تست خرابی پمپ بنزین

معرفی پمپ بنزین خودرو + روش های تست خرابی پمپ بنزین

در باک خودرو وسیله ای به نام پمپ بنزین (پمپ سوخت) وجود دارد که وظیفه ی آن فرستادن بنزین از باک به موتور می باشد. در هنگامی که کلید پمپ وصل است، پمپ فعالیت کرده و در حال تنظیم کردن فشار مورد نیاز بنزین برای ایجاد احتراق است؛ در این زمان اگر دقت کنید می توانید صدای آن را بشنوید. پمپ بنزین هایما برای خنک و روان ماندن از بنزینِ درون باک استفاده می کند. زمانی که پمپ بنزین سالم است، خودرو نرم کار می کند.

به عبارتی دیگر، سوخت در تمام خودروهای با موتورهای بنزینی درون باک ذخیره می‌شود. اما این مایع حیاتی موتور به وسیله‌ی پمپ به موتور می‌رسد. در واقع سوخت مسیر بین باک و موتور را به کمک پمپ طی می‌کند. پمپ بنزین خودروهای بنزین‌سوز قطعه‌ای یک‌پارچه و واحد است که چند وظیفه‌ را یکجا انجام می‌دهد.

– ایجاد فشار در جریان سوخت

– فیلتر کردن سوخت

– ارسال سوخت

به این معنی که این قطعه که معمولا درون مخزن سوخت قرار دارد سوخت را با فشار به سمت موتور می‌رساندو در صورتی که سوخت فشار لازم را نداشته باشد عمل تزریق آن به درون سیلندرها به خوبی صورت نمی‌گیرد. علت قرار دادن پمپ سوخت خودرو درون باک، تماس مستقیم آن با بنزین، خنک شدنش در اثر این تماس و کاهش صدای فعالیتش است. البته پمپ بنزین همیشه درون مخزن نیست و برخی از انواع این قطعه روی بلوک سیلندر یا در مسیر بنزین سوار می‌شوند. فشاری که پمپ به بنزین وارد می‌کند بین ۴ تا ۶ بار است. اگر سوخت با فشاری کمتر به سمت موتور هدایت شود فرآیند پاشش از صافی بنزین هایما و به دنبال آن احتراق به خوبی صورت نمی‌گیرد.

پمپ بنزین

آیا پمپ سوخت در بازه‌های مشخصی باید تعویض شود؟

خیر، در حالت کلی پمپ بنزین ماشین زمان مشخصی برای تعویض ندارد و به گونه‌ای ساخته شده که مدت زمان زیادی مورد استفاده قرار بگیرد و تنها در زمانی تعویض می شود که علائم خرابی پمپ بنزین را مشاهده کنید و متوجه شوید که پمپ ایراد دارد.

در حالت کلی پمپ بنزین زمان مشخصی برای تعویض ندارد.

کوچک‌ترین ایرادی در پمپ سوخت مشکلات بزرگی برای خودرو ایجاد کند به طوری که رانندگی با آن را غیر ممکن می‌کند. به طور کلی پمپ سوخت بد یا خراب نشانه هایی را از خود نشان می‌دهد که از طریق آن‌ها می‌توان فهمید که وقت بازبینی و یا تعویض پمپ می‌باشد؛ پس باید حواسمان به علائم خرابی پمپ بنزین خودرومان باشد.

7 نشانه خرابی پمپ بنزین

در زیر به 7 نشانه خرابی پمپ بنزین می‌پردازیم:

1.صداهای بلند از باک بنزین

یکی از اصلی‌ترین علائم خرابی پمپ بنزین صداهای بلند شنیده‌شده از باک است. یک پمپ قدیمی یا فرسوده در زمانی که کار می‌کند، صداهای بلندی می‌دهد که قابل تشخیص است. بیشتر پمپ سوخت‌ها در زمان کار صدای اندکی ایجاد می‌کنند، گرچه که صداهای بلند از باک نشان‌دهنده ایراد پمپ بنزین می‌باشد.

2. مشکل در روشن شدن خودرو

دیگر نشانه خرابی پمپ بنزین مشکل در روشن کردن خودروست. در زمان ایجاد احتراق در موتور خودرو، پمپ بنزین به صورت مداوم در حال کار می‌باشد که به تدریج و در طول زمان باعث فرسوده‌شدن آن می‌شود. یک پمپ ضعیف بنزین را به باک می‌رساند، اما باعث می‌شود خودرو در زمان روشن شدن با مشکلاتی روبرو شود. یک پمپ فرسوده باعث می‌شود که زمان استارت تا روشن شدن خودرو بیش‌تر طول کشیده و در مواردی که مشکل بزرگ‌تر است حتی نیاز به این باشد که سوئیچ را چند بار باز و بسته کنید.

