برترین های کار و کسبعمومی

آیا لامپ ال‌ای‌دی را می‌توان تعمیر کرد؟

مراحل گام به گام آموزش تعمیر لامپ ال ای دی بزرگ

تعمیر لامپ LED کار دشواری نیست و احتیاج به مکان خاصی هم ندارد. برای تعمیر این نوع لامپ شاید در ابتدا تنها آشنایی مختصری با عملکرد لامپ و لحیم کاری کافی باشد. درون این لامپ ها چند ال ای دی روی بورد نصب شده و با توجه به طراحی آن بصورت سری یا موازی مدار را تشکیل داده است. این مورد درباره و بزرگ یکسان است.

 برای کسب اطلاعت از قیمت و نحوه فروش لامپ ال ای دی لطفا کلیک کنید.

برخلاف مدار موازی، در مدار سری اگر یکی از ال ای دی ها خراب شود لامپ دیگر روشن نخواهد شد. در مدار سری جریان از همه ال ای دی ها می گذرد و افت ولتاژ در هرکدام شان باعث ایجاد روشنایی می گردد. یک عدد دیود یا درایور ، مقاومت و چند خازن جریان برق مناسب مستقیم (DC) را برای لامپ تامین می کند. ابتدا این اجزا الکتریکی لامپ را بررسی کرد و سپس خود ال ای دی ها را بررسی کرده تا مشخص شود کدام قطعه خراب است و احتیاج به تعویض دارد.

گام ۱ : ابزار لازم برای تعمیر لامپ بزرگ

برای تعمیر لامپ ال‌ای‌دی وجود برخی ابزار ضروری است. این ابزار شامل موارد زیر می باشد:

  • هویه
  • سیم لحیم
  • روغن لحیم
  • مولتی متر
  • انبرک یا پنس
  • چیپ های ال ای دی

گام ۲ : باز کردن لامپ ال ای دی بزرگ و بررسی قطعات

در حین تعمیر هیچ گاه لامپ ال ای دی را روی سرپیچ باز و تعمیر نکنید. ابتدا لامپ باید باز شده تا تعمیر شود و تا زمانی که بصورت کامل سرهم نشده است آنرا روی سرپیچ نبندید. بی توجهی به این نکته ممکن است موجب برق گرفتگی و حتی خطر مرگ را در پی داشته باشد.

ابتدا حباب لامپ ال ای دی را بپیچانید و باز کنید. سپس بورد را بررسی کنید تا اگر آثار خرابی یا آسیب فیزیکی وجود دارد را پیدا کنید. با کمک مولتی متر خازن ها و دیودها را بررسی کنید. معمولا این قطعات سالم هستند، اما در گام اول باید این قظعات را چک کرد.

در گام بعدی باید ال ای دی ها را بررسی کرد تا لامپ خراب را پیدا کنید. با کمک دیودسنج مولتی متر می‌توان ال ای دی ها را بررسی کرد. ممکن است ال ای دی سوخته از ظاهرش مشخص باشد و روی بورد آثار سوختگی یا سیاهی بجا گذاشته باشد. اگر ال ای دی با دیودسنج مولتی متر روشن شد و با جابجا کردن دو سر آن خاموش ماند سالم است، وگرنه خراب بوده و باید این قطعه تعویض گردد.

گام ۳ : تعویض ال ای دی های خراب

با هویه دو طرف ال ای دی خراب را کمی حرارت داده و تا بتوانید آنرا جدا کنید. نگران سالم درآوردن آن نباشید چون این قطعه دیگر قابل تعمیر نیست. اما باید مراقب باشید به بورد آسیبی نرسد. به وسیله پنس ال ای دی جدید را در محل ال ای دی سوخته قرار دهید. سپس دو طرف آن را با هویه به بورد لحیم کنید. توجه کنید که جهت مثبت و منفی درست باشد.

