ریزش ریش و میزان این ریزش، از کوکتلهای درمانی متفاوتی استفاده میشود. کوکتلهای آلوپاتیک مورداستفاده در ، معمولاً حاوی ویتامینهای مختلف، انواع مواد معدنی، الاستین، ، ترکیبات گشادکننده عروق و سایر اجزای فعال هستند.
کاشت مو
در روش کاشت، پیوندها با برداشتن فولیکولهای سالم از محل اهداکننده انجام میشود. در کاشت ریش به طور کلی جراحان ناحیه اهداکننده را از پشت سر بیمار انتخاب میکنند تا اطمینان حاصل کنند که فولیکولهای موی جمع شده شبیه به موهای صورت خود بیمار است. سپس برشهایی در محلهای گیرنده (ریش، سبیل یا ابروها) ایجاد میشود و فولیکولهای سالم برداشت شده به صورت جداگانه وارد پوست میشوند. این فرایند بارها تکرار میشود تا نتیجهای طبیعی و متناسب حاصل شود.