خبرگزاری آنلاین، گروه استانها: اگر از مرکز استان کردستان، یعنی شهر سنندج به سمت غرب حرکت کنید رفته رفته مناظر طبیعی حیرتآوری پیش چشمانتان خودنمایی میکنند.
مریوان، با کوهها و دشتهای سرسبز و زندهاش، انگشتری است که به نگین دریاچه زریوار مزین شده و دریاچه زریوار مریوان به عنوان یکی از زیباترین دریاچههای ایران و مهمترین ظرفیت گردشگری کردستان چشم انتظار مسافر در ایام تعطیلات نوروزی است.
مریوان یکی از جاذبههای طبیعی و توریستی استان کردستان است که هر ساله گردشگران داخلی و خارجی زیادی از آن بازدید کرده و از زیباییهای آن لذت میبرند.
رودخانههای فرعی و اصلی متعددی در این منطقه وجود دارد که در جذابیت و شکلگیری طبیعت منطقه نقش مهمی دارند که رودهای فرعی آن با ملحق شدن به همدیگر رودخانهٔ سیروان را تشکیل میدهند.
با در نظر گرفتن کوهها و ارتفاعات و درههای ژرف و عمیقی که در تمامی نقاط منطقه گسترش یافتهاند و همچنین وجود جنگلها و پوشش گیاهی مناسب در شمال و جنوب، وجود منابع رطوبتی رودخانهها و دریاچهٔ زریبار موجب شدهاست که در این منطقه شاهد تنوعی از اقلیمهای مختلف باشیم.
هنگامی که از سنندج به سمت مریوان میرویم از سروآباد به بعد منطقه دارای آبوهوایی مرطوب و مدیترانهای است و نواحی شمالی و جنوبی مریوان دارای آبوهوای کوهستانی است.
جاذبههای طبیعی مریوان را میتوان به دو دستهٔ طبیعی – تفریحی و فرهنگی – تاریخی تقسیم کرد که به چند جاذبه طبیعی تفریحی میتوان اشاره کرد.
دریاچه زریبار نگین کردستان
در بین جاذبههای فراوان شهرستان مریوان، دریاچهٔ زریبار به عنوان بزرگترین چشمهٔ آب شیرین دنیا از زیبایی خاصی برخوردار است.
دریاچهٔ زریبار در فاصلهٔ دو کیلومتری شمالغربی شهر مریوان و در ارتفاع یک هزار و ۲۸۵ کیلومتری از سطح دریا که شرق و غرب آن را دو رشته کوه پوشیده از جنگلهای بلوط و مازو دربر گرفتهاست و در شمال و جنوب آن نیز، دشتهای سرسبز بیلو و مریوان واقع شدهاند.
دریاچهٔ زریبار در هر فصل، جلوههای زیبای خود را در مقابل دیدگان گردشگران به نمایش میگذارد و شرایط مناسبی را برای قایقرانی، ماهی گیری، شکار و شنا را در اختیار تماشاگران به نمایش میگذارد.
از شگفتیهای زریبار جزیرههای متحرکی است که در آن وجود دارند که این جزیرهها از ریشههای در هم تنیده نی و گیاهان حاشیهای دریاچه تشکیل شدهاند که با جریان آب و باد از کنارههای دریاچه جدا شده و در وسط آن به چشم میخورند، گاه مساحت این جزیرههای کوچک در زریبار به ۲۰ متر هم میرسد.
از لحاظ اقلیمی منطقهای که زریبار در آن واقع شده تابستانهای معتدل و زمستانهای سرد دارد. از این رو گاه در زمستان به دلیل سردی هوا آب دریاچه یخ میزند اما در تابستان گرمای آن از میانگین دمای ۲۴.۵ درجهٔ سانتیگراد تجاوز نمیکند.
اردک سرسبز، خوتکا، چنگر، گیلار، پرستوی دریایی و انواع کشیم، پرندگان بومی هستند که زیست شأن در سالهای اخیر به علت شلوغی دریاچه با مشکل مواجه شدهاست.
این دریاچه هم چنین محل زیست ماهیهای بومی از قبیل سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی، مارماهی و گونههای رهاشده شامل کپور معمولی، کپور آینهای، فیتوفاک، آمور سفید و کپور سرگنده است.
متوسط دمای سه ماههٔ تابستان که فصل اصلی گردشگری است بین ۲۱ تا ۲۵ درجه است که به این ترتیب مناسبترین دما برای گردشگران محسوب میشود.
قلعه امام جاذبه دیدنی مریوان
قلعهٔ تاریخی امام یا هلو خان در سه کیلومتری جنوب شرقی مریوان قرار دارد که بر اساس اطلاعات تاریخی در قرن هشتم (ه. ش) در زمان حکمرانی اردلانها در دوران صفوی بر روی کوهی با نام «کوه امام» به ارتفاع ۱۶۰۰ متر که مشرف و مسلط به دشت و شهر فعلی مریوان در جنوب شرقی شهر است.
قلعه مریوان یکی از آثار دیرین این سرزمین کهن است که بسیاری از آثار تاریخی – فرهنگی و هنری مردم این مرز و بوم در آن ثبت شده و در بسیاری از کتابهای تاریخی محلی به آن اشاره شدهاست.
وجود قلاع متعدد و مستحکم نشان دهندهٔ این موضوع است که شهرستان مریوان یکی از مناطق مهم ادوار کردنشینی بودهاست.
د شت بیلو در ۱۵ کیلومتری شهر مریوان قرار گرفته است که با پوشش گیاهی مناسب و چشمههای آب و هم چنین جنگلهای اطراف آن پذیرای تعداد زیادی از اهالی شهر و روستاهای اطراف است.
مردم در دامن طبیعت زیبا و سرسبز دشت به ویژه در طول روز و ایام تعطیلات ساعتها وقت خود را به تفرج در آنجا سپری میکنند و زمینهای اطراف این دشت در گذشته جهت برنج کاری استفاده میشدهاست. دشت بیلو یکی از دشتهای شهرستان مریوان است که لک لکها در آن زندگی و به راحتی قابل رؤیت هستند.
یکی دیگر از نقاط زیبا و دلانگیز این شهرستان، حواشی جاده مریوان – سقز منطقه تفریحی قمچیان است که هر مسافری را شیفته طبیعت زیبا و سرسبز خود میکند. در کنار جاده جویبارها، کوههای سر به فلک کشیده، درختان و طبیعت زیبا دیده میشود که جلوهای خاص به این محل بخشیدهاست.
مکان تفریحی قمچیان نیز در حد فاصل جاده مریوان و سقز واقع شدهاست و جایگاهی با صفا و سر سبز بوده که علاوه بر سرسبزی، گیاهان خوراکی زیادی در فصل بهار مانند قارچ، پیچک و ریواس میتوان یافت.
کردستان سرزمین زیباییهای بی شماری است با مردمانی خونگرم و مهمان نواز که با دلی مهربان و اخلاقی خوش از مهمانان خود پذیرایی میکنند و اکنون هم آغوش خود را برای ورود مهمانان امسال گشودهاند و چشم انتظار آنها هستند.