لیست آب معدنی های غیر مجاز
محصولات غیرمجاز
- طبق نامه مورخ 07/ 09/ 1402 معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درخصوص محصول چیپس سیب زمینی با نام تجاری ایفل با شماره پروانه بهداشتی ساخت 18551 / 56 و به نشانی اشتهارد منطقه صنعتی کوثر، اعلام می دارد شماره پروانه بهداشتی محصول مذکور جعلی می باشد.
- طبق نامه مورخ 03/ 08/ 1402 معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تهران درخصوص محصول نمک تصفیه شده ید دار با نام تجاری تارا، به استحضار می رساند پروانه بهداشتی ساخت محصول مذکور به شماره 14247 / 32 جعلی می باشد.
- طبق نامه مورخ 30/ 07 / 1402 معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمان درخصوص محصول بادام زمینی روکش دار با طعم پیتزا با شماره پروانه بهداشتی ساخت 19164 / 36 تولید شرکت طلوع طعم شیراز، به استحضار می رساند پروانه بهداشتی ساخت محصول مذکور جعلی می باشد.
- طبق نامه مورخ 30/ 07 / 1402 معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی درخصوص محصول پودرسنتی قاووت با نام تجاری خاتون با شماره پروانه بهداشتی ساخت 1076 / 42، به استحضار می رساند شماره پروانه بهداشتی ساخت محصول مذکور جعلی می باشد.
- طبق نامه مورخ 19/ 07 / 1402 مدیریت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اسدآباد درخصوص محصول بستنی سنتی با نام تجاری تگرگ، به استحضار می رساند محصول مذکور فاقد پروانه بهداشتی ساخت می باشد.
- طبق نامه مورخ 19/ 07 / 1402 سرپرست معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد درخصوص محصول نمک با نام تجاری گلنوش، به استحضار می رساند پروانه بهداشتی ساخت محصول مذکور جعلی می باشد.
- طبق نامه مورخ 19/ 07 / 1402 سرپرست غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان درخصوص محصول پروتئین سویا با نام تجاری سما تولید شرکت صنایع غذایی بهبهان سما توئلی، اعلام می دارد پروانه بهداشتی ساخت محصول مذکور(1-1237/ 56) جعلی می باشد.
- طبق نامه مورخ 18 / 07 / 1402 معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان درخصوص محصول آب آشامیدنی با نام تجاری کانی، اعلام می دارد محصول مذکور فاقد پروانه بهداشتی ساخت می باشد.
- طبق نامه مورخ 13 / 06 / 1402 معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جیرفت درخصوص ابطال پروانه بهداشتی ساخت محصول آب معدنی ( روی بطری بصورت جت پرینت آب آشامیدنی درج شده است ) تولید شرکت آب معدنی زلال سبزواران (جعل نام شرکت گوهرنوش سبزواران روی لیبل) با نام تجاری زلال و شماره پروانه ساخت 10311 / 42، غیر مجاز می باشد.
- طبق نامه مورخ 23/ 08/ 1402معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شاهرود درخصوص محصول پروتئین سویا با نام تجاری تادباک به شماره پروانه ساخت 1-1601 / 21، اعلام می دارد پروانه بهداشتی ساخت محصول مذکور جعلی می باشد.
- طبق نامه مورخ 28/ 08/ 1402 معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی قزوین درخصوص محصول سرکه با نام تجاری آریا به شماره پروانه بهداشتی ساخت 10442 / 38، اعلام می دارد شماره پروانه بهداشتی ساخت محصول مذکور جعلی می باشد.
- طبق نامه مورخ 27/ 08/ 1402 معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی زنجان درخصوص محصول سرکه با نام تجاری افرا با تاریخ تولید 17 / 07 / 1402 و انقضاء 17 / 07 / 1404، اعلام می دارد شماره پروانه بهداشتی ساخت محصول مذکور جعلی می باشد، همچنین محصول سرکه تقطیری با نام تجاری مهستان قزوین با تاریخ تولید 5 / 1402 و انقضاء 05 / 1404 و تاریخ تولید 1401 و انقضاء 1403 به علت جعل نام تجاری و آدرس محل غیرمجاز می باشد.
- طبق نامه مورخ 29/ 08/ 1402 معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درخصوص فرآورده نان قندی سبوس دار با نام تجاری محمد، اعلام می دارد محصول مذکور فاقد پروانه بهداشتی ساخت می باشد.
- طبق نامه مورخ 24/ 08/ 1402 معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مرکزی درخصوص محصول لواشک سیخی با نام تجاری لاریسا، اعلام می دارد پروانه بهداشتی ساخت محصول مذکور جعلی می باشد.
- طبق نامه مورخ 24/ 08/ 1402 معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مرکزی درخصوص محصول رشته آش با نام تجاری طلوع، اعلام می دارد پروانه بهداشتی ساخت محصول مذکور تعلیق گردیده است.
- طبق نامه مورخ 22/ 08/ 1402 مدیر غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ساوه درخصوص محصول نمک با نام تجاری ریحان و نمک با نام تجاری آیناز، اعلام می دارد پروانه بهداشتی ساخت درج شده بر روی محصولات مذکور جعلی می باشد.
به گزارش ؛ مریم قادری قهفرخی دکترای صنایع غذایی و عضو هیئت علمی گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه شهید چمران اهواز در گفتگو با باشگاه خبرنگاران، درباره تفاوت بین آب آشامیدنی و آب معدنی اظهار کرد: تفاوت بین این دو محصول در منشا، میزان ترکیبات و روش تصفیه کردن آنهاست، آبهای معدنی طبیعی از سرچشمه (چشمه، چاه و رودخانه) گرفته میشوند و این نوع آبها به شکل طبیعی غنی از املاح معدنی مفید برای بدن هستند.
