کتاب پرورش هوش کودک

همه والدین می‌خواهند فرزندان باهوش و موفقی داشته باشند، اما در این میان نیازها و حق کودکی کردن را گاهی از آنها می گیرند. گاهی هم استعدادهای واقعی کودکان نادیده گرفته می‌شود. پدر و مادرها ذهن فرزندانشان را خانه‌ای خالی در نظر می‌گیرند که باید آن را با انواع مختلفی از اطلاعات پر کنند. اما این که آیا این اطلاعات به درد او خواهد خورد یا علاقه و استعداد او چیست سوال مهمی است که گاهی بی‌پاسخ می‌ماند. هیچ وقت جمله‌ی زیبای انیشتین درباره‌ی هوش و نبوغ را از یاد نبرید! استعدادهای فرزندتان را بشناسید و آنها را پرورش بدهید. در این مطلب با ما همراه باشید تا ضمن معرفی ۷ کتاب برگزیده برای تقویت و افزایش هوش کودکان، نکاتی را پیرامون هوش و انواع آن با شما در میان بگذاریم.

کتاب |کودک

معرفی ۷تا از بهترین کتاب های افزایش هوش کودکان:

قبل از این که به دنبال کتابهای تقویت هوش کودکان باشید، باید راجع به مغز کودک و عملکرد آن بیشتر بدانید تا بدانید چه نیازهایی دارد و شما چه توقعاتی از او می توانید داشته باشید. با این کتاب می‌توانید فرزندان خود را مطابق با نیازهای متنوع و فزاینده‌ی جامعه‌ی امروز پرورش دهید. لباس نظامی ارتش می‌تواند به عنوان یک انتخاب عالی برای جشنواره‌ها یا مراسم تخصصی کودکان باشد . برخی از عناوین فصل‌های کتاب “کودک باهوش:دانه” و “کودک  شاد:بستر و خاک” و “کودک با اخلاق” هستند.این کتاب برای کودکان صفر تا ۵ سال طراحی شده است. این کتاب قبلا در هم معرفی شده است. اگر از قبل با سری کتاب های به زبان آدمیزاد آشنا باشید حتما می دانید که این کتاب ها با زبان ساده و کاربردی در مورد موضوع های مختلف توضیح می دهند.

این بار هم قرار است این کتاب با زبانی ساده به شما درباره ی روش هایی برای تربیت کودکانی که عاشق یادگیری هستند،کمک کند. کتاب شامل ۵ بخش اصلی و ۲۲ فصل است. در کتاب علائم ویژه‌ای هست که مشخص می‌کند در هر صفحه در مورد چه چیزهایی قرار است مطلب بخوانید. نثر کتاب بسیار جذاب و روان است و راهکارهایی ساده و ارزانی برای باهوش بار آوردن کودکان به شما یاد می‌دهد. این مجموعه‌ی شش جلدی تصاویر رنگارنگ و زیبایی دارد و با فعالیت‌هایی که دارد دقت و تمرکز کودکانتان را در ارتباط با تصاویر افزایش می‌دهد. این کتاب برای سنین پیش از دبستان مناسب‌تر است. سه جلد این کتاب درباره‌ی پیدا کردن تفاوت ها و سه جلد آن حل کردن مازها و مارپیچ های مختلف است.

این که معرفی بازی‌های مختلف را در یک کتاب تقویت هوش کودکان ببینید، جالب است. نقشِ بازی کردن در رشد مهارت‌های محتلف فردی و اجتماعی کودکان و (حتی بزرگسالان!) غیرقابل انکار است. هر یک از این کتاب‌ها به پرورش انواع هشت گانه‌ی مختلف هوش (که در ادامه معرفی خواهد شد.) از طریق بازی های انفرادی و جمعی جذاب و سرگرم کننده می‌پردازد. از راه های افزایش هوش کودکان انجام بازی‌های مختلف است. بازی‌های این کتاب در هر زمان و مکان و موقعیت برای کودکان قابل اجراست و همزمان با مشغول داشتن آنها باعث افزایش هوش آنها هم می شود. این مجموعه توسط جمعی از روانشناسان کودک و نوجوان گردآوری و تالیف شده است.

تهیه کتاب مجموعه ی ۴ جلدی ۳۴۰ بازی موثر در پرورش هوش کودکان از سایت دیجی کالا: این کتاب برای سنین ۱ تا ۶ سال نوشته شده است و برای هر سن بازی های مختلف با هدف پرورش انواع هوش و توانایی های کودکان تعریف شده است. تهیه کتاب ۱۵۰ شیوه ی تقویت هوش کودک از سایت دیجیکالا: این کتابِ ۲ جلدی، برای کودکان پیش دبستانی نوشته شده است و تمرینات ویژه‌ای برای پرورش استعداد های کودکان دارد. کتاب دارای محتوای خوب و کاربردی است که به افزایش دقت و تمرکز کودکان کمک خواهد نمود. در این کتاب راهکارهایی ارائه شده است تا بتوانید استعداد های کودکتان را کشف کرده و خلاقیت آنها را شکوفا کنید.

