دونالد ترامپ قول داده است اگر دوباره بهعنوان رئیسجمهور ایالات متحده انتخاب شود، مهاجرانی که بدون مجوز قانونی در این کشور هستند را در گروههای بزرگ اخراج کند.
به گزارش patc، فخرالدین اسدی در یادداشتی در بصیرت نوشت:
رئیس جمهور سابق آمریکا کمپین انتخاباتی خود را با حمله به مهاجرین غیرقانونی در این کشور آغاز کرده است. با این حال مهاجرین قانونی، خصوصا رنگین پوستان نیز به وضوح نسبت به سیاستهای سلبی جمهوریخواهان نسبت به خود آگاه هستند. در مقابل، دموکراتها تلاش میکنند از ظرفیت انتخاباتی مهاجرین در کمپین انتخاباتی خود، خصوصا در ایالات حساس و سرنوشت ساز (ایالات خاکسترِی) استفاده نموده و آن را مزیتی برای خود قلمداد کنند. دونالد ترامپ قول داده است اگر دوباره بهعنوان رئیسجمهور ایالات متحده انتخاب شود، مهاجرانی که بدون مجوز قانونی در این کشور هستند را در گروههای بزرگ اخراج کند.
بسیاری از این مهاجرین غیرقانونی، بستگان مهاجرین قانونی بوده یا با همراهی و راهنمایی آنها راهی آمریکا شدهاند.
بهتازگی جیدی ونس معاون ترامپ است در مصاحبه با شبکه خبری ایبیسی، عدد مشخصی ذکر کرد که نشان دهنده گستردگی اخراج مهاجرین در صورت رای آوردن ترامپ و بازگشت وی به کاخ سفید است: “بیایید با یک میلیون شروع کنیم. این درست جایی است که کامالا هریس در آن شکست خورده است. از یک میلیون شروع میکنیم و بعد ادامه میدهیم.”
آیا وعده ترامپ عملیاتی میشود؟!
در اینجا قصد نداریم پیروزی یا شکست ترامپ و هریس را در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر پیش بینی کنیم! اما مسجل است که رئیس جمهور سابق آمریکا، حتی در صورت پیروزی در انتخابات، قدرت عینیت بخشی و عملیاتی نمودن وعده خود در خصوص اخراج دسته جمعی و گسترده مهاجرین غیرقانونی را ندارد. به عبارتی گویاتر، با اینکه شعار «اخراج دستهجمعی، همین حالا!» تبدیل به یکی از شعارهای اساسی کمپین ترامپ شده و پرچمها و پلاکاردهای آن در تمام گردهماییهای هواداران ترامپ به چشم میآید، کارشناسان میگویند عملی کردن این وعده از جهت قانونی و عملی با چالش مواجه خواهد شد و نمیتوان اینهمه مهاجر را یکجا اخراج کرد. حامیان حقوق مهاجرت هشدار دادهاند که هزینه انسانی این اخراج بسیار بالا خواهد بود. خانوادههای زیادی از هم جدا خواهند شد و به محل زندگی و کار بسیاری از افراد در سراسر ایالات متحده، حمله خواهد شد. از این رو ملاحظات امنیتی و اجتماعی قطعا قدرت مانور ترامپ را در عملیاتیسازی این تصمیم جنجالی کاهش و در مقابل، انتقادات عمومی نسبت به وی را افزایش خواهد داد. البته سفیدپوستان ملیگرا و نژادپرستانی که در قالب گروههایی مانند “پسران مغرور” گرد هم آمدهاند، از این تصمیم رئیس جمهور سابق آمریکا استقبال می کنند.
آمار مهاجرین غیرقانونی در آمریکا
آخرین دادههای وزارت امنیت داخلی و مرکز تحقیقاتی پیو نشان میدهد، حدود ۱۱ میلیون مهاجر بدون مجوز قانونی در ایالات متحده آمریکا زندگی میکنند. این رقم از سال ۲۰۰۵ تقریباً ثابت مانده است. نکته اساسی اینجاست که بسیاری از مهاجرین غیرقانونی، سالهاست مشکل چندانی برای ادامه حضور در معادلات اجتماعی و حتی بازار کار ( اکثرا بازار کار سیاه) ندارند.