3. کم شدن قدرت و شتاب خودرو و افزایش مصرف بنزین

از دیگر علائم خرابی پمپ بنزین مشکلات عملکردی موتور می‌باشد. همانطور که قبلاً گفتیم وظیفه‌ی پمپ بنزین رساندن مقدار سوخت مورد نیاز برای ایجاد نیرو به موتور است، بدیهی است که هرگونه مشکل درون این پمپ باعث کاهش بازدهی موتور خواهد شد. یک پمپ فرسوده جدای از مشکل در روشن شدن خودرو، مشکلات دیگری نظیر misfire، کاهش شتاب، افزایش مصرف سوخت و خفه کردن موتور را ایجاد خواهد کرد.

4. روشن نشدن خودرو

یکی از جدی‌ترین علائم خرابی پمپ بنزین این است که خودرو کلاً روشن نمی‌شود. در زمانی که پمپ به طور کلی خراب شده و یا در شرایطی که نتواند سوخت کافی برای احتراق را به موتور برساند، خودرو روشن نخواهد شد. در این شرایط خودرو استارت می‌خورد اما به دلیل عدم سوخت‌رسانی کافی روشن نمی‌شود. البته دقت کنید که روشن نشدن خودرو دلایل متعددی می‌تواند داشته باشد، پس در صورت وقوع چنین مشکلی حتماً تمامی موارد ممکن را بررسی کنید.

5. در ابتدای روشن شدن خودرو صدای شروع فعالیت پمپ سوخت را نمی‌شنوید.

اگر دقت کنید دقیقاً پس از استارت زدن خودرو صدایی شبیه “وینگ” می‌شنوید که نشان‌دهنده‌ی فعالیت پمپ سوخت می‌باشد. در صورتی که این صدا را نشنیدید بدان معناست که پمپ بنزین ایراد دارد.

6. ریپ زدن خودرو در زمان رانندگی در سرعت‌های ثابت

این امر نیز به سبب تأمین نشدن مقدار بنزین مورد نیاز برای احتراق رخ می‌دهد که در نهایت باعث می‌شود موتور خودرو نتواند سرعت ثابت را حفظ کند. این مشکل بسیار خطرناک است چون می‌تواند باعث از دست دادن کنترل خودرو شود. این مشکل در سرعت‌های بالا نیز اتفاق می‌افتد به صورتی که از جایی به بعد خودرو دیگر شتاب نمی‌گیرد.

7. افزایش شتاب ناگهانی خودرو

این مشکل در زمانی رخ می‌دهد که پمپ بنزین ناگهان مقدار زیادتری بنزین را به درون موتور می‌فرستد. در نتیجه ی آن بدون فشار دادن بیش تر پدال گاز و به صورت ناگهانی شتاب افزایش می یابد.

راه پیشگیری از آسیب دیدن پمپ سوخت چیست؟

همانطور که گفتیم پمپ‌های بنزین ساخته شده‌اند تا مدت زمان زیادی را دوام بیاورند اما بالاخره پس از مدت زمانی ممکن است نیاز به تعویض آنها داشته باشید که این امر دلایل مختلفی دارد.

یکی از اصلیترین دلایل خراب شدن پمپ بنزین عادت رانندگی با سوخت کم است.

رانندگی با مقدار سوخت کم باعث می‌شود تا احتمال داغ شدن پمپ بنزین و خراب شدن آن بالا رود و در نتیجه هزینه‌های بیش‌تری از به موقع بنزین زدن را روی دست شما بگذارد. پمپ سوخت همچنین دارای فیلتری می‌باشد که عادت رانندگی با بنزین کم باعث می‌شود این فیلتر بسیار سریع کثیف شده و هنگامی که رسوبات و ناخالصی سوخت به کف باک می‌روند، فیلتر را به سرعت مسدود کنند.

بهترین راه برای پیشگیری از این قبیل مشکلات این است که همیشه بنزین خودروتان بیش از یک چهارم حجم باک باشد.

دقت کنید که نظیر این مشکلات در صورت رسوب‌گیری و کثیف بودن فیلتر بنزین نیز رخ می‌دهد. اگر هر یک از این نشانه‌ها را در خودرویتان مشاهده کردید و یا احساس کردید که پمپ سوخت شما ایراد دارد، حتماً هر چه سریع‌تر به متخصص مراجعه کنید.

علت کار نکردن پمپ بنزین خودرو

چند دلیل اصلی برای از کار افتادن پمپ سوخت در خودروها وجود دارد:

1. سوختن پمپ سوخت

اگر شما عادت دارید باک بنزین را زیاد پُر نکنید، در حال آسیب زدن به پمپ بنزین هستید. همانطور که گفتیم پمپ بنزین برای خنک شدن از بنزین درون باک استفاده می‌کند. حال اگر شما همواره با بنزین کم رانندگی کنید، پمپ بنزین کاملاً درون بنزین قرار نمی‌گیرد و داغ می‌کند. در صورتیکه مرتباً با بنزین کم رانندگی کنید، دمای بالا به پمپ بنزین آسیب زده و باعث سوختن آن می‌شود.