گام ۴: بستن لامپ و تست

پس از تعویض قطعه خراب، با دقت بورد و حباب لامپ را بسته و محکم نمایید. توجه کنید حباب را بیش از اندازه فشار ندهید تا آسیب نبیند. سپس آن را برای تست به سرپیچ بسته و روشن نمایید. با اجرای این مرحله، تعمیر لامپ ال ای دی بزرگ شما به پایان رسیده است.

البته پیشنهاد ما این است که پس از مطالعه  اقدام به خرید یک لامپ LED استاندارد بنمایید. همچنین اگر علاقع مند هستید در خانه یک لامپ ال ای دی بسازید می توانید مطلب  را هم مطالعه نمایید.

آموزش تعمیر لامپ ال ای دی

برای تعمیر لامپ ال ای دی در منزل و درون لامپ های ال ای دی حاوی چیپ های گوناگونی است. وجود این چیپ ها در لامپ های حبابی سبب می شود که ال ای دی ها تولید نور مخصوص به خود را داشته باشند. اما یکی از معایب وجود این چیپ ها این است که از کار افتادن یکی از آن ها می تواند به خراب شدن کل لامپ منجر شود.

برای تعمیر لامپ ال ای دی ابتدا بایست حباب لامپ را جدا کنیم این کار با فشار توسط یک انبر دست هم امکان پذیر است تا چسب آن جدا شود. سپس توسط یک اهم متر بایست تک تک چیپ ها را بررسی کنیم و از سلامت آن ها اطمینان حاصل کنیم. پس از پیدا کردن چیپ مشکل دار بایست آن را از صفحه جدا کنیم. با جداسازی چیپ معیوب مشاهده می کنیم که لامپ دوباره روشن می شود

امکان تعمیر لامپ ال ای دی :

همه ما در طول شبانه روز و در محل کار و یا منزل از وسایل روشنایی استفاده می‌کنیم هر چند در مورد آن‌ها توجه کمتری داریم. در واقع استفاده از وسایل روشنایی آن چنان رایج و عادی و روزمره شده است که بیشتر وقت‌ها حتی به آن‌ها توجه هم نمی‌کنیم. توجه ما وقتی به لامپ جمع می‌شود که در کارکرد آن‌ها  نارسایی به وجود آید و لامپ خراب شده و نیاز به تعمیر لامپ ال ای دی باشد. اتفاقی که امروز عملا در بسیاری از مواقع می‌افتد این است که افراد بعد از این که با خراب شدن لامپ روبرو می‌شوند آن را دور انداخته و اقدام به خرید لامپ جدید می‌کنند.

 اما این موضوع می‌تواند به صورت دیگری نیز دنبال شود . لامپ‌هایی که امروز شما با آن سر و کار دارید اغلب به صورت ال ای دی ساخته شده‌اند و این موضوع امکان تعمیر شدن را به آن‌ها می‌دهد. بسیاری از افراد با توجه به تصوری که از گذشته نسبت به انواع لامپ داشته ‎اند بعد از خراب شدن لامپ آن‌ها را مانند لامپ‌های قدیمی‌تر دور می‌اندازند و به  تعمیر لامپ ال ای دی حتی فکر هم نمی‌کنند. برای بررسی این که آیا دور انداختن لامپ ال ای دی درست تر است یا تعمیر لامپ ال ای دی بهتر است در ابتدا تاریخچه لامپ را با هم بررسی کنیم.

 تاریخچه انواع لامپ :

لامپ یکی از مهمترین و جالب ترین اختراعات بشر است. تصور این که شهر‌ها و خانه‌ها بدون لامپ چگونه بوده است بسیار دشوار است. در ابتدا لامپ‌ها با تکیه بر ترفند گرم کردن یک رشته سیمی‌ توسط انرژی برق و روشنایی حاصل از ملتهب شدن آن نور تولید می‌کردند. با قرار دادن این رشته ملتهب شده در داخل یک حباب و خالی کردن هوای اطراف آن رشته سیم فرصت سوختن نداشت و با به کارگیری عناصری مانند تنگستن به جای  رشته‌های کربنی امکان تبدیل بیشتر انرژی به نور فراهم آمد.