او بیان کرد: تولید کنندگان آبهای معدنی طبیعی در فرایند تصفیه و تولید آنها فقط مجاز به استفاده از روشهای تصفیه فیزیکی مانند فیلتراسیون هستند تا به ماهیت معدنی آنها لطمهای وارد نشود. استفاده از هر گونه مواد شیمیایی در فرایند تولید این محصولات غیر مجاز و ممنوع است. در تولید آب آشامیدنی علاوه بر فیلتراسیون از مواد شیمیایی مانند کلر و اُزن هم برای تولید آبی تمیز، سالم و عاری از هر گونه آلودگی استفاده میشود.
قادری قهفرخی افزود: آبهای معدنی و آشامیدنی از پر مصرفترین نوشیدنیها در ایران و سراسر جهان هستند. بطریهای مورد استفاده در بسته بندی این آبها مانند تمام مواد پلاستیکی دیگر اگر به درستی و در شرایط مناسب نگهداری نشوند، خطرهایی دارند که باید به آنها توجه شود.
این عضو هیئت علمی گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه شهید چمران اهواز تاکید کرد: اغلب بطریهای آب معدنی یا آشامیدنی از جنس «پلیاتیلنترفتالات» هستند که با حروف PET یا شماره ۲ (در داخل یک مثلث کوچک) اغلب در کف بطریها درج میشوند. اگر چه این بطریها در مقایسه با سایر پلیمرهای به کار گرفته شده حاوی تعداد کمتری از انواع ترکیبات شیمیایی افزودنی هستند، اما مشخص شده است تحت شرایط ویژهای به طور مثال قرار گرفتن در معرض نور آفتاب تغییرات نامطلوبی در ساختار این بطریها ایجاد میشود.
نور آفتاب چه اثری بر بطریهای آب معدنی یا آشامیدنی میگذارد؟
او تصریح کرد: در بسیاری از فروشگاههای سطح شهر بسته بندیهای آب معدنی در جلوی مغازهها و در زیر نور شدید آفتاب قرار میگیرند. حتی گاهی ما هم در خانه بسته بندیهای آب معدنی را در گوشهای از حیاط و جلوی نور شدید خورشید قرار میدهیم. تصور بسیاری از فروشندگان و مصرف کنندگان بر این است که آب یک نوشیدنی فساد ناپذیر است و نگهداری آن در این شرایط مانعی ندارد، اما مواد پلیمری در معرض آفتاب، به دلیل بالا رفتن دما به تغییرات شیمیایی دچار میشوند و بسیاری از این مواد سلامتی انسان را تهدید میکنند.
فادری قهفرخی گفت: در مطالعات انجام شده بر آب بطریهای نگهداری شده در معرض نور خورشید وجود ترکیبات خطرناکی مانند آلدهید فتالات، بیس فنل و ۴-نونیل فنل به اثبات رسیده است. از آنجایی که دمای آب در این روش نگهداری بالاتر میرود، میزان نشت ترکیبات سمی به داخل آب افزایش پیدا میکند. مطالعهای که به تازگی در کشور فرانسه در این زمینه انجام شده است، نشان میدهد که میزان مهاجرت فرمالدهید، استالدهید و آنتی موآن به داخل آب با افزایش زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید بیشتر میشود، بنابراین لازم است در خرید آب معدنی و نحوه نگهداری آن در فروشگاهها دقت کافی شود.
آیا بطریهای نگهداری شدده در آفتاب خطرهای دیگری هم دارند؟
این عضو هیئت علمی گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه شهید چمران اهواز اظهار کرد: اثر آفتاب تنها محدود به مهاجرت ترکیبات شیمیایی خطرناک نمیشود به طوری که گاهی در زمان خرید بطریهای آب معدنی یا آشامیدنی در قسمت سر یا ته بطری یا حتی در داخل آب جلبکهای سبز رنگ را میبینیم. آنچه که واضح است این است که اسپور (فرم غیر فعال جلبک) از ابتدا در بطری آب وجود داشته است و پس از تولید در هنگام توزیع و نگهداری، شرایط مناسب برای فعال شدن و رشد آن ایجاد میشود؛ از جمله این شرایط مناسب میتوان به گرمای حاصل از نور خورشید اشاره کرد.
او بیان کرد: آب محیط مناسبی برای رشد میکروبها به ویژه جلبکهاست بنابراین افراد باید تا آنجا که ممکن است از مصرف بطریهای جلبکزده اجتناب کنند چرا که این احتمال وجود دارد که علاوه بر جلبک، این بطریها حاوی سمومی از جمله سیانوتوکسین و باکتریهای دیگری هم باشند.
مصرف کنندگان بطریهای آب معدنی یا آشامیدنی باید به چه نکاتی توجه کنند؟
قادری قهفرخی افزود: افراد باید همیشه بطریهای نگهداری شده در یخچال فروشگاهها یا آنهایی را که دور از آفتاب هستند، خریداری کنند. بطریهای پلاستیکی نگهداری شده در فریزر هم میتوانند اثرهای مشابهی با آفتاب از نظر مهاجرت ترکیبات خطرناک از خود نشان دهند.
او یادآوری کرد: افراد نباید بطری آب معدنی را روی صندلی یا داشبورد خودرو که در معرض تابش نور خورشید و گرمای شدید است، قرار دهند و هنگام خرید آن باید به تاریخ تولید و انقضای محصول، مشخصات ظاهری، نام و نشان شرکت تولید کننده توجه کنند. هر گونه نشانهای از بی کیفیت بودن محصول اعم از نشتی در بطری، کدورت و رنگ پریدگی برچسب که نشان از نگهداری بطری در شرایط انبارداری بد یا قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم نور آفتاب دارد، در تصمیم خرید ما تاثیرگذار است.