کاربردهای ام دی اف
انواع مختلف MDFها در دکوراسیون داخلی، کابینت، درب و پنجره، غرفههای نمایشگاهی، مبلمان، کفپوشها، قفسهها، پارتیشنها، دیوارکوبها، پوششهای سقف و موارد دیگر کاربرد دارد که روز به روز نیز به کاربردهای آن افزوده میشود. قیمت ورق ام دی اف خام 5 میل در بازار متفاوت است.
کابینت ام دی اف
ورق ام دی اف پرکاربردترین ماده در ساخت انواع محسوب می شود. ام دی اف نه تنها در ساخت نقش اصلی را بازی می کند بلکه در بیشتر انواع کابینت آشپزخانه مثل ، کابینت ممبران و حتی کابینت چوبی ماده اصلی است بخصوص برای تهیه بدنه ی کابینت ها. لذا قیمت ام دی اف در اقتصاد دکوراسیون و کابینت ها نقش اساسی ایفا میکند.
ام دی اف آشپزخانه
شاید شما نیز عبارت «ام دی اف آشپزخانه» را شنیده باشید. در واقع منظور افراد از بیان ام دی اف آشپزخانه، عموماً کابینت ام دی اف آشپزخانه است. تمامی اجزای بدنه و درب های کابینت ام دی اف آشپزخانه (بجز صفحه کابینت)، از ورق ام دی اف ساخته میشود. ام دی اف آشپزخانه یا همان کابینت ام دی اف دارای نوع ساده (ورق ام دی اف ساده) و ام دی اف براق میباشد.
روش ساخت ام دی اف
روش تولید آن به این صورت است که ابتدا قطعات چوبی را در بخش چیپر به صورت چیپس در آورده و سپس چیپسها را دفیبره میکنند. الیاف جدا شده با چسب مخلوط گردیده و به رطوبت مناسب میرسند. مخلوط الیاف و چسب در فرمینگ بهصورت کیک در آمده و در پرس فشرده میشوند. تختهها پس از سرد شدن، اندازه بری شده و بستهبندی میگردد.
ابعاد MDF به طور معمول 4100*1830، 3360*1830، 2440*1830، 2440*1220 میلیمتر میباشد. البته با سایزهای وارداتی از ایتالیا 4100*2100 و از اتریش 2800*207 نیز میباشد. ضخامتهای معمول نیز 3، 4، 6، 8، 10، 12، 16، 18، 20، 25، 32، 38 میلیمتر میباشد که هر کدام کاربردهای خاصی دارد. مثلاً ضخامتهای کم در حد 3 میلیمتر معمولاً در ساخت رویه دربها استفاده میشود.
خصوصیات ام دی اف (MDF)
خصوصیات و کاربرد ام دی اف بسته به نوع آن متفاوت میباشد. ام دی اف را پس از تولید میتوان روکش نمود. روکش ملامینه، متداول ترین نوع روکش ام دی اف است که در آن فرایند، کاغذ دکوراتیو آغشته به رزین تحت فشار و حرارت بر روی تخته چسبانده میشود. روکش های تزئینی علاوه بر زیبایی، به دوام و کاربرد آن در محیط هایی مانند آشپزخانه کمک میکند. شاید بخواهید بدانید هر ورق ام دی اف چند متر کابینت می دهد پس تا انتها همراه ما باشید.
مزایای ام دی اف
– دامنه وسیع دانسیته (وزن مخصوص)، ضخامت و ابعاد قابل تولید
– قابلیت ابزار خوری، ماشینکاری و سنباده زنی
– سطوح صاف و متراکم
– قابلیت شکلپذیری و لبههای صاف
– قابلیت انجام روسازیهای مختلف همچون انواع روکشهای چوبی و غیر چوبی و …
– پایداری ابعاد و مقاومت به فشرده شدن
– زیبایی ظاهری
– قیمت مناسب نسبت به چوب
-راحت تمیز میشوند
MDF بهدلیل ساختار یکنواخت همگنی که دارد به راحتی ابزار کاری شده و تهیه پروفیل و برشکاری بهراحتی و بدون اتلاف و خرابی امکانپذیر است. همچنین بواسطه داشتن سطح بسیار صاف و صیقلی قابلیت روکشکاری و رنگ شدن خوبی دارد. در برابر رطوبت، پوسیدگی و همچنین خوردگی توسط حشرات از جمله موریانه کاملاً مقاوم است. طول عمر بیشتری داشته و در برابر تغییر شکل و خمیدگی و پیچش مقاوم بوده و از خاصیت ضد صدا بودن برخوردار است.
