انواع نبشی براساس نحوه ی تولید
معرفی نبشی + مهمترین کاربردهای آن
به نقل از آهن هایپر؛ به مقاطع فولادی با سطح مقطع شبیه به حرف L انگلیسی، «نبشی» میگویند. هرکدام از اضلاع این نبشی، بال نام دارند. بسته به هماندازه بودن یا نبودن بالها، نبشی را به 2 دسته بال مساوی و بال نامساوی، تقسیم میکنند. البته این تنها روش دستهبندی نبشی نیست؛ یکی از روشهای دستهبندی نبشی فولادی، بر اساس روش تولید آن است که در این مقاله در مورد آن میخوانید. نبشی تقریباً در هرجایی کاربرد دارد، از خانه و وسایلی که همیشه جلو چشمتان است گرفته تا ساختمانسازی و صنعت. مهمترین کاربردهای نبشی را در زیر میبینید:

>ساخت ستون
>اتصال ستون به کف در فونداسیون ساختمان
>ساخت پل و خرپا
>ساخت ماشینآلات صنعتی
>ساخت دکلهای برق و مخابرات
>ساخت وسایل منزل مثل میز و صندلی
>قفسهسازی
برای اطلاع از قیمت تیرآهن و ورق ابعادی 1401 به لینک درج شده مراجعه فرمایید.
صفر تا صد تولید نبشی: چگونه فولاد خام تبدیل به نبشی میشود؟
در بررسی مراحل تولید نبشی و ورق گالوانیزه برای تولید رابیتس، متوجه خواهید شد که فرایند تولید آن بسیار شبیه به تولید ناودانی است، با این تفاوت که در ساخت نبشی، هدف تبدیل فولاد خام به مقطعی به شکل حرف L است؛ اما در تولید ناودانی، فولاد خام باید به مقطعی به شکل حرف U یا C انگلیسی تبدیل شود. نبشی را همانند هر مقطع فولادی دیگر میتوان از انواع مختلف فولاد ساخت؛ اما پرکاربردترین نبشیها، نبشیهایی هستند که از فولاد با کربن متوسط یا فولاد St37 ساخته میشوند. بهطور کلی، فرایند تولید نبشی به 2 روش انجام میشود: پرسی و فابریک.
نبشی پرسی: پرکاربردترین نوع نبشی
در فرایند تولید نبشی به روش پرسی، از ورق فولادی به عنوان ماده اولیه استفاده میشود. ورق فولادی پس از ورود به خط تولید، ابتدا به صورت نوار برش میخورد. پس از نواربری، فرایند رول فرمینگ روی ورق اعمال میشود. در این مرحله، ورقهای برش خورده را از بین چندین غلتک و طی چند مرحله، عبور میدهند تا لبههای ورق به سمت بالا خم شده و در نهایت دو ضلع عمود بر هم ایجاد شود. در آخر هم نوبت دستگاه گیوتین است که نبشیهای تولید شده را در اندازههای 6 یا 12 متر برش میزند. تمامی این فرایند در دمای اتاق رخ میدهد. در تولید نبشی پرسی، از استاندارد DIN 1022 استفاده میشود.
نبشی ضدزنگ یا همان نبشی گالوانیزه نیز به همین روش تولید میشود. در تولید نبشی گالوانیزه، یک مرحله اضافهتر وجود دارد و آن هم فرایند گالوانیزه کردن است که معمولاً به روش غوطهوری است. نبشی پرسی، دارای گوشه گرد بوده و بیشتر در ساختمانسازی کاربرد دارد.
نبشی فابریک: ظاهر زیبا، هزینه بالا
در تولید نبشی فابریک، از بیلت فولادی به عنوان ماده اولیه استفاده میشود. بیلت فولادی را ابتدا حرارت داده و سپس به روش نورد گرم و با عبور از بین غلتکهای عمود بر یکدیگر، به مرور به صورت ورق درآورده میشود. سپس این ورقها از بین قالبهای مخصوص عبور داده شده و تبدیل به نبشی میشوند. در تولید نبشی فابریک، معمولاً از استاندارد GOST 8510 استفاده میشود، گرچه استفاده از استاندارد BS EN 10056-1 به تازگی باب شده و به نبشی فابریک تولید شده بر اساس این استاندارد، نبشی اروپایی میگویند.