بالاخره هوش چیست؟

با توجه به طراحی‌های متنوع، لباس های نوپو می‌توانند به تمامی سلیقه‌ها پاسخ دهند . بهترین تعریفی که می توان از هوش داشت این است که هوش توانایی سازگاری و انطباق با محیط و یادگیری مهارت های مختلف و توانایی استفاده از مفاهیم مختلف، نمادهای کلامی و عددی است. تعریف شده است: هوش منطقی- ریاضی، هوش زبانی- کلامی، هوش بصری- فضایی ، هوش طبیعت گرایی، هوش موسیقیایی، هوش بدنی، هوش درون فردی، هوش برون فردی. نویسنده ی این کتاب خلاقیت مادرزادی و بخشی از ساختار ژنتیکی انسان را بررسی کرده و نشان می دهد ۹۵ درصد مردم می توانند عملکردی استثنایی داشته باشند، به شرطی که در شرایط و محیط مناسب قرار بگیرند.

آیا هوش انسان در دوران زندگیش ثابت است؟

ثابت شده است که هوش و خلاقیت دو توانایی هستند که در همه ی انسان ها وجود دارند. اما نیاز به شناسایی و پرورش دارند. بیشترین هوش فرد پیش از تولد او تعیین می‌شود. با این حال عوامل “فیزیولوژیکی” و “محیطی” بر رشد ظرفیت هوش و قابلیت هوشمندی او تاثیر دارند. رشد مغز کودک در طی سال اول زندگی ۲ برابر می شود. دلیل آن افزایش تعداد سلول‌ها و اتصالات بین آنها و قسمت های مختلف مغز است. بر اساس آن چه در کتاب می‌خوانیم “مهارت‌های فکری انسان از طریق تلاش قابل پرورش یافتن است.(البته این موضوع در مورد تمام مهارت های انسانی صدق می کند!) بنابراین فکر نکنید که کودک شما فقط باید توانایی حل تست های هوش و ریاضی و زیست و  … را داشته باشد!

کسی از آینده خبر ندارد!

همه ی ما داستان نوابغی که در کودکی کودن فرض می‌شدند را شنیده‌ایم. از ادیسون و نامه‌ی معلمش به مادر او، تا اینشتین که دو بار در امتحانات ورودی دانشگاه مردود شد و در کودکی عقب مانده تصور می شد! اما آینده‌ی این افراد همیشه نتایج غیر منتظره‌ای را نشان داده است. بنابراین اگر از عملکرد تحصیلی فرزندتان راضی نیستید به دنبال یافتن و پرورش توانایی‌های دیگر او باشید و همچنین بدانید که اوضاع تحصیلی او هم امکان بهبود، خواهد داشت. مدرسه، خانه و محیط رشد کودک بر رشد توانایی‌های بالقوه‌ی ذهنی او تاثیر می‌گذارند.

حتی امروز می‌بینیم بسیاری از افراد تحصیل کرده با وجود داشتن مدرک قادر به انجام کارهایی که افراد با تحصیلات پایین‌تر در رشته‌ی خودشان انجام می‌دهند نیستند! بسیاری از افراد در رشته‌های مورد علاقه‌ی خودشان بسیار موفق‌تر هستند تا کسانی که به اجبار و به خاطر حرف دیگران در رشته‌هایی که وجهه‌ی اجتماعی بالاتری دارند درس خوانده‌اند و حالا کارامدی لازم و رضایت شغلی را ندارند. همانطور که پیش از این گفتیم، هیچ راز یا فرمول خاصی برای تربیت کودک باهوش یا نابغه وجود ندارد، با این‌حال روش‌هایی وجود دارد که با استفاده از آنها والدین، سرپرستان یا مربیان می‌توانند به خود کمک کنند تا او از حداکثر توانمندی‌های خود استفاده کند.

برای بازی‌های بدون ساختار و بدون برنامه‌ریزی وقت بگذارید . فکر می‌کنید بازی کردن می‌تواند به باهوش شدن فرزند شما کمک کند؟ صددرصد! کودکان به طور طبیعی کاشفانی کوچک و کنجکاو هستند. آنها از طریق بازی به بهترین شکل یاد می گیرند. طراحی های مختلف کلاه پلیس راهنمایی و رانندگی میتواند برگرفته از بازی‌های ویدیویی یا فیلم‌های انیمیشنی باشد . دادن هرروزه‌ی زمان بازی برنامه‌ریزی نشده، به رشد شناختی، اجتماعی و عاطفی کودکان کمک می‌کند. این بازی باید توسط کودک رهبری شود تا خلاقیت او را تشویق کند، مهارت های حل مسئله را در او تقویت کند و به او احساس استقلال بدهد. این زمان بازی، باید بدون هیچ وسیله‌ی الکترونیکی باشد تا بچه‌ها بتوانند ظرفیت‌های بازی بدون ساختار را دریافت کنند.