معایب ام دی اف
– در صورت خراشیدن رویه و نفوذ آب به سرعت خراب میشوند.
– بعضی از انواع به حرارت و گرما حساس هستند.
– دارای بافت نرم است که دلیل سهولت ابزار زدن آن نیز میباشد. ولی همین نرمی باعث میشود که مثلاً پیچها با چند بار باز و بسته شدن هرز و لق شوند مگر اینگه محل پیچ را تغییر دهیم.
– به دلیل وجود فرمالدئید در رزین آن برای سلامتی خطرناک است. هرچند مقدار فرمالدئید به کار رفته در ساخت MDF به اندازهای نیست که باعت نگرانی زیاد شود. اما بخار شدن فرمالدئید به کار رفته در آن میتواند هوای خانه را آلوده کرده و بهخصوص برای کودکان نیز مضر میباشد.
خصوصیات و کاربرد ام دی اف نازك:
این تختهها به كلاسهای خیلی نازك از ۵/۲ تا ۶ میلی متر و ۴ تا ۶ میلی متر تقسیم میشوند. از موارد كاربرد عمومی ام دی اف نازك می توان به كف كشوها، پشت كابینت ها، رویه درها و… اشاره کرد. تمام روسازی قابل انجام روی ام دی اف معمولی روی MDF نازك نیز اجرا میشود. سایر موارد كاربرد ام دی اف نازك عبارت است از: دیوار كوب ها، پوشش های سقف، غرفه های نمایشگاهی، صنایع اتومبیل سازی، رویه لاستیك زاپاس (یدك)، پشت صندلی، رویه در، تولید تخته های انحناء دار و … می باشد.
انواع MDF از نظر روکش، ضخامت و موارد کاربرد کدامند؟
روکش های پر کاربرد ام دی اف:
باید بدانید ام دی اف هم به صورت خام و هم روکش دار در بازار وجود دارد. در واقع انواع روکش دار نسبت به ورق خام، جلوه زیباتری دارد و MDF را در برابر عوامل خارجی مثل رطوبت، آب، حرارت و خوردگی مقاوم می کند.
در جدول زیر مشخصات و ویژگی های انواع روکش های ام دی اف را در یک نگاه می توانید، مشاهده کنید:
همچنین در ادامه انواع روکش های چوب ام دی اف، به همراه مزایا و معایبشان را معرفی می کنم:
1. روکش اکریلیک:
این روکش جلوه ای براق و شیشه ای به سطح ام دی اف می دهد و دارای ضخامت نسبتا بالایی است. توجه داشته باشید که مقاومت مناسب در برابر رطوبت، حرارت و خوردگی از ویژگی های مثبت روکش اکریلیک است.
البته اکریلیک از انواع روکش های انعطاف پذیر و شکل پذیر است که آن را می توان روی ام دی اف با سطح های کار شده و دارای اختلاف سطح نصب کرد.
در واقع همین ویژگی های مثبت و ایده آل باعث شده است که این روکش نسبت به انواع دیگر، قیمت بالایی داشته باشد. همچنین خط و خش پذیری آسان و نشان دادن اثرات لک و چربی از نقاط ضعف روکش اکریلیک است.
نکته: خوشبختانه خط و خش هایی که روی سطح این روکش می افتد با ابزار و خمیرهای خاص، توسط افراد ماهر قابل ترمیم است.