نبشی تولید شده به این روش، دارای گوشه تیز بوده و بیشتر در صنعت به کار میرود.
کدام بهتر است؟ نبشی پرسی یا نبشی فابریک؟
هرکدام از روشهای پرسی و فابریک دارای مزایا و معایبی هستند که کاربرد آنها را متفاوت میکند؛ بنابراین بطور دقیق نمیتوان گفت خروجی کدام روش تولید، نبشی بهتری هست:
نوع نبشی | مزایا | معایب |
نبشی پرسی |
|
|
نبشی فابریک |
|
|
آشنایی با انواع خط تولید نبشی و دانستن اینکه نبشی چگونه تولید میشود، به شما کمک میکند تا کاربردها، مزایا و معایب هر نوع نبشی را شناخته و بر اساس آن، نوع نبشی موردنظرتان را انتخاب کنید. مطالعه راهنمای خرید نبشی به شما کمک میکند تا علاوه بر فرایند نبشی، با سایر عوامل مؤثر بر قیمت آن آشنا شوید؛ اینکه با توجه به کاربردی که مد نظر شماست، کدام نبشی را بخرید
انواع نبشی براساس شیوه تولید
برای تولید angle bar از دو روش مختلف استفاده میشود که بر همین اساس میتوان انواع نبشی را در دو دستۀ پرسی و فابریک تقسیم بندی کرد. هر کدام از انواع این مقطع مراحل تولید کاملا متفاوتی دارند.
فابریک
برای تولید انواع نبشی فابریک از شمش فولادی به عنوان ماده اولیه استفاده میشود. در این روش ابتدا شمش فولادی در کورههای مخصوص حرارت میبیند تا جاییکه کاملا فرمپذیر شود. سپس شمش گداخته با عبور از زیر دستگاههای نورد به پروفیلهایی با سطح مقطع V یا L شکل تبدیل میشود. در این روش انواع این مقطع فولادی با دقت و کیفیت بالاتری در مقایسه با روش دیگر، یعنی پرسی تولید میشوند و در نتیجه قیمت بالاتری هم پیدا میکنند.
پرسی
مواد اولیه که برای تولید انواع نبشی پرسی مورد استفاده قرار میگیرد، ورق سیاه فولادی است. در این روش ابتدا ورق فولادی را که معمولا دارای گرید ST37 و ضخامت زیر 6 میلیمتر است، در اندازههای مشخصی برش خواهند داد. سپس این ورقهای برش خورده را توسط دستگاههای مخصوصی به نام رول فرمینگ به شکل نهایی پروفیل درمیآورند. در واقع میتوان گفت که در این روش با خم کردن قطعات ورق از وسط انواع نبشی تولید میشود. مشخص است که سرعت تولید در این روش بالاتر از روش فابریک است؛ اما محصولات حاصل از آن، کیفیت پایینتری دارند. به علاوه، تولید پروفیهای بال نامساوی به این روش دشوارتر است.
انواع نبشی بر اساس اندازه بالها
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، یکی از مهمترین مشخصات فنی پروفیلهای اندازه بال آنها است و بر همین مبنا میتوان آنها را در دو دستۀ بال مساوی و بال نامساوی تقسیمبندی کرد. در ادامه بیشتر با این انواع این مقطع فولادی براساس اندازه آشنا خواهیم شد.
بال مساوی
در انواع نبشی بال مساوی اندازه دو بال کاملاً یکسان و برابر است. این نوع پروفیلها را در نقشههای صنعتی با حرف انگلیسی L مشخص میکنند. به علاوه، در کنار حرفL از یک عدد هم به منظور نشان دادن اندازه بال استفاده خواهد شد.
