برترین های کار و کسبخانواده و جامعه

گم شدن سند ازدواج چه عواقبی دارد؟

عقدنامه یا سند ازدواج، سند قانونی پیوند زناشویی بین دو نفر است که در گذشته به آن نکاح‌نامه یا قباله ازدواج هم گفته می‌شده است. امروزه بیشتر به آن سند ازدواج و گاهی نیز سند نکاحیه گفته می‌شود. سند ازدواج جزو مدارکی است که احتمالاً به صورت روزمره و مداوم کاربرد قانونی برای شما ندارد، اما گم کردن سند ازدواج ممکن است تبعات فراوانی داشته باشد. شما برای اموری از قبیل گرفتن وام ازدواج،‌ درخواست طلاق، مهاجرت و… به عقدنامه ازدواج مفقود شده خود نیاز پیدا خواهید کرد. به همین دلیل، اگر سند ازدواج خود را گم کرده‌اید لازم است هر چه سریع‌تر برای گرفتن سند ازدواج المثنی اقدام کنید. البته به سند ازدواج یا طلاقی که شما برای بار دوم دریافت می‌کنید سند المثنی گفته نمی‌شود، بلکه به آن رونوشت سند ازدواج یا رونوشت سند عقدنامه و رونوشت سند طلاق گفته می‌شود.

نداشتن سند ازدواج برای طلاق

اگر سند ازدواج گم شود میشه طلاق گرفت؟ برای ارائه دادخواست طلاق خواهان باید سند ازدواج یا قباله نکاحیه را به دادخواست ضمیمه کند. لذا نداشتن سند ازدواج یا کپی برابر با اصل شده آن برای طلاق مشکل ایجاد می‌کند. برای طلاق بدون سند ازدواج در صورت گم شدن سند عقد نکاح باید به دفترخانه ازدواجی که عقد ازدواج در آن به ثبت رسیده مراجعه و رونوشت یا کپی سند ازدواج یا قباله نکاحیه دریافت شود. در کنار اسناد و مدارک هویتی، خواهان دعوای طلاق، اعم از زن و یا شوهر برای طرح دادخواست طلاق در دادگاه باید سند ازدواج یا قباله نکاحیه و عقدنامه را نیز به دادگاه ارائه نمایند . بازیابی سند ازدواج گم شده از موضوعات مهمی است که در سایت تهران وکیل به آن پرداخته می‌شود .

لزوم داشتن سند ازدواج برای طلاق از این جهت است که ابتدا باید دادگاه این موضوع را احراز کند که زن و شوهر با هم رابطه زوجیت دارند و در واقع طبق مقررات قانونی قبلا زن و شوهر به عقد ازدواج یکدیگر در آمده‌اند . پس تا زمانی که رابطه زوجیت و عقد ازدواج زن و شوهر برای دادگاه ثابت نشود، دادگاه هم نمی‌تواند حکم طلاق صادر کند. بنابراین نداشتن سند ازدواج برای طلاق برای دادگاه قابل قبول نیست و امکان طلاق بدون سند عقد ازدواج وجود ندارد و گم شدن سند ازدواج دلیل موجهی نیست.

پیگیری عقدنامه ازدواج مفقودی

سند ازدواج گم‌شده، همانند سایر مدارک مفقودی، در صورتی که توسط شهروندان پیدا شود، معمولاً به صندوق‌های پست انداخته می‌شود. بنابراین، عقدنامه مفقودی در صورت پیدا شدن معمولاً در پایان به اداره‌های پست سراسر کشور فرستاده می‌شود. سپس ادارۀ پست این موارد را در وب‌سایت مدارک یافت‌شدۀ کشور قرار می‌دهد. بنابراین، پیش از اعلام مفقودی عقدنامه خود یا چاپ آگهی مفقودی سند ازدواجتان باید ابتدا این مسیر را طی کنید. پس اگر سند ازدواج خود را گم کرده‌اید، ابتدا باید به وب‌سایت «پُست‌یافته» بروید. برای پیگیری عقدنامه گم شده خود فقط کافی است نام و نام خانوادگی و دیگر مشخصات خود را در این سامانه وارد کنید.