2. روکش لمینت:
ام دی اف با روکش لمینت را در بازار به صورت براق، مات و یا دانه ای می توانید پیدا کنید. باید بدانید تنوع طرح و رنگ بالا، مقاومت خوب در برابر رطوبت و قیمت نسبتا به صرفه از مزایای این روکش است.
اما در مقابل ورق های MDF با روشک لمینت، مقاومت نامناسبی در برابر خط و خش، خوردگی و حرارت دارند.
نکته: برای رفع نقاط منفی که در بالا معرفی کردم، روکش های لمینت فشار بالا یا HPL را تولید کرده اند که در برابر خش پذیری و حرارت مقاومت بالایی دارد.
3. روکش ممبران:
ممبران، نوعی روکش پی وی سی است که چون با دستگاه وکیوم روی مغزی ام دی اف چسبانده می شود، معمولا آن را به نام روکش وکیوم هم می شناسند. این نوع روکش به انتخاب شما هم مات و هم براق می تواند باشد و از مزیت های آن به قابلیت انعطاف پذیری و شکل پذیری، تنوع طرح و رنگ بالا، مقاوم در برابر رطوبت و خوردگی و قیمت مناسب می توانم اشاره کنم.
اما باید بدانید که ام دی اف با روکش ممبران در برابر حرارت و آتش تغییر رنگ می دهد و ضعف در برابر خراشیدگی از دیگر معایب آن است.
4. روکش هایگلاس:
روکش هایگلاس هم مانند اکریلیک، براق و آینه ای است، اما قیمتی به صرفه تر و تنوع طرح و رنگی بالاتری از آن دارد. شما می توانید MDF با این روکش را در شرایطی محیطی که رطوبت و حرارت دارد، استفاده کنید.
تنها توجه داشته باشید که هایگلاس خط و خش و لک و کثیفی ها را به راحتی نشان می دهد و به همین دلیل نیاز به شستن و تمیزی مداوم دارد.
5. روکش ملامینه:
با ویژگی های پرکاربردترین روکش ام دی اف آشنا شوید: مقاومت مناسب در برابر حرارت، رطوبت و خط و خش!
روکش ملامینه با این ویژگی های مثبتی که معرفی کردم، نسبت به خیلی از روکش های MDF دیگر قیمت مناسب تری دارد و از نظر رنگ و طرح، بسیار متنوع است.
اما باید بدانید در برابر مایعات اسیدی و قلیایی خورده می شود و سطح آن سریع لک می شود.
6. روکش چوبی:
این نوع روکش ها از لایه های نازکِ طبیعیِ چوب های راش، بلوط و ملچ تولید می شود و جلوه ای بسیار زیبا و لوکس به ام دی اف می دهد. با این توضیحات طبیعتا MDF با روکش چوبی قیمت بسیار بالایی دارد و سطح آن نیاز به نگهداری ویژه دارد.
همچنین ضعف در برابر حرارت و رطوبت و خوردگی، بیشتر به روکش چوبی جنبه تزئینی داده است و تنوع آن در بازار بسیار کم است.
7. روکش کاغذی:
از آن جا که برند لترون پیشگام و شناخته شده در تولید روکش کاغذی است، این نوع روکش را به نام لترون نیز می شناسند. اما شاید تنها ویژگی مثبتی که برای ام دی اف لترون می توانم معرفی کنم، تنوع و قیمت ارزان آن است.
خب این ارزانی هم بی دلیل نیست! چرا که روکش های کاغذی در برابر رطوبت، حرارت و خش مقاومت کمی دارند و در هر شرایط محیطی از آن نمی توانید استفاده کنید
خصوصیات و کاربرد ام دی اف ضخیم :
ام دی اف ضخیم طبق استاندارد به كلاسهای ۴۵-۳۰ میلی متر و ۶۰-۴۵ میلی متر تقسیم می شود و جهت ساخت سازه های معماری، ستونها، پایه های میز، طاقها، رویه كاری(كابینت)، كف نیمكت و كلا” در مواردی استفاده می شود كه صفحات ضخیم و بزرگ با خواص ماشین كاری (خصوصا” عمیق) مسطح و با سطوح صاف نیاز است.