اسپیرال
angle bar اسپیرال یا گرم نورد دیده، از انواع نبشی بال مساوی سبک به شمار میرود که از فرایند نورد گرم به دست میآید. این محصول در سایزهای مشخص 20*20*2 تا 50*50*5 تولید میشود و از کیفیتهای بسیار بالایی برخوردار است. استفاده از مرغوبترین شمشهای فولادی در کنار روشهای تولید دقیق از جمله دلایلی است که موجب کیفیت بالای انواع نبشی اسپیرال خواهد شد. از اسپیرالها به صورت گسترده در ساخت دستگاههای صنعتی استفاده میکنند؛ چرا که در عین مقاومت بالایی که دارند، فرمدهی و سوراخکاری انواع نبشی اسپیرال هم به راحتی امکانپذیر است.
بال نامساوی
برخلاف انواع نبشی بال مساوی، این دسته از انواع angle bar بالهایی با اندازههای نامساوی دارند. در نقشههای صنعتی بال نامساویها را با حرف v نشان میدهند. در کنار این حرف مسلما نیاز است که از دو عدد برای نشان دادن اندازۀ متفاوت هر کدام از بالها استفاده شود. برای مثال، از علامت اختصاری L200*100 برای نشان دادن انواع نبشی با بالهای 100 و 200 میلیمتری کمک میگیرند.
مشخصات فنی مقاطع فولادی از جمله: ضخامت، طول، عرض و وزن آنها باید مطابق با استانداردهای جهانی باشد. در غیر این صورت استفاده از آنها با محدودیت همراه خواهد بود. در میان این مشخصات شاید بتوان گفت که وزن مهمترین مشخصه به شمار میرود؛ چرا که روی قیمت گذاری مقاطع فولادی به صورت مستقیم اثر میگذارد. پس در جواب سوال انواع نبشی چیست؟ میتوان به انواع نبشی براساس وزن هم اشاره کرد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
به انواع نبشی براساس وزن
سبک
اگر این پروفیل با ابعادی کمتر از آنچه به عنوان مشخصات فنی در استانداردها مشخص شده، تولید شود؛ به طور مسلم وزن نهایی کمتری هم پیدا خواهد کرد. به پروفیلهایی که وزنی کمتر از استانداردها دارند، انواع نبشی سبک گفته میشود. این دسته از پروفیلها قیمت به مراتب پایینتری نسبت به انواع نبشی سنگین دارند؛ اما باید تنها در موقعیتهایی از پروژه مورد استفاده قرار گیرند که تحت فشار و نیروی زیادی نیستند.
سنگین
در صورتی که پروفیل مورد نظر کاملا مطابق با ابعاد مشخص شده در استانداردهای اروپایی تولید شود، وزن استاندارد پیدا میکند و به آن پروفیل سنگین گفته میشود. انواع نبشی سنگین قیمت بالاتری دارند؛ اما در عوض میتوان از آن با خیالی آسوده در موقعیتهای حساس و سنگین پروژه استفاده کرد.
انواع نبشی ساخته شده براساس دو استاندارد اصلی
تولیدکنندگان از استانداردهای مختلفی برای ساخت مقاطع فولادی و از جمله angle bar استفاده میکنند. در هر کدام از استانداردها معیارها و فاکتورهای متفاوتی ملاک قرار میگیرد. در ادامه به معرفی انواع نبشی که براساس دو استاندارد اصلی تولید میشوند، میپردازیم:
اروپایی
در صورتی که برای تولید این مقطع فولادی استاندارد BS EN 10056 ملاک قرار گیرد، به محصولات حاصل انواع نبشی اروپایی گفته میشود. استاندارد مذکور در کشورهای اروپایی تدوین شده است و فقط به منظور تولید انواع نبشی فابریک مورد استفاده قرار میگیرد. به علاوه، این استاندارد تنها شامل مقاطع از جنس آهن و فولاد خواهد شد. شایان ذکر است در این استاندارد کلیه ابعاد انواع این مقطع فولادی براساس میلیمتر مشخص میشوند و تنها طول شاخه مقطع فولادی است که بر اساس متر اندازهگیری خواهد شد.