به این صورت شما می‌توانید ببینید که آیا کسی مدرک شما را پیدا کرده است و آن را به اداره پست تحویل داده است یا نه. عقدنامه و سند ازدواج شما تا شش ماه در ادارۀ پست باقی می‌ماند و پس از طی شدن این مدت اگر برای تحویل گرفتن آن مراجعه نکنید، معدوم خواهد شد. بنابراین اگر عقدنامه مفقودی شما در سایت ثبت شده بود، سریعاً برای گرفتن آن به نزدیک‌ترین ادارۀ پست محل سکونت خود بروید. سامانه به صورت شبانه‌روزی و در بیست‌وچهار ساعت هفته در دسترس شماست. برای جست‌وجوی آنلاین مدارک مفقودی خود به نشانی اینترنتی آن مراجعه کنید.

مدارک مورد نیاز برای گرفتن عقدنامه و سند ازدواج جدید

تمام مشخصات و سوابق ازدواج شما در دفتر اسناد رسمی مورد نظر ثبت شده است. بنابراین، شما با مراجعه به دفتر صادرکننده سند ازدواج خود می‌توانید برای گرفتن سند ازدواج المثنی اقدام کنید. دفترخانه به شما رونوشت سند ازدواج گمشده را خواهد داد که از نظر قانونی تمام کارکردهای سند ازواج اصلی را برای شما خواهد داشت.  رونوشت سند ازدواج از نظر قانونی دارای اعتبار سند اصلی است. البته شما باید تاریخ دقیق ثبت رسمی ازدواج خود را به دفترخانه اعلام کنید. اگر این تاریخ دقیق را در خاطر نداشته باشید، جست‌وجوی ازدواج ثبت‌شدۀ شما زمان بیشتری خواهد برد. با توجه به اینکه تمام دفترخانه‌ها به صورت آنلاین با سازمان ثبت‌احوال کشور مرتبط هستند، به دیگر مشخصات شما مانند کد ملی و شماره شناسنامه نیز از طریق وب‌سایت ثبت‌احوال دسترسی دارند.

هزینه عقدنامه و سند ازدواج مفقودی

نرخ تعرفه‌های ثبت ازدواج و طلاق و تهیه رونوشت سند ازدواج در سال ۱۴۰۱ بیست درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. با توجه به اینکه دفاتر اسناد رسمی یکی از مؤسسات زیر نظر ادارۀ ثبت هستند، بر طبق اعلامی که سازمان ثبت‌اسناد کشور برای سال جدید داشته است، شما برای تهیه رونوشت سند ازدواج یا در واقع گرفتن عقدنامه المثنی باید مبلغ پانصد هزار ریال (پنجاه هزار تومان) به این دفاتر بپردازید. به این مبلغ باید دو هزار تومان برای تنظیم و صدور هر برگ قبض را هم اضافه کنید. البته این مبلغ شامل انتشار آگهی مفقودی عقدنامه و سند ازدواج نمی‌شود. گفتنی است که دریافت رونوشت سند ازدواج معمولاً یک یا دو روز بیشتر زمان نخواهد برد.

نحوه چاپ آگهی مفقودی و اخذ المثنی برای مدارک زیر:

اولین اقدام بعد از گم شدن عقدنامه و سند ازدواج چیست؟ در گام اول، باید به سامانۀ پُست‌یافته مراجعه فرمایید و از پیدا شدن احتمالی مدرک خود اطلاع حاصل کنید. نحوه گرفتن عقدنامه و سند ازدواج المثنی چگونه است؟ ابتدا شما باید به شورای حل اختلاف محل اقامت خود بروید و مفقود شدن سند ازدواجتان را اعلام کنید. سپس باید به دفترخانه‌ای که در آن عقد خود را ثبت کرده‌اید رجوع نمایید. مدارک لازم برای گرفتن رونوشت عقدنامه و سند ازدواج چیست؟ با در دست داشتن شناسنامه و کارت ملی خود و همسرتان به دفتر ازدواج خود مراجعه کنید. آیا چاپ آگهی مفقودی عقدنامه و سند ازدواج الزامی است؟ انتشار آگهی مفقودی عقدنامه و سند ازدواج در روزنامه رسمی الزامی نیست. اما می‌توان برای احتیاط بیشتر و پیشگیری از سوءاستفاده‌های احتمالی، اقدام به چاپ آگهی مفقودی عقدنامه و سند ازدواج در روزنامه‌های کثیرالانتشار کرد.