خصوصیات و کاربرد ام دی اف با وزن مخصوص بالا:
MDF های استاندارد معمولی با ضخامتهای ۱۹-۱۲ میلی متر معمولاً دارای چگالی ۶۵۰ تا ۸۰۰ kg/m هستند. چگالی های بالاتر ام دی اف یعنی بالای ۸۰۰ نیز تولید و عرضه می شود. در واقع این کار با اضافه كردن فیبر، چسب و فشار در حین پروسه تولید اوراق سنگین تر انجام می شود که افزایش چگالی، باعث بالاتر رفتن قابلیت های ماشین كاری و سطح سازی (رنگ، روكش و…) شده و نیز خصوصیات مكانیكی و فیزیكی ام دی اف را نیز بهبود می بخشد. موارد استفاده این نوع MDF های سنگین (HDF) عبارتند از: كف پوشها، پله ها، قفسه های صنعتی، میز كار و…
خصوصیات و کاربرد ام دی اف با وزن مخصوص پائین:
MDF با وزن مخصوص ۵۵۰ تا ۶۵۰ kg/m و ULDF با وزن مخصوص زیر ۵۵ kg/m ،جهت استفاده در مواردی كه وزن كمتر مورد نیاز است و نیازی به استحكام بالا وجود ندارد یا در مواردی كه خواص عایق صدا بودن مورد نیاز باشد تولید و عرضه می شود. این ام دی اف ها جهت ساخت پروفیلهای تزئینی معماری، ساخت غرفه های نمایشگاهی و كلاً مواردی كه جابجایی با دست و نیز حمل و نقل و ابزار خوری سریع مورد نیاز است، استفاده می شود.
ام دی اف با روكش های تزئینی:
مهمتـرین و غیـر قـابـل تفكیك ترین كاربرد یا آماده سازی ام دی اف جهت كاربرد نهایی، روسازی آن و خصـوصـا” روكش كردن آن می باشد. انجـام عملیـات روكـش كردن MDF امـروزه جـزء خدمات ضروری تولیدكنندگان MDF به خریداران می باشد، بطوریكه معمولاً اكثر كارخانجات بزرگ تولید ام دی اف دارای خطوط روكشی نیز هستند. انواع روكش ها شامل روكش های چوبی (گونه های مختلف)، كاغذی، ملامینه، PVC و… می باشد.
ام دی اف های قالب گیری شده:
در این روش تخته MDF به شكل خاصی كه در پرس به آن داده می شود تولید می شود، مانند رویه درهای طرح دار و حالت دار، یك تكه یا ام دی افی که در كابینت و كشو و پنجره و… استفاده می شود. این محصولات را می توان به راحتی روكش نمود (پرس ممبران) و به بازار عرضه كرد. اخیراً واردات این گونه ام دی اف به ایران در حال رونق گرفتن است.
ام دی اف های قابل انعطاف:
بوسیله یك پیش تیمار شیمیایی روی MDF با تركیبات الكالین، می توان به آن خواص پلاستیك (موقتی) و قابلیت انعطاف و شكل پذیری داد.
ام دی اف مقاوم در برابر حشرات و قارچها:
این نوع MDF ها که بیشترین استفاده آنها در تولید بعضی از کفپوش ها است، دارای مواد ضد حشرات (حشره کش و قارچ کشی) می باشد که باعث می شود از حمله آفات در امان باشد و دوام بیشتری داشته باشد.
ام دی اف با فرمالدئید کم:
مقدار انتشار فرمالدئید از MDF معمولی بسته به نوع چسب و مقدار آن کمی متفاوت است. انتشار فرمالدئید MDF نباید بیشتر ازgr100/mg30 باشد. این نوع MDF بیشتر در وسایل داخل خانه مانند مبلمان استفاده می شود، ولی تهویه مناسب در محل استقرار آنها نیز باید وجود داشته باشد تا فرمالدئید را از محیط خارج سازد.