در ادامه دانشمندان توانستند با استفاده از تخلیه الکتریکی بر روی بخار گازهای نجیب گازهای یونیزه و ایجاد حرکت الکترون‌ها از لایه‌های پر انرژی موجبات تولید نور را ایجاد کنند. استفاده چند ده ساله این روش‌ها در تولید لامپ باعث شده است که تصورات اکثر افراد نسبت به لامپ ال ای دی و تعمیر لامپ ال ای دی که با این نمونه از لامپ‌ها (لامپ های گازی و رشته ای ) تفاوت دارد اشتباه باشد و چنین تصور کنند که امکان تعمیر لامپ ال ای دی وجود ندارد. در صورتی که تعمیر  لامپ ال ای دی با توجه به این که این لامپ از قطعات مختلف الکترونیکی تشکیل شده است و با نمونه‌های قدیمی‌متفاوت است، امکان پذیر است. برای تعمیر لامپ ال ای دی در ابتدا باید اجزای یک لامپ ال ای دی را بشناسید

بخش های لامپ ال ای دی

1- فریم یا بدنه لامپ ال ای دی

پاسخ این سوال که وسایل مورد نیاز برای تعمیر لامپ ال ای دی ، آن قدر ساده و واضح است که توضیح دادن درباره آن تا حدی بیهوده به نظرمیرسد! شاید بهتر باشد درباره این صحبت کنیم که بدنه لامپ ال ای دی بر روی عملکرد آن چه نقشی دارد و چگونه در خراب شدن و یا تعمیر لامپ ال ای دی تاثیر دارد. به طور کلی متوان گفت که بدنه لامپ ال ای دی دو وظیفه عمده را بر عهده دارد. اول اینکه این بدنه محلی برای قرار گرفتن و مستقر شدن اجزای الکترونیکی لامپ ال ای دی است. هر یک از اعضایی که در ادامه درباره آن‌ها صحبت می‌کنیم بر روی بدنه اصلی لامپ سوار می‌شوند.

بدنه لامپ را از جنس‌ها و شکل‌های مختلف می‌سازند و بسته به نوع لامپ و طراحی آن، بدنه لامپ می‌تواند تغییر کند. دومین وظیفه بدنه که شاید مهمتر هم باشد بحث انتقال حرارت است. هم ال ای دی‌های لامپ و هم ترانس لامپ در حین کار گرمای زیادی ایجاد می‌کنند و این گرما باید به نحوی مدیریت شود تا دست به گریبان تعمیر لامپ ال ای دی نشویم. بدنه لامپ‌های ال ای دی را به صورت رایج از آلومینیوم می‌سازند تا با انتقال گرمای بهینه خود از آسیب دیدن قطعات و نیاز به تعمیر لامپ ال ای دی جلوگیری شود.

مهمترین قسمت لامپ ال ای دی که وظیفه تولید نور را بر عهده دارد، چیپ‌های ال ای دی‌ لامپ ال ای دی است. چیپ‌های ال ای دی در انواع مدل، تعدادی بسیار متنوعی سایز، و توسط بی نهایت تولید کننده ساخته می‌شود! هر کدام از این مدل‌ها دارای ویژگی‌های مختص به خود هستند و با هدفی ویژه طراحی شده اند . این ال ای دی‌ها دارای ولتاژ و آمپراژ مخصوص به خود هستند و تغییرات در هر یک از این موارد باعث می‌شود که آسیب دیده و شما نیازمند به تعمیر لامپ ال ای دی شوید.

همان طور که گفته شد ال ای دی‌ها برای راه اندازی نیازمند ولتاژ و آمپر خاصی از تغذیه هستند. این ولتاژ و آمپر توسط یک مدار تغذیه تامین می‌شود. مداری که معمولا از کار افتادن آن یکی از مهمترین دلایل نیاز به تعمیر لامپ ال ای دی است. در گذشته نه چندان دور این مدار تغذیه در لامپ‌ها به صورت یک برد بزرگ و جداگانه ساخته و جایگذاری می‌شد.