بیشتر این افراد برای مدت طولانی در این کشور اقامت داشتهاند. حدود چهارپنجم آنها بیش از یک دهه در ایالاتمتحده ساکن بودهاند. مهاجرانی که بدون مدارک و مجوز قانونی در ایالاتمتحده هستند، حق رسیدگی قانونی ازجمله حق حضور در دادگاه قبل از اخراج را دارند. بالا رفتن ناگهانی تعداد افرادی که قرار است اخراج شوند، نیازمند افزایش ظرفیت نظام دادگاههای مهاجرتی است. این دادگاهها همین الان هم صفهای طولانی و تأخیر زیادی دارند.بیشتر مهاجرانی که در ایالاتمتحده هستند و وارد مسیر اخراج میشوند، اغلب با هیچ افسر اداره مهاجرت یا مسئول اداره گمرک و مرزبانی (آیس) برخورد نداشتهاند، بلکه مسئولان قضایی محلی پرونده آنها را به جریان انداختهاند.با این وجود، بسیار از شهرها و نواحی بزرگ کشور، قوانینی تصویب کردهاند که مانع از دخالت پلیس و همکاری آن با نیرویهای آیس میشوند.
ترامپ و سیستم اداری پیچیده آمریکا
کمپین ترامپ وعده داده است علیه این «شهرهای امن» وارد عمل خواهد شد اما سیستم اداری چند گانه ایالات متحده که قانونگذاری محلی، ایالتی و فدرال در آن نقش بازی میکند، مسئله را بسیار پیچیده کرده است. کاتلین بوش جوزف، تحلیلگر سیاستگذاری در موسسه سیاستگذاری مهاجرت (امپیآی) که در واشنگتن قرار دارد، در گفتگو با بی بی سی گفته است که همکاری بین مأموران آیس و مقامات محلی برای اجرای هر نوع برنامه اخراج دستهجمعی، اهمیت کلیدی دارد.
بوش جوزف یک مورد اخیر را به عنوان مثال مطرح میکند. در اوایل ماه اوت امسال رئیس پلیس مناطق بوراد و پالم بیچ در ایالت فلوریدا اعلام کردند هیچکدام از نیروهایشان را برای کمک به اجرای برنامه اخراج دستهجمعی در اختیار نخواهند گذاشت.
مناطق زیاد دیگری هم وجود دارند که با برنامه اخراج دستهجمعی ترامپ همکاری نخواهند کرد. همین اجرای چنین برنامهای را سختتر خواهد کرد. بنابراین، مخالفت فرمانداریهای برخی ایالات مهم و مهاجرپذیر با تصمیم ترامپ، مانع بزرگ دیگری است که جمهوریخواهان قدرت از میان برداشتن آن را به سادگی نخواهند داشت. هم زمان یکی از مصوبههای دادگاه عالی در سال ۲۰۲۲ به این معنی است که دادگاهها نمیتوانند حکمی برخلاف قوانین و سیاستهای مهاجرتی صادر کنند. این یعنی آنها سعی خواهند کرد برنامه خود را با وجود چالشهای قانونی که در مسیرشان قرار میگیرد، پیش ببرند.
در دوران ریاست جمهوری بایدن، اخراج مهاجران بیشتر بر مهاجرانی که به تازگی در مرز بازداشت شده بودند، متمرکز بود. مهاجرانی که در داخل خاک آمریکا و از مناطق دور از مرزهای کشور اخراج میشدند، بیشتر افرادی با سابقه جنایی و کیفری بودند که خطری برای امنیت ملی دانسته میشدند. حملههای مناقشهانگیزی که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ به محلهای کار انجام میشد، در سال ۲۰۲۱ متوقف شد. اخراج افرادی که در داخل خاک آمریکا دستگیرشدهاند، برخلاف کسانی که لب مرز دستگیر میشوند، در ده سال گذشته در حدود ۱۰۰ هزار نفر باقیمانده است. تحلیلگران امور اجتماعی، امنیتی و مهاجرتی در آمریکا معتقدند که این رقم به یک میلیون نفر، آنهم در طول فقط یک سال، نیاز به تزریق نیروی کار و منابع فوقالعاده زیادی دارد که در عمل وجود ندارد.
کارشناسان شک دارند که ۲۰ هزار مامور و نیروی پشتیبانی اداره آیس بتوانند حتی شمار ناچیزی از یک میلیون نفر مهاجری که کمپین ترامپ وعده میدهد را ردیابی و پیدا کنند! اخراج مهاجران فرآیندی طولانی و پیچیده است. پیدا کردن و دستگیر کردن یک مهاجر بدون مدارک رسمی تازه قدم اول این مسیر طولانی است…
انتهای پیام