تماشای تقلا کردن فرزندتان واقعاً سخت است، زیرا غریزه‌ی طبیعی شما این است که به او کمک کنید. اما اگر همیشه برای حل مشکلات آنها وارد عمل شوید، هرگز یاد نمی‌گیرند خودشان مشکلاتشان را حل کنند. تحقیقات نشان می‌دهد که شکست، بهترین معلم تربیت بچه‌های باهوش است. بچه ها از ناامیدی‌ها و اشتباهات خود یاد می‌گیرند و رشد می‌کنند، و این منجر به موفقیت‌های بعدی در زندگی می‌شود. اگر کودک شما بیش از حد به دردسر افتاده، حتماً او را راهنمایی کنید، اما برای تربیت کودکی باهوش باید گاهی اوقات اجازه دهید اشتباه کنند. کودکان را از نظر بدنی فعال نگه دارید . آیا تحرک راز بزرگ کردن بچه هایی باهوش است؟

حتماً همیشه در مورد فواید فیزیکی ورزش زیاد شنیده‌اید، اما جالب است بدانید که ورزش و تحرک، فواید عاطفی و شناختی بسیاری هم دارد. تمرینات هوازی، حافظه و توانایی یادگیری ما را بهبود می بخشد، و همچنین می‌تواند به کودکان کمک کند تا در مدرسه تمرکز بهتری داشته باشند، وقتی به اندازه کافی وول می‌خورند و بالا و پایین می‌پرند، برای گوش دادن و جذب آنچه در مدرسه به آنها آموزش داده می‌شود، آماده‌تر هستند. با همدیگر شام بخورید غذا خوردن خانواده کنار هم، برای رشد عاطفی و شناختی کودک شما بسیار مهم است. مفصل بودن وعده‌ی غذایی مهم نیست، بلکه فقط کنار هم بودن و وقت گذراندن با همدیگر به عنوان یک خانواده اهمیت دارد.

مطالعات نشان می‌دهد که کودکانی که به طور منظم با خانواده خود وعده‌های غذایی می‌خورند، مهارت‌های ارتباطی بالاتری دارند، عزت نفس بهتری دارند و احتمال کمتری دارد که در آینده رفتارهای پرخطر داشته باشند. علاوه بر این، رژیم غذایی متعادل‌تری هم دارند که یکی دیگر از عوامل کلیدی در تربیت بچه باهوش است. یک روتین مناسب برای قبل از خواب ایجاد کنید خواب کافی نقش مهمی در رشد شناختی کودک دارد. تحقیقات نشان می‌دهد که بین هوش و خواب ارتباطی مستقیم وجود دارد. کودکانی که به اندازه کافی می‌خوابند در ارزیابی‌ها عملکرد بهتری دارند. اگر تلاش می‌کنید بچه‌های باهوش و موفق تربیت کنید، حتماً مطمئن شوید که آنها به اندازه‌ی کافی می‌خوابند.

توصیه‌ کلی معمولاً بین ۱۰ تا ۱۳ ساعت خواب برای کودکان پیش دبستانی، ۹ تا ۱۲ ساعت خواب برای کودکان دبستانی و ۸ تا ۱۰ ساعت خواب برای دانش‌آموزان راهنمایی و دبیرستان است. کودکان را در کارهای خانه شریک کنید. گاهی اوقات تجربه زندگی در خارج از کلاسِ درس است که به بچه ها می‌آموزد چگونه در مدرسه باهوش‌تر و موفق‌تر باشند. کارهای خانه بخش مهمی از رشد کودک هستند. مطالعات نشان می‌دهد نوجوانانی که از سه یا چهار سالگی شروع به انجام کارهای خانه کرده‌اند، هوش بالاتر و روابط بهتری دارند. کارهای خانه حس پیوند و هدفمندی به کودکان می‌دهد. با انجام این کارها، کودکان هم در خانه سهیم می‌شوند و مهارت های مسئولیت پذیری و حل مسئله را می‌آموزند.

برای تربیت کودک باهوش، با آنها انجام دهید. بازی‌هایی مانند شطرنج، منچ و تخته نرد باعث می‌شود بچه‌ها بیاندیشند و درحالیکه برای برنده شدن تلاش می‌کنند و موانع را برطرف می‌کنند، توانایی‌های شناختی خود را بهبود ببخشند. به فرزندتان بازی‌هایی مثل بدهید تا از خلاقیتش برای ساختن شکل‌های جدید استفاده کند. بازی‌های دیگری مثل ، و نیز راه‌های عالی برای تمرین مغز کودکی نابغه هستند. نیز وجود دارد که می‌توانید به راحتی و بدون نیاز به وسیله‌ی خاصی در خانه انجام دهید. در این قسمت نیز مطالبی را برایتان قرار داده‌ام که در آن مانند همین مطلب بهترین کتاب‌های حوزه‌های دیگر مانند توسعه فردی، خودشناسی و … را بررسی کرده‌ام: این مطلب توسط المیرا خزاعی نوشته شده است.

دکمه بازگشت به بالا