چگونه مانع سوءاستفاده عقدنخبرگزاری میزان – بر اساس قانون حمایت خانواده، شوهر، موظف به ثبت عقد نکاح دائم در دفترخانه ازدواج و طلاق می‌باشد و در صورت عدم ثبت نکاح و دریافت سند ازدواج، می‌توان از وی شکایت کرد. این ضمانت اجرا، به این دلیل مقرر شده که اصولا داشتن سند ازدواج، مبنای اثبات عقد نکاح زوجین بوده و به استناد قباله ازدواج، می‌توان حقوق قانونی ناشی از عقد نکاح را از طریق مراجع قانونی، مطالبه کرد. اما گاهی، بنا به دلایلی، سند ازدواج، گم یا مفقود می‌شود و به هر دلیلی، در دسترس نمی‌باشد. لذا از آن جهت که داشتن سند ازدواج برای طرح دعاوی خانوادگی همچون طلاق، مهریه، نفقه و غیر اینها، مورد نیاز است، بهتر است که نسبت به انجام اقدامات لازم پس از مفقود شدن عقدنامه، آگاه بود و در صورت لزوم، اقدام به گرفتن سند ازدواج جایگزین نمود.

سند ازدواج باید دست چه کسی باشد؟

در صورتی که عقد ازدواج از نوع دائم یا موقت در محضر انجام گیرد، سند ازدواج صادر می‌شود که نشانگر رابطه زوجیت میان زن و مرد بوده و به نوعی اثبات کننده وقوع عقد نکاح و استقرار تکالیف زناشویی بر عهده ایشان است. لذا در صورتی که صرفا صیغه عقد دائم یا موقت میان زوجین جاری شده و سند ازدواج در بین نباشد، ممکن است طرفین در آینده، برای اثبات عقد نکاح، با دشواری‌هایی مواجه شده و برای اثبات نکاح، نیازمند مراجعه به دادگاه باشند.

اما سوالی که مطرح می‌شود، این است که سند ازدواج باید دست چه کسی باشد؟ پاسخ به این سوال، از این جهت مهم است که داشتن سند ازدواج، اثبات کننده رابطه زوجیت بوده و به استناد این عقدنامه، می‌توان بسیاری از دعاوی خانوادگی از قبیل طلاق، دریافت مهریه، اجرت المثل ایام زوجیت، شرط تنصیف اموال پس از طلاق، تمکین، حضانت فرزند و غیر اینها را در دادگاه مطرح کرده و یا از خدماتی همچون دریافت وام ازدواج و مواردی از این قبیل، بهره مند شد. لذا، طبیعی است که گاهی، در خصوص اینکه سند ازدواج باید دست زن یا شوهر باشد، اختلافاتی مطرح گردد. اما به طور کلی، باید گفت که طبق عرف، سند ازدواج یا عقدنامه، نزد خانواده زن، نگهداری می‌شود و به دلیل اینکه گاهی شوهر، اقدام به ترک زندگی خانوادگی نموده و زوجه، برای دریافت شناسنامه فرزند یا مطالبه حقوق قانونی خود، نیاز به عقدنامه دارد، باید این سند، نزد خانواده وی نگهداری شود.

این در حالی است که شوهر نیز، همچون زن، حق داشتن سند ازدواج را دارد، ولی از آن جهت که قباله نکاح صرفا در یک نسخه صادر می‌شود، می‌تواند از طریق دفترخانه، اقدام به تهیه رونوشت سند نماید. همچنین، در خصوص حق نگهداری از سند ازدواج، باید این نکته را افزود که معمولا، بزرگترهای خانواده، آن سند را برای جلوگیری از انجام اقدامات عجولانه توسط زوجین، همچون درخواست طلاق، نزد خود نگهداری می‌نمایند. اقدامات پس از گم شدن سند ازدواج سند ازدواج یا عقدنامه، گاهی مفقود می‌شود و به عبارتی، طرفین یا شخص دیگری، آن را گم می‌کنند. گم کردن سند ازدواج، در کنار پاره شده آن یا خودداری از تسلیم آن به طرف دیگر، ممکن است مشکلاتی را در رابطه با اقامه دعاوی خانوادگی ایجاد نموده و گاهی هم، سبب سوء استفاده از آن شود.

لیلا بنی نعمتی

من لیلا هستم، خبرنگاری که با نگاهی به آینده، مسائل امروز را تحلیل می‌کنم. در این سایت، با بررسی روندهای اجتماعی و اقتصادی، به دنبال درک بهتر چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی جامعه در آینده هستم.
دکمه بازگشت به بالا