تا حالا شده وقتی خسته از سر کار برگشتین فقط دلتون بخواد یه شمع روشن کنین و کل فضا پر بشه از یه بوی خوش؟ یا مثلاً وقتی می خواید یه مهمونی آروم داشته باشین با روشن کردن شمع معطر حس بهتری به مهمون هاتون بدین؟! خب برای من که بارها پیش اومده. این مقاله هم دقیقاً برای همین نوشته شده؛ تا به شما کمک کنه بهترین اسانس ها رو برای شمع های معطرتون انتخاب کنین و بدونین چطور باید ازشون استفاده کنین تا هم فضا معطر بشه هم شمع هاتون درست و حسابی بسوزه.
انتخاب اسانس مناسب
باید بدونید که همه اسانس ها مناسب تولید شمع نیستن. اون اوایل که شمع سازی رو شروع کردم یه بار از یه اسانس گرون قیمت استفاده کردم که فکر می کردم عالیه اما نتیجه فاجعه بود! بوی خیلی شدیدی داشت که بعد از چند دقیقه سرم درد گرفت. پس اولین نکته اینکه بوی ملایم رو ترجیح بدین و همیشه یه تست کوچیک بگیرین. بعضی از اسانس ها بوی شدیدی دارن که برای فضاهای بزرگ تر مناسب ترن.
بهترین اسانس ها برای شمع معطر
- اسطوخودوس (Lavender) : عالی برای آرامش. اگه بعد از یه روز طولانی نیاز به ریلکس کردن دارید این بهترین انتخابه. معمولاً برای شمع های حمام یا اتاق خواب استفاده می شه.
- وانیل (Vanilla) : بوی گرم و دلنشین که حس خونه و آرامش رو بهتون میده. توی شمع هایی که می خواید توی پذیرایی یا آشپزخونه روشن کنین عالیه.
- لیمو (Lemon) : یه بوی تازه و ترش که برای افزایش انرژی خیلی خوبه. من همیشه توی آشپزخونه ام از شمع لیمویی استفاده می کنم چون بوی غذا رو از بین می بره و حس تازگی میده.
- رزماری (Rosemary) : اگه کار فکری دارین این اسانس رو امتحان کنین. گفته می شه بوی رزماری تمرکز رو زیاد می کنه.
- دارچین (Cinnamon) : بوی گرم و شیرینی که مخصوص فصل پاییز و زمستونه. اگه مثل من عاشق حال و هوای کریسمس هستین این اسانس رو خیلی دوست خواهید داشت!
اشتباهات رایج در انتخاب اسانس
یک بار از یه اسانس گل استفاده کردم که فکر می کردم بوی فوق العاده ای داره اما بعد از روشن کردن شمع فهمیدم بوش خیلی غلیظه و اصلاً مناسب فضای کوچیک نیست. مراقب باشید اسانس هایی که می خرید برای فضای خونه مناسب باشن. پیشنهاد می کنم همیشه اول یه شمع کوچیک درست کنید و بوی اون رو تست کنید.
مقدار صحیح اسانس
خیلی مهمه بدونید چه مقدار اسانس باید استفاده کنین. اگر زیاد بریزین شمع تون بو نمی ده و حتی ممکنه درست نسوزه. از اون طرف اگه کم بریزین بوش رو حس نمی کنین! یه نسبتی که معمولاً جواب میده اینه : به ازای هر ۱۰۰ گرم موم حدود ۶ تا ۱۰ گرم اسانس اضافه کنید. البته باز هم به قدرت بوی اون اسانس بستگی داره. من یه بار برای یه شمع کوچیک ۱۵ گرم اسانس ریختم و بعد از نیم ساعت بوی شدیدش غیرقابل تحمل شد!
چطور اسانس رو با موم ترکیب کنیم؟
اینجا باید دقت کنین که موم نباید خیلی داغ باشه چون باعث می شه اسانس بخار بشه و دیگه بویی باقی نمونه. بهترین دما برای اضافه کردن اسانس بین ۶۵ تا ۷۰ درجه سانتی گراده. حواستون باشه اگه موم سردتر از این باشه اسانس خوب با موم ترکیب نمی شه و نتیجه خوبی نمی گیرین.
تجربه ناموفق : خراب شدن چند شمع
یادمه یه بار برای درست کردن شمع هام خیلی عجله داشتم. موم رو زودتر از دمای مناسب با اسانس مخلوط کردم و به محض اینکه شمع رو روشن کردم هیچی بویی نداد! از این تجربه فهمیدم که بهتره صبور باشم و وقتی موم توی دمای درست قرار گرفت اسانس رو اضافه کنم.
چه مومی برای اسانس های معطر بهتره؟
خیلی ها فکر می کنن هر مومی برای شمع معطر مناسبه اما اینطور نیست. موم سویا و موم زنبور عسل بهترین گزینه ها هستن. موم پارافین هم می تونید استفاده کنید ولی شخصاً اون کیفیتی که از سویا گرفتم رو از پارافین نگرفتم.
مشکلات رایج و راه حل ها
گاهی شمع هاتون خوب نمی سوزه یا بوش به اندازه کافی نمی پیچه. اینجا چند تا مشکل رایج و راه حل هاش رو می گم :
- بوی ضعیف : ممکنه مقدار اسانس کم بوده یا اینکه موم رو خیلی داغ کرده باشین.
- دود زیاد : این مشکل به خاطر فیتیله نادرسته. فیتیله باید مناسب اندازه شمع باشه. فیتیله های چوبی معمولاً برای شمع های بزرگ تر بهتر جواب می دن.