2. سوختن فیوز پمپ سوخت

دیگر علت کار نکردن پمپ بنزین، خراب شدن فیوز پمپ سوخت است. این فیوز معمولاً در جعبه فیوز ماشین است و اگر به هر دلیل خراب شود، پمپ سوخت نمی‌تواند کار کند. حتماً قبل از تعویض پمپ بنزین ، این فیوز را بررسی کنید؛ چراکه قیمت آن بسیار کمتر از پمپ است.

3. استفاده از بنزین ناخالص و بد

در شرایطی که از سوخت نامرغوب استفاده نمایید یا اینکه باک خودروتان فرسوده باشد، پمپ سعی می‌کند آلودگی‌ها را به سمت خود جذب کند

وظیفه ی پمپ بنزین

برای انتقال سوخت از باک بنزین که در زیر خودرو قرار دارد به موتور نیاز به یک ارسال کننده سوخت داریم که پمپ بنزین این وظیفه را انجام میدهد.این پمپ ها می توانند به صورت مکانیکی باشند که به وسیله ی موتور فعالیت میکنند و یا به صورت الکتریکی می باشند که بیشتر پمپ بنزین های مورد استفاده در خودروهای متفاوت امروزی برقی می باشند و اکثرا در داخل باک قرار دارند.

مزایای قرار گرفتن پمپ بنزین در داخل باک:

کاهش صدا و خنک کاری پمپ بنزین توسط سوخت می باشد.

مراقبت از پمپ بنزین

بعد از گذشتن زمان زیاد و رسیدگی نکردن به پمپ بنزین ،پمپ بنزین هم خراب می شود.برای جلوگیری از خراب شدن زود رس پمپ بنزین، با چراغ بنزین روشن رانندگی نکنید زیرا موجب داغ کردن آن می شود و همچنین به صورت منظم صافی بنزین خودرو را تعویض کنید تا در صورت گرقتگی به پمپ بنزین فشار وارد نشود.

مرحله ی اول : علائم آسیب دیدن پمپ بنزین

کاهش قدرت موتور:

در صورت ضعیف شدن پمپ بنزین و کاهش فشار آن نتیجتا قدرت موتور کاهش پیدا می کند.

خاموش شدن خودرو:

ضعیف شدن پمپ بنزین موجب افزایش مصرف قدرت الکتریکی می شود.این موضوع موجب آسیب دیدن رله ی پمپ بنزین می شود و در نهایت باعث خاموش شدن موتور می شود.

روشن شدن چراغ چک

افت فشار در پمپ بنزین موجب روشن شدن چراغ چک می شود.

قبل از انجام عملیات زمان بر عیب یابی پمپ بنزین ما باید به سراغ صافی بنزین برویم زیرا یکی از عوامل اصلی ضعیف کار کردن پمپ بنزین است .ابتدا باید توجه کنیم که در خودرو های به روز فیلتر بنزین در داخل باک به همراه پمپ بنزین می باشد که همراه با پمپ بنزین سرویس می شود.اما در بعضی از خودرو ها صافی بنزین در کنار باک قرار دارد و تقریبا هر ۲۰۰۰۰ کیلومتر تعویض می شود.البته زمان تعویض در دفترچه ی خودرو  ذکر شده است.

محل قرار گرفتن اکثر پمپ بنزین ها زیر صندلی عقب داخل باک می باشند که توسط در پوش داخل اتاق قابل دسترسی می باسند.

بعد از انجام عملیات گفته شده به سراغ تست پمپ بنزین می رویم.

تست صدا:

آزمایش صدا اولین عملی است که باید انجام دهیم .پس از باز کردن سویچ باید صدای پمپ بنزین را بشنوید در غیر این صورت متوجه می شویم که پمپ کار نمی کند .

تست آمپر پمپ بنزین:

ترمبنالهای مثبت و منفی ترمینال پمپ را به آمپر متر وتصل می کنیم  آمپر استاندارد هر خودرو توسط دفترچه راهنما ذکر شده است.آمپر بالاتر از مقدار ذکر شده در دفترچه نشان دهنده ی نقص در پمپ می باشد.

تست ولتاژ پمپ:

مولتی متر را در قسمت انداره گیری ولتاژ تنظیم کرده و مثبت را به سیم مثبت ترمینال پمپ و منفی را به منفی ترمینال پمپ وصل می کنیم.اگر ولتاژ ۱۲ را نشان داد پمپ خراب است و نیاز به تعیض دارد .و در غیر این صورت به سراغ تست باقی قسمت های الکتریکی می رویم.

مرجع مقاله: لوازم یدکی هایما s7

دکمه بازگشت به بالا