هر چه به پیش رفتیم اندازه مدار تغذیه با استفاده از قطعات اس ام دی کوچک و کوچک‌تر شد و حتی امروز شاهد آن هستیم که این مدار روی خود مدار ال ای دی‌ها و یا به صورت یک برد به اندازه یک سکه کوچک در سرپیچ لامپ‌ها به کار گرفته می‌شوند. معمولا استفاده از قطعات نامرغوب، گرمای زیاد و گذر زمان مهمترین علل خرابی این مدار و نیاز به تعمیر لامپ ال ای دی است.

خرابی هر یک از قطعات که در بالا به آن ها اشاره شده می‌تواند شما را به تعمیر لامپ ال ای دی نیازمند کند. برای تعمیر لامپ ال ای دی با توجه به این که ایراد از کدام یک از موارد ذکر شده یا اتصال بین آن ها باشد دستورالعمل‌ها و فیلم‌های آموزشی زیادی جهت تعمیر لامپ ال ای دی در اینترنت موجود است. با مشاهده ومطالعه هر یک از آنها می‌توانید به تعمیر لامپ ال ای دی خود بپردازید. اما پیشنهاد ما این است که به جای تعمیر لامپ ال ای دی یک لامپ جدید خریداری کنید. چرا ؟

چرا بهتر است لامپ ال ای دی را تعمیر نکنیم ؟

تعمیر لامپ‌های ال ای دی شاید بیشتر از این که به عنوان یک راه حل اقتصادی مطرح باشد، یک سرگرمی ‌به حساب می‌آید. در واقع این کار آن چنان دردسر دارد که ارزش صرف وقت برای آن وجود ندارد . در زیر به برخی از مواردی که تعمیر لامپ ال ای دی را غیر منطقی می‌کند اشاره می‌کنیم :

در تعمیر لامپ ال ای دی معمولا یکی از قطعات مربوط به مدار تغذیه یا ال ای دی‌ها سوخته تعویض می‌شوند و لامپ ال ای دی شروع به کار می‌کند. نکته‌ای که در این روش‌های تعمیر ال ای دی وجود دارد این است که عمر متوسط قطعات نزدیک به هم است. اگر لامپ شما به مرحله‌ای رسیده است که خازن آن خراب شده است، بسیار زود سایر قطعات آن نیز با مشکل روبرو خواهد شد و تعمیر لامپ ال ای دی از طریق تغییر قطعات یک راهکار کوتاه مدت است

2-تعمیر لامپ ال ای دی خطرناک است

خطرات ناشی از تعمیر لامپ ال ای دی  در منزل و بدون داشتن لوازم کافی و سالم مانند مولتی متر و… بسیار زیاد است. علاوه بر خطر برق گرفتگی در حین تعمیر لامپ ال ای دی ممکن است به دلیل بی احتیاطی در مونتاژ و کار‌های غیر اصولی شما با آتش سوزی نیز روبرو شوید. پس توصیه می‌کنیم این کار را انجام ندهید.

3-لامپ‌های شما گارانتی دارد

همان طور که گفته شد قطعات الکترونیکی دارای عمر مشخصی هستند و کارخانه‌های تولید کننده با توجه به عمر قطعات و کیفیت مونتاژ خود بر روی لامپ‌هایشان گارانتی میدهند. به طور مثال اگر شما از سایت نوراکو لامپ ال ای دی خود را تهیه کرده باشید و این لامپ پیش از تاریخ مربوط به گارانتی بسوزد به جای تعمیر لامپ ال ای دی می‌توانید با پس دادن لامپ یک لامپ جدید دریافت کنید.

منبع : thomann.de

دکمه بازگشت به بالا