- سریع سوختن شمع : دلیل این مسئله معمولاً کیفیت پایین موم یا فیتیله نامناسبه. از مواد اولیه خوب استفاده کنید.
جدول مقدار اسانس برای انواع شمع
نوع شمع |
مقدار موم (گرم) |
مقدار اسانس (گرم) |
شمع کوچک |
۱۰۰ |
۶ |
شمع متوسط |
۲۰۰ |
۱۲ |
شمع بزرگ |
۳۰۰ |
۱۸ |
جدول اسانس های محبوب و کاربردشان
اسانس |
کاربرد اصلی |
اسطوخودوس |
آرامش بخش خواب بهتر |
وانیل |
ایجاد حس گرما و آرامش |
رزماری |
افزایش تمرکز |
پرسش و پاسخ
۱. آیا می تونم از هر اسانسی استفاده کنم؟ نه همه اسانس ها برای شمع مناسب نیستن. بهتره اسانس های مخصوص شمع سازی رو تهیه کنید که هم بوی بهتری دارن هم هنگام سوختن دود نمی کنن.
۲. شمع معطر من بوی ضعیفی داره چرا؟ احتمالاً مقدار اسانس کافی نبوده یا مومتون خیلی داغ شده و اسانس تبخیر شده. پیشنهاد می کنم حتماً دما رو کنترل کنید.
۳. بهترین موم برای شمع معطر چیه؟ موم سویا به دلیل سوزش پاک تر و بوی بهتر یکی از بهترین انتخاب هاست. موم زنبور عسل هم طبیعیه و بوی ملایمی داره.
جمع بندی
درست کردن شمع معطر کار خیلی لذت بخشی ه که اگه درست انجام بشه خونه تون رو پر از بوهای دلنشین می کنه. دقت کنید از اسانس های مناسب استفاده کنید دمای موم رو چک کنید و همیشه مقدار درستی از اسانس رو اضافه کنید. شما هم اگه تجربه ای توی شمع سازی دارین خوشحال می شم توی کامنت ها با من و بقیه دوستان به اشتراک بذارید!
واقعاً عجب مطلب مفیدی بود. ولی من از اسانس اسطوخودوس استفاده کردم و بعد از یه مدت بوش خیلی ضعیف شد. فکر می کنید مشکل از مقدار موم بوده یا باید اسانس قوی تری بگیرم؟ یه راهنمایی بکنین لطفاً!
من برای اولین بار از موم زنبور عسل استفاده کردم و به جای بوی خوش شمعم اصلاً بویی نداد. امکان داره بخاطر دمای موم باشه؟ راه حل خاصی دارین؟
من برای اولین بار از موم زنبور عسل استفاده کردم و به جای بوی خوش شمعم اصلاً بویی نداد. امکان داره بخاطر دمای موم باشه؟ راه حل خاصی دارین؟
خیلی مقاله کاربردی ای بود ولی یه مشکل بزرگ دارم. شمعم دود زیادی تولید می کنه فیتیله ام هم از نوع چوبیه. آیا به نظر شما فیتیله مو عوض کنم یا مشکل جای دیگه ست؟
از وقتی از روش های پیشنهادی شما استفاده کردم شمع هام خیلی بهتر می سوزن. فقط یه سوال چه مدت بعد از ریختن اسانس باید شمعو روشن کنم؟ نیاز به صبر خاصی داره یا بلافاصله بعد از سفت شدن موم میشه استفاده کرد؟
من از اسانس وانیل استفاده کردم ولی بوش خیلی غلیظ بود و اذیت می کرد. میشه بگید چطوری می تونم بوشو ملایم تر کنم؟ شاید مقدارش رو اشتباه ریختم.
توی شمعی که درست کردم بوی وانیل اصلاً حس نمی شه. حتی وقتی زیادش کردم باز هم همونطوری بود. ممکنه موم سویا با وانیل خوب مخلوط نشده باشه؟ چه جوری میشه این مشکل رو حل کرد؟
یه سوال داشتم چرا بعضی از شمع هام توی نیمه شکستن و به اصطلاح خودشون رو جمع می کنن؟ آیا دمای موم خیلی پایینه؟ شما هم همچین تجربه ای داشتین؟
از مقاله تون خیلی راضی ام ولی من از اسانس رزماری استفاده کردم و اصلاً بوش پخش نشد! فکر می کردم اشتباه زدم ولی بعد از بار دوم هم جواب نداد. یه راهکاری دارین برای پخش بهتر بو؟
ممنون برای مطلب کامل و توضیحات. ولی توی شمعی که با اسانس دارچین درست کردم بو خیلی تند شده و همه شاکی شدن! چطوری می تونم این بو رو کمی ملایم تر کنم؟
به نظرتون شمع هایی که با اسانس مرکبات درست می شن موندگاری بیشتری دارن یا نه؟ من همیشه شمع هام بعد از چند روز بوشون کم میشه. مشکلی هست توی فرآیند کارم؟
من چندین بار امتحان کردم ولی همیشه شمع هام سریع تر از حد انتظار می سوزن. فکر می کنید به خاطر فیتیله باشه یا اینکه مومم مشکل داره؟ شمع های پارافینی استفاده می کنم.
شمع هایی که با موم سویا درست می کنم به نظرم کیفیت بوی بهتری دارن. ولی همچنان بعضی از بوها خیلی ضعیفن. شما ترکیبی از اسانس ها پیشنهاد می دین یا باید یه اسانس خاص رو انتخاب کنم؟