روسی
تنها تفاوت این مقاطع فولادی در مقایسه با انواع نبشی اروپایی این است که براساس استاندارد GOST 8510-86 تولید میشوند. استاندارد مذکور در کشور روسیه تدوین شده است و تنها برای تولید مقاطع فولادی تولید شده به روش نورد گرم کاربرد دارد. مقاطع فولادی که ا با گرید st37 و به روش فرمینگ و پرسی تولید میشوند، تحت استاندارد DIN 1022 به دست میآیند. براساس این استاندارد طول بال انواع این مقطع باید بین ۲۰ تا ۵۰ میلیمتر باشد.
تا اینجای مقاله آنچه گفتیم در مورد پروفیلهای فولادی و آهنی بود؛ در صورتی که انواع نبشی از نظر جنس هم با تنوع بسیار بالایی در بازار یافت میشود. در ادامه شما را با جنسهای مختلف این پروفیل آشنا خواهیم کرد.
آهنی
angle bar تولید شده از جنس فولاد و آلیاژ کربن را انواع نبشی آهنی میگویند. این نوع angle bar کاربردهای فراوانی دارد و استفاده از آن بسیار رایج است. همانطور که گفتیم این پروفیلها به دو روش فابریک و پرسی تولید میشوند.
گالوانیزه
این محصولات از گالوانیزاسیون کردن پروفیلهای آهنی به دست میآیند. در این فرایند یک روکش از جنس عنصر روی سطح این محصولات را میپوشاند تا آنها را در برابر رطوبت و زنگزدگی مقاوم کند. البته میتوان انواع نبشی گالوانیزه را از فرمینگ ورق گالوانیزه نیز به دست آورد که تولید به این روش کمتر دیده میشود. انواع نبشی گالوانیزه به منظور تولید ساپورت یا سینی گالوانیزه برق برای محافظت از انواع کابل کاربرد دارند.
استیل
برای ساخت انواع نبشی استیل از فولاد ضدزنگ استفاده میشود. به دلیل خاص بودن جنس و سخت بودن مراحل تولید، این محصولات قیمت بسیار بالایی دارند. از این رو، تنها در مواردی از جنس استیل استفاده میشود که امکان استفاده از سایر متریالهای مقاوم در برابر رطوبت و زنگزدگی وجود ندارد.
ورق استینلس که برای تولید انواع این مقطع مورد استفاده قرار میگیرد، بسیار ارتجاعی و منعطف است. این موضوع باعث میشود که تولید محصول از آن نیاز به دقت و ظرافت بیشتری داشته باشد. به همین دلیل برای ساخت پروفیلهای استیل تنها از روش فابریک استفاده میشود.
پی وی سی
برای ساخت انواع نبشی پی وی سی از مواد پلی اتیلن استفاده میشود که تحت عملیات اکستروژن قرار میگیرد. از جمله مزایای angle bar پیویسی میتوان به وزن سبک، تنوع زیاد رنگ، ضخامت و اندازهها اشاره کرد که گسترش کاربرد را در پی داشته است.
angle bar یکی از انواع پروفیلهای باز فولادی است که کاربردهای فراوانی دارد. انواع نبشی براساس پارامترهای مختلف عبارتند از:
نحوه تولید: فابریک و پرسی؛
اندازهی بالها: بال مساوی، اسپیرال و بال نامساوی؛
وزن: سبک و سنگین؛
استاندارد: اروپایی، روسی و ساختمانی.
شایان ذکر است که علاوه بر انواع نبشی فولادی یا آهنی میتوان در بازار این محصول را با جنسهای مختلف: استیل، گالوانیزه و پیوی سی نیز مشاهده کرد.